Error remover

  SVE NAS JE UČILO VREME… foto: B.Grujić

  Od trideset, pa do šezdeset i kusur leta, sve nas je omađijalo njeno kraljevsko veličanstvo, lopta, želja, igra i drugarstvo u hramu narandžaste lepotice, popularnoj”kutiji šibica” pored Begeja.

  Tako večeras, ali i uvek kada se obeležava, slavi, naznačava i uživa u čarima magije…

  Kraljica košarka i mi njeni verni podanici, sinovi, uvek željni novih izazova, stremljenja, dometa.

  Bez Marsija, Mrkija, Pajdaka i još nekih obavezama sputanih, večeras ekipa obeležila Plekijev 18-ti rođendan, uz magiju igre i poklič, da nam živi i raduje se sa nama, naš tečoni, domaćin, organizator, plejmejker…

  Prvo poluvreme, pod otvorenim nebom, u carstvu lepo uređene vikendice nadomak Stajičeva, a drugo, zna se…

  I idemo dalje, nećemo stati, peglamo, dok nas ima…!!!  Ove nedelje u bioskopu Kulturnog centra Zrenjanina foto/izvor: KCZ | za vise informacija kliknite OVDE |

  Недеља, 14. април – 11 часова – „Баба Јага“

  Недеља, 14. април – 20 часова - «Руски конзул»  U Kulturnom centru Zrenjanina 18. Turneja filmskog festivala "Slobodna zona" foto/izvor: KCZ | za vise informacija kliknite OVDE |
  KONCERT LENE KOVAČEVIĆ - 20. APRIL - 20h foto/izvor: KCZ | za vise informacija kliknite OVDE |

  KULTURNI CENTAR ZRENJANINA – 20. APRIL – 20 ČASOVA


  Pregled programa Kulturnog centra Zrenjanina do 11. aprila 2024. foto/izvor: KCZ | za vise informacija kliknite OVDE |  OTVORENA VRATA FAKULTETA i SAJAM PRAKSE I KARIJERE foto/izvor: Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin"

  Susret maturanata sa fakultetom je aktivnost koji se tradicionalno naziva “Otvorena vrata Fakulteta”.

  Ideja je maturaniti i zainteresovani učenici trećih razreda dođu na Fakultet, obiđu zgradu, učionice i laboratorije,i dobiju najvažnije informacije o načinu upisa na fakultet, prijemnom ispitu, studijskim programima, načinu studiranja i svim onim pitanjima koja su im u ovom trenutku važna.

  Obratiće im se dekan i prodekanka za nastavu,šeffovi katedri, profesori i asistenti.

  Imaće priliku i da posete interaktivne prezentacije - radionice pojedinačnih studijskih programa.

  Ono što je možda i najvažnije da veliko učešće u oba događaja imaju studenti, koji će najviše ostvariti direktan kontakt sa učenicima i kojima maturanti zapravo najviše veruju.

  Očekuje se dolazak velikog broja maturanata iz Zrenjanina, Sečnja, Pančeva, Subotice, Vršca, Kikinde, Novog Bečeja i drugih.

  Ono što je novost ove godine jeste da se u istom terminu oganizuje i Sajam prakse i karijere.

  Inicijator događaja je Centar za razvoj prakse i karijerno vođenje studenata fakulteta, a cilj Sajma je obogaćivanje studentske prakse i pomoć i podrška u karijernom razvoju mladih.

  Namera je povezivanje i koordinacija saradnje između akademske i privredne zajednice iz našeg grada i okruženja.

  Tako će i maturanti koji dođu na Otvorena vrata imati prilike da vide šta je ono što ih čeka tokom studija i šta zapravo znači studentska praksa i saradnja sa privredom.

  Pozivi za učešće na Sajmu upućeni su značajnim privrednim subjektima koji deluju na teritoriji opštine Zrenjanin, i na veliku radost organizatora mnogi su se odazvali, među kojima su: kompanija NIS, LINGLONG International Europe, Continental Novi Sad, DRAXLMAYER, Novares, Vega IT, Levi 9, Consulteer, ITCodeFactory, Mehler Protective System, kompanije iz Kikinde Le Belier i Mecafor.

  Značajni sponzori Sajma su kompanije GOMEX, PERSU i IKT klaster. Takođe, očekuje se podrška institucija koje imaju programe studentskih praksi pre svega Grada Zrenjanina, Kancelarije za mlade, Gradskog muzeja, i dugogodišnjeg saradnika fakulteta po ovom pitanju udruženje privrednika ZREPOK i Unija poslodavaca Srbije – poslodavci Zrenjanina, kao i klaster modne i odevne industrije FACTS.

  Radionicu o razvoju sopstvene karijere održaće Caritas i Unija poslodavaca Srbije – poslodavci Zrenjanina.


  DŽABARE ŽIV BIO… foto: B.Grujić

  Uspešan povratak u uvek izazovni zanos rekreacije, veteranski reprezentativac Srbije, Aleksandar Stevanov, Aca Džabar, obeležio je idiličnim slavljem Pod orajem, u društvu saigrača i prijatelja.

  - Počeo sam da kusuram sedmu deceniju života, red je da se nakon odlične košarke u našem drugom domu, popularnoj “kutiji šibica”, malo počastimo, rođendan mi je - uz osmeh kaže učesnik Svetskog šampionata za veterane u Argentini. peckajući rivale za bolan poraz u finišu 100:99, koji su imali prednost šest poena i promašili nekoliko sigurnih “zicera” za pobedu.

  - Biče bolje, neko reče, a na zapadu ništa novo - u šaljivom tonu, zadirkivao je rivale popularni Džabar.

  - Živ ti nama i veseo bio Džabare, a ćeraćemo se još - u istom tonu, prebacili su lopticu na drugu stranu, iz poraženog tabora, uz iskrene želje da izdominira u dresu Srbije,na predstojećem Evropskom šampionatu u italijanskom Pezaru, krajem juna meseca.


  Mesečni program Kulturnog centra Zrenjanina - Mart 2024. foto/izvor: KCZ | za vise informacija kliknite OVDE |

  KOMPLET LEPINJA NA BANATSKI NAČIN foto: B.Grujić

  Belvedere najukusnije carstvo, magija testa i ukusa, priprema novo veliko iznenađenje za sve ljubitelje dobrog ukusa.

  Uskoro u Belvedere ponudi, original Komplet lepinja, na zlatiborski i novo banatski način, sa piletinom, prste da poližeš……

  Belvedere je to… Probajte…!!!


  Pregled programa Kulturnog centra Zrenjanina za naredni period foto/izvor: KCZ | za vise informacija kliknite OVDE |
  Izložba monahinje Marije, izložba o Jasenovcu - 22. 2. 2024. - 19h foto/izvor: KCZ | za vise informacija kliknite OVDE |

  Изложба под називом ,,Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсењаʼʼ коју чине радови монахиње Марије (Антић), припаднице сестринства српског православног манастира Рођења Светог Јована Крститеља (Јасеновац, Хрватска) биће отворена у Културном центру Зрењанина, у четвртак, 22. фебруара у 19 часова. Изложба садржи 26 радова монахиње Марије која једну од најболнијих тема попут страдања и патње ставља у оквир хришћанског учења, промишљања и сопствене посвећености вери, представљајући страдања у Јасеновцу. Радови су урађени у техници акварела и графике и како се наводи, ауторка на савремен начин представља душе јасеновачких мученика у чину Васкрсења. Изложбу организује удружење „Светосавље“ уз подршку Културног центра Зрењанина. Поставка ће бити отворена за посетиоце до 12. марта 2024.  Bioskopske projekcije Kulturnog centra Zrenjanina u narednom periodu foto/izvor: KCZ | za vise informacija kliknite OVDE |

  TRIBINA ZA MLADE ZAŠTO KAŽEŠ LJUBAV foto/izvor: KCZ | za vise informacija kliknite OVDE |

  Udruženje Krokodil, održače u Kulturnom centru u Zrenjaninu, u četvrtak 8.februara od 18 časova, tribinu pod nazivom Zašto kažeš ljubav.

  Pomenuto udruženje iz Beograda, pokrenulo je seriju razgovora u gradovima širom Srbije, o tome kako se mladi osećaju u našem društvu, koje vrste nasilja identifikuju kao dominantne, iz kojih izvora to nasilje najčešće dolazi, na koje prepreke nailaze u prevazilaženju takvih situacija i kako odrasli u tome mogu da im pomognu.

  Na pitanja, gde vide ključne tačke podrške u porodici, lokalnoj zajednici, institucijama, vršnjačkoj grupi, kao i brojna druga vezana za ovi aktuelnu temu, odgovore će pokušati da daju Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra u Zrenjaninu, Roberto Grujačić, dečji psihijatar na Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu, Tatjana Tabački osnivačica udruženja“ Skaska“, bibliotekarka u Gradskoj narodnoj biblioteci u Zrenjaninu, Smiljana Tucakov, dramski pedagog i Tamara Marković iz udruženja Krokodil.  TUP TUP TUPKO foto/izvor: KCZ | za vise informacija kliknite OVDE |

  Izložba stripa Nedeljka Dragića, poznatig hrvatskog autora crtanih filmova, karikatura, stripova, ilustracija, pod nazivom Tup tup tupko, održava se od 8. do 20. febrzara u Kulturnom centru u Zrenjaninu.

  Na izložbi će biti predstavljeni radovi nastali u periodu od 1969. godine, kada je autor počeo sa osmišljavanjem crtanog lika Tupka, pa do 2018/19. kada je odlučio da stari crtani lik oživi u priči Tupko u 21. veku.

  Publici će se predstaviti 28 crtanih radova na izložbi koju su priredili akademski slikar i autor stripova Branko Đukić iz Zrenjanina i novinar i publicist Veljko Krulčić iz Zagreba.


  Mjuzikl "Vesele devojke" 5. marta u Kulturnom centru Zrenjanina foto/izvor: KCZ | za vise informacija kliknite OVDE |

  DVE BRITKE FUDBALSKE SABLJE foto: Privatna arhiva Jovice Glišina i FSG Zrenjanin

  Fotografija iz 1973. godine, vlasništvo Jovice Glišina iz Zrenjanina, budi lepe uspomene iz ere slavnog Proletera, koji je tada na fudbalskoj sceni Jugoslavije, bio ozbiljna stanica, do koje je valjalo doći, a onda je i proći, tj.pobediti na terenu.

  Dve britke fudbalske sablje, dva Sveta Jovana iz Karađorđevog parka, činili su neprelazni bedem, pred Proleterovim golom, koji su u to vreme čuvali Milan Šarović i Delivoje Šarenac.

  Sada pokojni Jovan Kovrlija, nakon uspešne igračke karijere, bio je sjajan i priznati stručnjak, trener od koga su generacije fudbalera puno naučile, dok je njegov imenjak i saigrač, Glišin, do današnjih dana sačuvao šarm proverenog fudbalskog šmekera, legendarnog levog beka, koga se sa pijetetom sećaju ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu.

  Jovica Glišin, uz ljubazno ustupanje fotografije, koju čuva u albumu sećanja, ponosno i danas šeta ulicama Zrenjanina i priseća se lepih dana velikog prijateljstva sa Jovanom Kovrlijom, ali i sa ostalim asovima iz parka.

  Tada su iskreno i pošteno, crveno-beli Proleterov dres nosili Radivoje Raka Drašković, Miloš Vidović, Dragan Vavan, Delivoje Šarenac, Milan Šarović, Arsen Tošić, Ivica Radosavljević, Jovan Kanački, Đura Ivančević, Dragan Škorić, Jovan Egelja, Milorad Zorić, Đoka Zobenica, Jožef Ezveđ, Dragiša Kosnić, Stevica Kalimero Kovačević, Mirko Golijanin, Milan Majstorivić, Radulović , Zoran Dimitrić, Zlatomir Mićanović, Milan Rubin, pokojni Zoran Mišić, Jovan Sučević, Zoran Pleše, Žarko Soldo, Milimir Lale Dubljević, Cveta Jonjev, a ekipu je kao trener, predvodio Tomislav Toša Manojlović, uz pokojnog Milenka Rusa.


  POP ĆIRA I POP SPIRA NA BANATSKI NAČIN foto: S.Mladenovski

  LUTKARSKA SCENA

  subota, 3. 2. u 11 č: PRADEVOJČICA, po romanu D. Maksimović, r: S. Petrović (V. scena)

  subota, 10. 2. u 11 č: USPAVANA LEPOŠTICA, V. Bojdev, r: S. Latinović (V. scena)

  subota, 17. 2. u 11 č: ČUDNOVATE ZGODE ŠEGRTA HLAPIĆA, I. B. Mažuranić, r: V. Vidov (V. scena)

  subota, 24. 2. u 11 č: PATKICA ŽUTKICA, N. Germatova i T. Gurevič, r: V. Soldatović (V. scena)

  četvrtak, 29. 2. u 18 č: ZMAJIĆ OGI, autor i režija: Jovan Caran (PREMIJERA, velika scena)


  DRAMSKA SCENA

  četvrtak, 1. 2. u 20 č: ONA, koncept i režija: M. Knežević (Scena „T. M.”)

  petak, 2. 2. u 20 č: TRAMVAJ ZVANI ŽELJA, T. Vilijams, rež. adapt. i lek. pismo. L. Ivanović (V. scena)

  subota, 3. 2. u 20 č: ŠTA ĆE BITI SA SVIMA NAMA, B. Liješević - F. Šili, r: B. Liješević (V. scena)

  četvrtak, 8. 2. u 20 č: ZLOSTAVLJANJE, po priči I. Andrića, r: M. Miljković (Scena „T. M.”)

  petak, 9. 2. u 20 č: ROMEO I JULIJA, V. Šekspir, r. N. Zavišić (V. scena)

  subota, 10. 2. u 20 č: PRS'O, Remi de Vo, r: O. Đorđević (V. scena)

  subota, 10. 2. u 20 č: PRS'O, Remi de Vo, r: O. Đorđević (V. scena)

  subota, 17. 2. u 20 č: SILVIJA, A. R. Gurni, r: N. Gvozdenović (Scena „T. M.”)

  ponedeljak, 19. 2. u 20 č: GOSPOĐA MINISTARKA, B. Nušić, r: D. Petrović (V. scena)

  četvrtak, 22. 2. u 20 č: BRAČNA IGRA, E. Albi, r: D. Alić (Scena „T. M.”)

  petak, 23. 2. u 20 č: LJUBINKO I DESANKA, A. Popović, r: M. Nešković (V. scena)

  subota, 24. 2. u 20 č: DEČKO IZ POSLEDNJE KLUPE, H. Majorga, r: T. Vasić (V. scena)


  Mi u gostima:

  utorak, 27. 2. u 20 č: LJUBINKO I DESANKA, A. Popović, r: M. Nešković (NP Kikinda)


  Cena karata

  Karte po ceni od 400 din za dramske (za studente, đake, penzionere i grupne posete cena karte je 300 din) i 200 din za lutkarske predstave mogu se kupiti na biletarnici NP „Toša Jovanović" radnim danima (osim utorkom, kada se ne igra predstava) i subotom od 10 h do 12 h i od 18 h do 20 h, odnosno nedeljom 1 sat pre početak predstave, ili rezervisati putem telefona 023/560-136 (biletarnica).

  Sve rezervacije važe 24 sata, tj. rezervisane karte moraju se podići sa biletarnice u tom roku. Lica koja poseduju karticu „Cena minus za 3+" imaju 50% popusta na cenu karata.

  (info: pokret@triplus.org.rs, tel. 0653481881)


  NAPOMENA:

  Nošenje maske, dezinfekcija ruku i držanje distance se preporučuju. Pored toga, sve zainteresovane gledaoce molimo da karte REZERVIŠU pre igranja predstave zbog izbegavanja gužvi.

  Pozorište zadržava pravo izmene repertoara, te stoga upućujemo sve zainteresovane gledaoce da neposredno pre dolaska upozorište ili rezervacije karata PROVERE repertoar na zvaničnom sajtu zrenjaninskog Pozorišta www.tosajovanovic.org.rs ili natelefon biletarnice 023/560-136.

  Repertoar se redovno ažurira i na Facebook stranici NP „Toša Jovanović".


  GRADONAČELNIK KUM SLAVE U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI 9.MAJ foto: grad Zrenjanin / izvor: Sajt grada Zrenjanina

  Povodom Svetog Save, gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura prisustvovao je proslavi u osnovnoj i srednjoj školi, za decu sa posebnim potrebama, 9. maj, gde je bio kum slave i kumstvo za narednu godinu, predao Bojani Momčilov.

  Rezanje slavskog kolača obavio je protonamesnik Davor Stojanović koji je naglasio da je za razliku od svih drugih škola koje rade i bave se vaspitavanjem dece i omladine, škola 9 maj, po svemu posebna i specifična.

  - Univerzalni put Svetosavlja, put kojim je Sveti Sava, prvo zidao sebe, a onda svoj narod i državu svoju, kao prvi srpski arhiepiskop, treba svima da nam bude vodilja - rekao je Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina, uz napomenu da mu je posebno draga osnovna i srednja škola 9. maj, koju u ovoj godini očekuje finalna faza završetka izgradnje potpuno novog školskog objekta.

  - Kao što je sveti Sava imao svoju plemenitu misiju, isto tako i mi imamo misiju u našoj školi, a to je da našu decu što više uključimo u društvenu sredinu i što je još važnije da ih što više osamostalimo i pripremimo za budućnost - dodala je Snežana Vukić, direktor škole 9.maj.


  ŠKOLARCIMA PREKO 600 SVETOSAVSKIH PAKETA foto: opština Nova Crnja

  Povodom školske slave i praznika posvećenog prosvetitelju Svetom Savi, opština Nova Crnja obezbedila je preko 600 paketića koji su podeljeni najmlađima u pravoslavnim hramovima na teritoriji ove opštine.

  - Po tradiciji, u svakom paketiću nalazila se knjiga Sveti Sava i njegovo delo, dok su prvaci dobili i ilustrovanu knjigu Sveti Sava, od princa do sveca, a za sveštenike u crkvama, obezbedili smo na poklon kapitalno izdanje Hrama Svetog - ponosno ističe Dragan Daničić, zamenik predsednika opštine Nova Crnja, uz napomenu da je bilo svečano u svim osnovnim školama na teritoriji ove Srednjobanatske opštine.


  PO TRADICIJI SVETOSAVSKE NAGRADE NAJBOLJIM STUDENTIMA foto: S.Mladenovski

  Povodom školske slave Sveti Sava, predsednik opštine Sečanj, Nebojša Meljanac uručio je nagrade, knjige i po 30 hiljada dinara, za 80 najboljih studenata, sa prosečnom ocenom iznad osam.

  - Voleo bih da vas ove nagrade podstiču na solidarnost, čovekoljublje i rodoljublje, na sve ono što predstavlja najbolje u našem narodu, a oličeno je u liku Svetog Save kao najpoštovanije i najznačajnije ličnosti u našoj istoriji - naglasio je, obraćajući se najboljim studentima Nebojša Meljanac, uz napomenu da se u Sečnju svijski zalažu i vode brigu o mladima.

  Stvaramo ambijent u kojem se poštuju vredni ljudi, sa jasnim ciljem da naši učenici i studenti sutra imaju priliku da žive i rade u svojoj opštini - dodao je predsednik male Srednjobanatske opštine Sečanj, čestitajući pre svij Danici Gaćinović, koja na Filozofskom fakultetu ima prosek 9,67 i Anđeli Švarc, studentu Prirodno matematičkog fakulteta koja ima prosek ocena 9,18, Marku Vukosavu, sa Poljoprivrednog fakulteta i prosekom 9,86, kao i Nikoli Tadiću, koji na Fakultetu za bezbednost ima prosek ocena 9,77.

  Nebojša Meljanac, reči podrške i čestitke uputio je i svim ostalim studentima iz Sečnja i ostalih mesta u okolini.

  NIJE BITNO foto: Galerija ALUZ

  Izložba crteža i slika Nije Bitno, dvadesttrogodišnjeg likovnog umetnika iz Zrenjanina, Milana Banjanina otvara se u petak 26.januara u Galeriji asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina u centru grada i trajaće do 8. februara.

  Milan Banjanin je student na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer vajarstvo, u klasi profesora Nikole Macure, a do sada, svoje radove izlagao je na kolektivnim izložbama “Izlažem prvi put” i “Bijenale studentskog crteža” u Beogradu i “Razlike” u galeriji Akademije umetnosti u Novom Sadu.
  STRUČNO VOĐENJE KROZ RETROSPEKTIVNU IZLOŽBU GRAFIČARKE MILICE BJELANOVIĆ foto: Muzej Zrenjanin

  Stručno vođenje autorke, poznate gradičarke iz Zrenjanina, Milice Bjelanović, u okviru njene retrospektivne izložbe, održaće se u četvrtak, 25. januara u 19 časova u Muzeju u Zrenjaninu.

  Gosti na stručnom vođenju kroz izložbu su, mr Lazar Marković, akademski grafičar iz Novog Sada i mr Duško Kirćanski, akademski grafičar iz Zrenjanina.

  Izložba pod nazivom Retrospektiva Milice Bjelanović, otvorena je u zrenjaninskom Muzeju, sredinom decembra prošle godine i trajaće do 31. januara.  Pregled programa Kulturnog centra za naredni period foto/izvor: KCZ | za vise informacija kliknite OVDE |


  GRAD ZRENJANIN PRESTONICA SRPSKA KULTURE foto: Marijan Mahalup

  Popularnost Zrenjaninske filharmonije samo jedna od ključnih karika ka realizaciji ideje da grad u kojem stanuje, sledeće godine nosi prestižnu titulu prestonica srpske kulture

  Fina priča Zrenjaninske filharmonije započeta je krajem decembra, sada već daleke2014. godine, kada je uspešno realizovana ideja Novogodišnjeg koncerta, mada je bilo mnogih koji u nju nisu verovali. - Bilo je ubeđivanja i to od ozbiljnih, stručnih ljudi da malom gradu kao što je Zrenjanin, jednostavno nije potrebna, da je doboljan kamerni orkestar i da tako veliki aparat kao što je filharmonija jednostavno neće moći da opstane - započinje priču Roman Bugar, zamajac ideje postojanja i prvi čovek veličanstvenog orkestra iz Zrenjanina, ponosan na devet godina uspešnog bitisanja na muzičkoj sceni. - Četvrte januarske večeri 2015. godine Novogodišnji koncert se desio, nakon njega mesecima sam imao gorak ukus jer me niko nije pozvao, a onda se kao grom iz vedra neba, 15. jula te iste 2015. godine desio poziv da sviramo na Danima piva, kultnoj manifestaciji u Zrenjaninu i to sa čuvenim svetskim baritonom Željkom Lučićem - kaže direktor, ili kako on to voli da kaže glavni menadžer Zrenjaninske filharmonije, koja koncerte svira sa 50 do 60 vrhunskih muzičara na sceni. Novogodišnji koncert, deveti po redu, pre desetak dana, na sceni Kulturnog centra u Zrenjaninu, opet sa fenomenalnim Zrenjanincem, prvim verdijevskim baritonom sveta, učvrstio je sponu sa počecima prepunim entuzijazma i sadašnjih stabilnih koraka u potrazi za uvek novim kvalitetom. - Nekako sa Fiharmonijom, sazrevala je i zrenjaninska publika, ali vrlo brzo koncerti su postali kultni i sada uvek se traži karta više - ponosan je na jedan od najznačajnih kulturnih brendova grada, gradonačelnik Simo Salapura, uz jasnu poruku da je prijatna dužnost podržati realizaciju ambicioznih i značajnih projekata. - Nije samo Filharmonija, Zrenjanin ima sjajan podmlađeni pozorišni ansambl na čelu sa ambicioznim upravnikom, Savremenu galeriju sa umetničkom kolonijom u Ečki, jedan od najboljih muzeja u Srbiji, arhiv, biblioteku i ostale ustanove koje mogu i treba da budu ozbiljni aduti za dobijanje titule Srpske prestonice kulture naredne godine - iskren je Roman Bugar, uz napomenu da je Zrenjaninska filharmonija, po njegovoj ideji, u početku uglavnom bila sastavljena od muzičara koji su iz Zrenjanina, ili na bilo koji način imaju veze sa ovim gradom, kao zetovi, snajke, kumovi, prijatelji. Svi koji malo duže prate rad Zrenjaninske Filharmonije, upoznati su sa četiri značajne karike, kako to uvek naglašava prva od njih, Roman Bugar, lider i idejni tvorac, uz preostale tri, njegove najbliže saradnike i ostale muzičare, koji su stalni članovi i sa oduševljenjem dolaze na svaku probu i četvrta najvažnija, entuzijazam ljudi iz struktura koje su na vlasti, koji su prepoznali kvalitet i maksimalno iz budžeta podržavaju nove projekte. - Nije to ni malo jeftina priča, kada nastupamo sa horovima, na bini bude i po dvestotine ljudi, samo im dati flašicu vode je trošak, a gde su honorari, putni troškovi - ističe Roman, oduševljen podrškom i saradnjom sa gradom Zrenjaninom, iz koje je proistekla mogućnost da se kvalitet orkestra značajno podiže, angaživanjem vrhunskih muzičara,koji nisu iz Zrenjanina, ali kako dodaje i u Bečkoj i Njuroškoj filharmoniji najmanje je umetnika iz ovih gradova. Osim klasične, svirali su članovi filharmonije u proteklih devet godina, filmsku, pop, rok i hevi metal muziku, uz vrhunske soliste Željka Lučića, Stefana Milenkovića, Belu Mavraka, Romana Simoviča, koncert majstora Londonskog simfonijskog orkestra, Nemanju Radulovića i ostale i marljivošću i upornošću, izrasli u jedan od najkvalitetnijih orkestara i značajan brend u Srbiji i regionu. - Zamisao je ne velikim brojem koncerata, nego kvalitetom sviranja da se pozicioniramo na mapi evropske koncertne scene, da mladi nadareni muzičari postanu stalni članovi - nastavio je direktor Zrenjaninske filharmonije, ističući da se šansa ukazuje mladim umetnicima i da je trenutno prva horna student novosadske Muzičke akademije iz Rusije, koji je čekao i dočekao svoju priliku. Da bi priču svog grada kao prestonice srpske kulture, na pravi način pogurali, tradicionalnim Novogodišnjim koncertom, zrenjaninski muzičari započeli su treću koncertnu sezonu, za koju je uz nekoliko komercijalnih koncerata sa popularnim tribjut bendovima, kao što su Metalika i ABA, planiraju pet-šest koncerata klasične muzike, uz izvođenje operskih arija i simfonija, osim Mocartove 40-te i Betovenove pete, koje su već svirali. - Očekuju nas dva nova projekta koja nikada nisu izvođena u Zrenjaninu, Violinski koncert Petra Iliča Čajkovskog i Šeherezada, Nikolaja Rimskog Korsakova i ubeđen sam da ćemo dati puni doprinos ideji da se Zrenjanin promoviše na kulturnoj mapi Srbije, ali i Evrope - dodaje na kraju Roman Bugar, ističući da će Zrenjaninska filharmonija učestvovati na Festivalu kamerne muzike u Novom Sadu, uz napomenu da je po njemu Zrenjanin već prestonica srpske kulture, samo što zvanično još ne nosi to laskavo priznanje.


  Željko Lučić: UŽIVAO SAM

  - Nije bilo teorije da odbijem ljubazan poziv prijatelja, odložio sam neke obaveze i zaista uživao na devetom Novogodišnjem koncertu filharmonije, nije to bilo obično, nego evropsko veče - naglasio je slavni bariton, rođeni Zrenjaninac, potvrđujući da njegov sugrađanin, Mateja Rackov, ulazi u treću godinu snimanja dokumentarca o njemu, uz naglasak da sve teče lagano, ali studiozno i da će film, biti poslastica za ljubitelje umetnosti.

  ISIDORI U ČAST

  Zrenjaninska filharmonija u program svojih koncertnih aktivnosti, uključila je i nastup u Mlinu, kulturnoj stanici u selu Perlez, odakle je poreklom slavna Isidora Žebeljan, na kojem će svirati njene kompozicije.

  FRAGMENTI ISTORIJE fotografije: Privatna arhiva Delivoja Šarenca


  Lagani kambek u sada već jako daleku 1977.godinu i stadion Proletera u Karađorđevom parku, koji je bio poprište ljutih fudbalskih bitaka, uz zrnce sete, baš nekako prija u eri novih priča da će se buba-mara ponovo kotrljati novom travom, na obnovljenom stadionu, na kojem je do 2005. godine stanovao gigant FK Proleter.
  Fotografije iz privatne arhive tadašnjeg i legendarnog golmana Delivoja Šarenca, koje su umetničkim okom i sjajnim instiktom ovekovečili pokojni Branislav Milin i Danijel Vrška, za tren oživele su sećanje, kako je to nekada bilo, kada su se fudbaleri Proletera, u svojoj avliji, zagrevali pred derbi sa Dinamom, te daleke 1977. godine, a pored pomenutog Šarenca, na fotografijama su Željko Stanić, tadašnji mladi reprezentativac Jugoslavije, Arsen Tošić, Đura Ivančević, Milimir Lale Dubljević, Dragan Vavan i ostali Proleterovi asovi.
  U Kulturnom centru Zrenjanina održane "Praznične horske čarolije" i započeta humanitarna akcija foto/izvor: KCZ | za vise informacija kliknite OVDE |

  Sinoć je u Kulturnom centru Zrenjanina održan promotivni koncert Horskog festivala "Slobodan Bursać" "Praznične horske čarolije" sa kojim je započela i nova humanitarna akcija namenjena najmlađima. Horski festival je pokrenuo akciju izgradnje prvog muzičkog dečijeg igrališta u gradu gde će se pored penjalica i ljuljaški u sklopu ove prostrane celine naći i adaptirani muzički instrumenti koji su edukativnog i zabavnog karaktera.

  -Akcija će se nastaviti i u okviru organizacije niza predviđenih promotivnih koncerata i tokom trajanja horskog festivala u junu sledeće godine, u nadi da ćemo uz pomoć prikupljenih sredstava i donacija kompanija doći do željenog rezultata. Na Božićno-novogodišnjem koncertu nastupili su sledeći dečji horovi:

  1. Udruženi horovi vrtića "Vila" i "Crvenkapa" i Kreativna radionica "Iskrice" - NVO Centar - horom diriguju vaspitačice Tatjana Jovanović i Tihana Vlajkov.
  2. Hor muzičkog zabavišta "Sanjalice" udruženja "Kolegijum" - dirigentkinja je Sanja Popović.
  3. Dečiji hor Udruženja Slovenaca "Planika" - dirigentkinja - Daniela Avram.
  4. Dečiji hor "Prepodobni Rafailo Banatski" - dirigentkinja je Milica Nenin.
  5. Gradski dečiji hor Kulturnog centra Zrenjanina - dirigentkinja - Senka Milisavljević.

  Koncertom je najavljen i naredni festival.
  Organizacijom koncerta i u "duhu praznika" zajednički smo pokrenuli još jednu lepu muzičku priču u našem gradu.

  -Organizatori: Kulturni centar Zrenjanina i Horski festival "Slobodan Bursać".

  -Prijatelj koncerta: Persu marketi  SENKE KULTURE NAD BANATOM: Ekonomski razvoj i osnaživanje mladih nisu jedini prioriteti Zrenjanina. foto: B.Grujić
  JOŠ JEDNA PITKA KOŠARKAŠKA PRIČA…

  Veterani Košarkaškog kluba Sveti Đorđe iz Žitišta, nakon ljutih duela na parketu pod obručima dvorane osnovne škole Sveti Sava, nastavili su druženje, u popularnoj poslastičarnici Cassato, gde im je domaćin bio, niko drugi nego predsednik kluba, Nikola Pešut.
  Uz crno-beli četvrtak i ugođaj direktnog prenosa evroligaške utakmice Partizan - Olimpija Milano, u beogradskoj Areni i ukusne ćevape, koji su specijalitet motela Meat trade Žitište, slavila se kraljica i njeno veličanstvo duha igre.
  - Sport je uvek u prvom planu, košarka na pijedestalu počasti ove pitke priče, koja traje i ponavlja se iz četvrtka u četvrtak - uglas poručuju najiskusniji članovi familije KK Sveti Đorđe.

  CAR WASH AUTOPERIONICA Foto: Car Wash autoperionica

  Nova, po mnogo čemu jedinstvena, samouslužna autoperionica CAR WASH, na raspolaganju Vam je svakodnevno, 24 sata… Sve ideje, inicijative, energija, su na našoj strani, Vaša je samo dobra volja, želja i opšta kultura, da automobil bude čist, uredan… Dođite, probajte, ukoliko do sada niste…!!!