24. 09. 2023.
Home / Rukomet / Barbulović govorio o uspehu kadetkinja, planovima za SP i ženskom rukometu uopšte
Kiza_tekst_grupna

Barbulović govorio o uspehu kadetkinja, planovima za SP i ženskom rukometu uopšte

Ženska kadetska reprezentacija Srbije imako nije imala najbolji učinak, svakako je najveći hit ovog leta kada govorimo o nastupima nacionalnih selekcija.

Stidljivo su krenule u priču zvanu Evropsko prvenstvo, neretko padale pod pritiskom treme i neiskustva igranja velikih prvenstva, ali iz poraza ekspresno učile i na borbenost izašle kao prave pobednice.

Ostaje pitanje kako dalje i kako ne izgubiti i ne potrošiti ove devojčice? O ovom, kao i mnogim drugim pitanjima, govorio je selektor Zoran Barbulović, čovek koji je skromno najavio da je borba za plasman u donjem delu prvenstva realnost, a završio sa direktnom vizom za Svetsko prvenstvo u Kini i osvojenim šestim mestom u Evropi!

”Kao prvo, nismo znali realne mogućnosti ove ekipe, jer nije bilo turnira i utakmica na osnovu kojih bi procenili snagu ove reprezentacije. Pripremne utakmice nisu donele preveliki optimizam (šest poraza, jedan remi i jedna pobeda). Nismo znali ni snagu protivnika u grupi, a ni mogućih protivnika u narednom krugu takmičenja. Rezultat je svakako fenomenalan iako smo loše otvorili prvenstvo sa dva poraza. U odlučujućoj utakmici za prolaz među osam najboljih ekipa na EP sa reprezentacijom Švedske trebala nam je pobeda od četiri i više golova razlike,što smo izvanredno odradili i uspeli da već u tom trenutku ostvarimo odličan rezultat. U preostalom delu turnira još dve pobede ( protiv domaćina Crne Gore i Holandije), izvanredna utakmica sa favorizovanim Mađaricama i poraz u poslednjih pet minuta utakmice govori da smo se bitno uzdigli, stekli preko potrebno samopouzdanje i na visokom nivou odigrali završnicu turnira.”

Osim timskog uspeha, Srbija je imala i najboljeg golmana turnira, ali i veliki broj igračica koje su se istakle svojim invidivualnim partijama.

”Kao prvo treba pohvaliti kompletnu ekipu za borbenost, iz koje je proistekla odlična odbrana koja nam je dala ovakav rezultat. Na prethodnu konstataciju, neophodno je istaći odbrane našeg kapitena i golmana Tatjane Činku. Sa razlogom je proglašena najboljim golmanom EP. Nikolina Bulatović, iako zbog prethodnih povreda, kao nedovoljno spremna je svojom energijom i zalaganjem dala poseban pečat ekipi i u najtežim trenucima vodila ka pobedama. Sara Radović je bila povređena u drugom delu takmičenja, ali doprinela dobrim rezultatima. Bila je presudan igrač u najvažnijim trenucima. Krilni igrači Mia Nedeljković i Sabina Šerifi su bile veoma bitne, naročito u napadima i kotranapadima. Pozitivan utisak je ostavila Milica Momčilović od koje se pre prvenstva manje očekivalo. U potpunosti je iskoristila svoju šansu i skrenula pažnju na sebe. Zaista treba pohvaliti sve igračice, bile su pravi tim kako na terenu, tako i van njega.”

Svetsko prvenstvo u Kini iako daleko, doćiće brže nego što deluje i plan već postoji.

”Sam plasman na SP za ovu generaciju je od nemerljivog značaja. Kontinuitet igara na velikim takmičenjima doneće bitan napredak u svakom slučaju. Trenažne akcije treba započeti što pre, veći broj zajedničkih priprema i veći broj jakih kontrolonih utakmica. Ono što struka može i treba da uradi je da izvrši doselekciju ekipe kroz proveru nekoliko igračica iz naših i inostranih liga. Trener zadužen za fizičku pripremu treba da bude u stalnom kontaktu sa igračicama. Moja odgovornost će biti da komuniciram sa trenerima u čijim klubovima nastupaju naše reprezentativke tokom predstojeće sezone.”

Ženski reprezentativni rukomet je u padu ne samo u Srbiji i trpi velike turbulencije godinama. Smene generacije ne deluju uvek pozitivno, a mlađe selekcije osciliraju. Zbog toga je atmosfera oko kadetske reprezentacije bila ”autsajderska”, ali neosporan talenat praćen velikom borbenošću pokazao je da ako se ove devojčice ne potroše pre vremena, uz preko potrebno iskustvo, budućnost je tu.

Kako parirati kvalitetnijima od sebe?

”Reprezentacije koje su bile dominantne u odnosu na nas su Nemačka i Hrvatska, ali potrebno je spomenuti i Mađarsku, kao i Francusku sa kojom nismo igrali, ali koja je ostavila najbolji utisak. Ono što ih razlikuje u odnosu na ostale jeste veliki broj nastupa u reprezentaciji bez obzira što je to kadetska selekcije, kao i fizička dominacija koja omogućava visok tempo igre svih 60 minuta. Činjenica je da su to zemlje koje imaju veću bazu igračica koja omogućava bolju selekciju, dok mi tome možemo da pariramo uz praćenje trendova suđenja na osnovu čega može da se koriguje tehničko-taktička obuka igrača. Ovo će biti značajno i za njihovu dalju reprezentativnu karijeru, ne samo za kadetski uzrast.”

Izvor: RSS

Photo credits: EHF/HF Montenegro

Pročitajte još

DSCF8540

Partner za budućnost – SRL i Voda Vrnjci

U prostorijama Rukometnog saveza Srbije danas je potpisan sporazum o saradnji, prema kojem je Voda ...