24. 09. 2023.
Home / Rukomet / Analiza učinka mlađih reprezentativnih selekcija RSS
Naslovna_RSS_Sportski_ZR

Analiza učinka mlađih reprezentativnih selekcija RSS

Iako je zvanično rukometna sezona na pauzi, za nacionalne saveze taj termin ne postoji. Uzbudljivo leto prepuno takmičenja i reprezentativnih susreta bliži se kraju i došlo je vreme da se sumira postignuto.

Nedavno završena prvenstva su kulminacija rada selekcija koji je započet u septembru 2022. godine i kada se sve sabere i oduzme rezime izgleda ovako.

– Muška juniorska repreznetacija, Svetsko prvenstvo, IV mesto

– Ženska junirska reprezentacija, Evropsko prvenstvo, XIV mesto

– Ženska kadetska reprezentacija, Evropsko prvenstvo, VI mesto

Najbolji sagovornik za detaljnu analizu rada mlađih repreznetativnih selekcija je svakako rukovodilac Sportskog sektora Rukometnog saveza Srbije, Željko Radojević.

”Ostaje velika žal što muška kadetska selekcija nije učestovavala na SP, što je po kvalitetu sigurno zaslužila, ali nam prošlogodišnje 13. mesto na Evropskom prvenstvu nije to omogućilo. Učešće tri od četiri selekcije tokom leta na velikim takmičenjima je korektan uspeh, ali su težnja i cilj RSS-a da sve četiri selekcije učestvuju tokom leta na takmičenjima svojih uzrasta, jer samo tako možemo ići napred. Na takmičenjima igrači stiču velika iskustva koja su neophodna u razvoju na putu do seniorskog uzrasta kojem je na kraju sve podređeno.”

Ne možemo se, a ne osvrnuti detaljno na pojedinačni uspeh svake selekcije.

”Muška juniorska selekcija je osvojila četvrto mesto na SP koje je održano u Grčkoj i Nemačkoj. Selektor Teodorović je uspeo da veže dva velika rezultata sa dečacima uzrasta 2002. i mlađim. Nakon prošlogodišnje bronze na Evropskom prvenstvu, ove godine je taj rezultat potvrđen plasmanom u polufinale na SP. Poslednji put takve rezultate smo imali 2004/2005. godine sa čuvenom selekcijom kadeta rođenih 1986. godne. Rezultat na SP dobija na težini ako se zna da je ostvaren bez prošlogodišnjeg najboljeg igrača EHF prvenstva za juniore, Stefana Dodića, ali ovaj put uz Nikolu Zečevića. Ostaje velika žal što Zečević nije igrao u polufinalnom i meču za treće mesto jer sam ubeđen da bi selekcija ponovo osvojila medalju.”

Važnije od rezultata je podatak da je već pomenuti Stefan Dodić bio član ”A” selekcije na prethodnom Svetskom prvenstvu u Poljskoj, ali on nije jedini.

”U kvalifikacijama za seniorsko Evropsko prvenstvo u A selekciji su nastupali Miloš Kos, Luka Rogan i Nikola Zečević. Pored njih u nekim prijateljskim utakmicama se ranije pojavljivao i Luka Krivokapić, ali ima još igrača koji su na pragu najbolje rukometne selekcije poput Mateje Dodića, Boška Stanisavljevića, Branka Predovića. Oni svoje iskustvo dobijaju kroz rad u ”razvojnom timu”. Pozitivno je da su u juniorskoj reprezentaciji na ovogodišnjem SP učestvovali i kadetski reprezentivci: Vukašin Antonijević, Igor Milovanović, Vojin Čabrilo, Milija Papović, Aljoša Damjanović, što će biti veliko iskustvo za juniorsko Evropsko prvenstvo sledeće godine. Pripreme selekcije za Svetsko prvenstvo su vodile kroz prijateljske utakmice protiv Mađarkse, veliki turnir u Francuskoj i dvomeča protiv Slovenije u Šapcu. Ovo napominjem iz razloga što dovoljno govori kakvo je mišljenje inostranih federacija o našem timu i o međunarodoj saradnji koju naš Savez ima.”

I neuspeh donosi uspeh na duge staze. Primer za to je ženska juniorska reprezentacija.

”Izabranice Dragana Markova nastupalae su na EP u Rumuniji i osvojile četrnaesto mesto. Kada se tako kaže svakako je to neuspeh, ali moramo znati da je ovo takmičenje bilo za ovu generaciju novo iskustvo i prvi nastup naše selekcije u ”A” diviziji posle 2017. godine. Grupna faza takmičenja je bila u izuzetnoj konkurenciji sa selekcijama Norveške, Mađarske i Francuske. Priliku koju smo imli protiv Norveške smo ispustili u poslednjim sekundama isto kao i u meču protiv Češke. Ti rezultati su usmerili put ka ovom rezultatu. Cilj selekcije je bio plasman u prvih 13 timova, jer se time obezbeđivala viza za Svetsko prvenstvo koje će se održati u Skoplju. Selekciji ostaju dodatne kvalifikacije u novembru mesecu kroz koje ćemo pokušati da obezbedimo plasman na juniorsko SP posle devet godina. Ono što je najbitnije je da u ovoj selkciji imamo nekoliko igračica koje su već debitovale za ”A” tim kao što su Dunja Radević, Aleksandra Vasić, dok je Tamara Mandić na pragu najbolje ženske selekcije uz kapitena Vladanu Mitrović. Na postignuti rezultat svakao je uticalo i neučestvovanje selekcije na prošlogodišnjem kadetskom SP u Makedoniji, zbog nevakcinisanosti. Selekcija bi sigurno imala veće iskustvo i ovogodišnje takmičenje bi bolje odigrala. Takođe moram istaći da je veliki nedostatak bio u izostajanju sa EP Nataše Ćetković i Ane Petrović. Za ovu selekciju je to praktično nenadoknadiv gubitak.”

Kadetkinje iznenadile i najavile renesansu ženskog rukometa!

”Ženska kadetska selekcija je učestvovala na EPu Crnoj Gori gde je osvojila šesto mesto. To je najbolji rezultat jedne naše selekcije od 2008. godine! Pored toga, ovim plasmanom devojke rođene 2006. godine i mlađe će učestvovati na kadetskom SP prvi put u ovom uzrastu nakon 15 godina! Selekcija je nekako tiho otputovala na EP , a na njemu rasla iz utakmice u utakmicu. Šansu koja se otvorila je znalački iskoristila i velikim pobedama protiv Švedske, Crne Gore i Holandije postigla ogroman uspeh. Ostaje žal što je u poslednjem meču praktično ispuštena pobeda protiv selekcije Mađarske, gde smo imali prednost 55 minuta. Postignuti rezultat je i plod jednog rada koji je bio prisutan od septembra meseca 2022. godine. Plan je bio da se devojke okupljaju kroz Trenažne centre na kojima bi imale po tri treninga i prijateljsku utakmicu prvo protiv prvoligaša, a kasnije i protiv super B ligaša. Na to smo dodali po dva dvomeča protiv selekcija Rumunije i Austrije. Ovakav način rada je testiran tokom kvalifikacija selekcije devojčica rođenih 2004. godine i mlađih. Svakako on može biti još bolji, ali je bitno da su detektovani propusti koje u narednom periodu možemo ispraviti kako bi na sledećim prvenstvima postizali ovakve i još bolje rezultate.”

Leto smo priveli kraju, sada je pitanje kako dalje, koji je plan rada i šta je potrebno uraditi da bismo sledeće leto nadmašili ove rezultate?

”Za prethodni period mogu reći da sam ponosan i na RSS i na Sektor sporta, jer smo uspeli u veoma teškim uslovima da sprovedemo sve planove selektora što kroz broj trenažnih dana što kroz odigravanje kvalitetnih prijateljskih utakmica! Od septembra meseca ulazimo u nove aktivnosti mlađih muških i ženskih selekcija. Kod dečaka dolazi do promene u smislu da selekcija dečaka rođena 2004. postaje juniorska, a selekcija 2006. ulazi u kadetski uzrast. Obe selekcije će učestvovati na evropskim prvenstvima 2024. godine. Selekcija dečaka 2004. nije u prethodnoj sezoni imala dovoljan broj dana okupljanja, ali sam naveo da je veći broj njenih članova učestvovo u juniorskoj kategoriji. Selekcija dečaka rođenih 2006. i mlađih je novoformirana. Imala je zapažen nastup na jakom međunarodnom turniru u Mađarskoj gde su pobeđene selekcije Norveške i Austrije u aprilu mesecu. Sada se očekuje da kontinuiranim okupljanjima podiže svoj kvalitet.”

Kako razvijati ženske selekcije i nadomestiti smenu generacija koja će biti osetna u seniorskom pogonu u narednom periodu?

”Što se ženskih selekcija tiče prvo nas očekuju kvalifikacije za juniorsko SP koje će se odigrati u novembru. Na njemu će učestvovati slekcije: Srbije, Hrvatske, Španije, Italije i Farskih Ostrva. Samo prvoplasirana ekipa će dobiti vizu za Svetsku rukometnu smotru. RSS je podneo kandidaturu za domaćinstvo. Verujemo u devojke i mislimo da možemo da ostvarimo rezultat. Svakako još četiri jake utakmice će ovim devojkama dobro doći. Kadetska selekcija će započeti pripreme za SP koje će biti dosta složene. Očekuje nas prvenstvo van evropskog kontinenta, a to donosi novi stepen pripravnosti i organizacionih detalja. U planu je učestvovanje na jednom jakom turniru i veći broj prijateljskih utakmica. Želim još jednom da se osvrnem na to da je temeljan rad u ženskom kadetskm uzraastu dao dobre rezultate. Selektirali smo 10 devojčica koje mogu da konkurišu za A tim u budućnosti čime se ženske selekcije vraćaju na kolosek i razvojni put uspeha.”

Gde smo sa planom za mlađe selekcije, koje ovakva prvenstva očekuju u godinama koje dolaze.

”Od septembra, a praktično od juna meseca, selektorka ženske pionirske selekcije Ljiljana Marković je počela okupljanja devojaka po regionima. Sa tim devojčicama ćemo primeniti i jedan nov način rada jer želimo da vidimo kakve će rezutate on doneti. Pored toga, želimo da okupimo najtalentovanije golmanke sa kojima će raditi Branka Jovanović i Slađana Đerić, jer smo svesni da kvalitetnog rada, osim u pojedinim klubovima, praktično nema. Akutno je i pitanje fizičke pripremljenosti svih selekcija. Želja nam je da kondicioni treneri iz selekcija budu u stalnom kontaktu sa kolegama i prvim trenerima klubova iz kojih dolaze kandidati i kandidatkinje. Jača i iskrena saradnja stručnih timova selekcija i klubova mora da bude na višem nivou i nadamo se da ćemo u tome uspeti”, zaključio je Radojević.

Izvor: RSS

Pročitajte još

DSCF8540

Partner za budućnost – SRL i Voda Vrnjci

U prostorijama Rukometnog saveza Srbije danas je potpisan sporazum o saradnji, prema kojem je Voda ...