02. 12. 2023.
Home / Rukomet / Doček juniora, intervju sa najboljim levim bekom SP

Doček juniora, intervju sa najboljim levim bekom SP

Muška juniorska reprezentacija Srbije doputovala je danas sa Svetskog prvenstva za igrače do 21 godine na kojem su zauzeli odlično, 4. mesto.

Tim povodom, Rukometni savez Srbije, dočekao je ovu zlatnu generaciju momaka koji predstavljaju budućnost srpskog rukometa.

U svom obraćanju, predsednica RSS, gospođa Milena Delić, to je i istakla.

”Izuzetno smo ponosni na sve vas i na vaš trud do poslednjeg atoma snage. To je za vas kao sportiste i najbitnije, da znate da ste dali sve od sebe i da možete uzdignute glave da nastavite vredno da radite. Povređenima želim brz oporavak i da već na prvom sledećem treningu nastavite da gradite svoj šampionski put na kom se nalazite.”

Generalni sekretar srpske rukometne kuće, gospodin Svetozar Stanković, podsetio je koje su sve velesile ostale iza Srbije na ovom šampionatu.

”Da bi bio najbolji moraš da se nadmećeš sa najboljima, a vi ste iza sebe ostavili jednu Dansku, Španiju, Francusku, Hrvatsku, Sloveniju i mnoge druge. Većina tih saveza ima budžete o kojima mi samo možemo da sanjamo, a postižemo izvanredne rezultate i izgledamo svetski na svakom koraku i u svakom segmentu.”

Selektor Srbije, Đorđe Teodorović, zahvalio se u ime ekipe na svemu što im je kao generaciji omogućeno tokom priprema i samog šampionata.

”Želim da se zahvalim svima na izuzetnoj podršci i tome što ste nam omogućili najbolje uslove. Nijednog trenutka se nismo osećali ništa manje ispoštovanim u odnosu na seniorsku reprezentaciju, uslovi su bili svetski. Na prvenstvu se videlo da izgledamo i funkcionišemo u skladu sa rezultatom koji smo napravili. Vratili smo se na svim nivoima u vrh svetskog rukometa i kontinuitet rezultata ove generacije to potvrđuje.”

Kapiten Uroš Simić, ispred igrača uručio je predsednici prigodan poklon koji je ekipa donela iz Nemačke i poručio da od mlađih momaka koji su i sada bili deo ekipe očekuje da će nastaviti putem njihovih rezultata.

Svi zaposleni Rukometnog saveza Srbije danas u hotelu ”Mladost” dočekali ove sjajne momke i tako im odali priznanje koje zaslužuju.

Kos u idealnom timu SP

Pored izuzetnog dostignuća, plasmana među četiri najbolje selekcije na Svetskog prvenstvu, za Srbiju je stiglo još jedno važno priznanje. Miloš Kos proglašen je za najboljeg levog beka i našao se u idealnom timu šampionata!

Odigrao je 20-godišnji srpski rukometaš odličan turnir i bio jedan od lidera ekipe na gotovo svakoj utakmici. Ipak, bez obzira na to što se Orlići nisu našli na postolju, utisak je i više nego pozitivan.

”Biti četvrti u svetu je velika stvar, pogotovo za srpski rukomet. Nismo se popeli na postolje, ali ne smemo biti nezadovoljni. Ceo turnir smo igrali maksimalno posvećeno i tako i došli do polufinala, ali spletom nesrećnih okolnosti kao što su povrede i izostanci, na kraju nismo stigli do medalje”.

Na osam utakmica, Kos je postigao ukupno 50 golova i zauzeo treće mesto na ukupnoj listi strelaca a IHF uvrstio ga je u idealnu sedmorku prvenstva.

”Čast mi je što sam izabran među najboljih sedam na turniru, ali ne znači mi previše ta nagrada, rado bih je menjao za pobedu nad Islandom i bronzanu medalju oko vrata svih nas. Svakako, da se nismo međusobno bodrili i celo prvenstvo odigrali timski, sigurno ni ja ne bih dobio ovo priznanje pa ga zato posvećujem svojim saigračima!”

Za generaciju igrača rođenih 2003. godine ovo je bilo poslednje takmičenje u mlađim selekcijama, a svojim partijama pokazali su da su na pragu seniorske reprezentacije, a neki su već imali šansu i da debituju.

”Disali smo kao jedno sve ove godine koliko smo kao generacija trenirali i nastupali zajedno, osvojili i prošlogodišnju bronzu na Evropskom prvenstvu. Nadam se da će što više momaka iz ove selekcije uspeti u rukometu i da ćemo zajedno i u budućnosti predstavljati svoju zemlju, u A timu. Ovo je poslednje okupljanje naše generacije i verujem da smo pokazali da za budućnost reprezentacije Srbije ne mora da se brine!”

Miloš Kos, kako vrlo često sam naglašava, rodio se podno Kozare i iz malog mesta, vrednim radom, talentom i posvećenošću, dosegao je mesto na svetskoj mapi rukometnih talenata. Baš zato, predstavlja uzor mlađim generacijama i motiv deci da se bave rukometom.

”Rukomet te uči svemu, kako na terenu tako i van njega. Naučiš kako da držiš glavu uzdignutom, i u porazu i u pobedi. Rukomatna prijateljstva traju ceo život, što se mnogo puta dokazalo među našim bivšim reprezentativcima a verujem da će tako biti i sa nama. Voleo bih da mlađe selekcije nastave našim stopama i da što više dece zavoli naš sport!”

Izvor: RSS

Pročitajte još

Matija Nikolić ostvario dečački san

U okviru EHF nedelje nacionalnih timova kojom muška seniorska reprezentacija Srbije započinje pripreme za januarski ...