09. 06. 2023.
Home / Kultura i život oko nas / Program NMZ tokom manifestacije “Muzeji za 10″
Nisa japanizma NMZ

Program NMZ tokom manifestacije “Muzeji za 10″

Program NMZ tokom manifestacije „Muzeji za 10“

Tokom manifestacije „Muzeji za 10“ koja traje od 15. do 19. maja 2023. godine Narodni muzej Zrenjanin pripremio je izložbe, kamerne postavke, predavanja i koncert Muzičke škole „Josif Marinković“.

U Salonu je od 18. maja posetiocima dostupna postavka „Nemanjići – rađanje kraljevine“ koja obuhvata deo kostima i rekvizita korišćena za realizacju istoimene serije u produkciji RTS-a. Autori su za cilј imali da dočaraju ceremonijalni i svakodnevni život srednjovekovne srpske vlastele, na osnovu svedočanstava sačuvanih na freskama, kao i na osnovu svog talenta i inspiracije. U Malom salonu je aktuelna izložba “Muzej u očima dece” koja je namenjena deci uzrasta od 6 do 12 godina, kao i porodicama sa mlađom decom. Kroz interaktivan pristup deca imaju priliku da uče o zavičajnom nasleđu, a pošto izložba dolazi iz Narodnog muzeja Kikinda teme su u potpunosti srodne sa eksponatima koji su izloženi u stalnoj postavci Narodnog muzeja Zrenjanin.

Na prvom i drugom spratu Muzeja, u okviru stalne postavke, publika može pogledati dve kamerne postavke. „Niša japanizma“ koja se nalazi na prvom spratu (4. zidna niša u hodniku) predstavlja predmete od keramike (porcelana), metala, i drveta izrađene u dalekom Japanu. Vremenski obuhvataju period od kraja 19. pa sve do sredine 20. veka. Akvizicija eksponata realizovana je tokom 2019. i 2020. godine kada je otkupljen veći broj predmeta iz privatne kolekcije Zrenjaninca Boška Zakina (1960-2022), a autor postavke je Dejan Vorgić, kustos-istoričar umetnosti. „Uhvaćeni u mreži – Vilin konjici“ naslov je kamerne postavke na drugom spratu Muzeja gde su pored stalne postavke Vilin konjica izložene dodatne vrste, deo bogate kolekcije prirodnjačkog odelјenja, koja broji preko hilјadu primeraka. Danas se smatra da na Zemlјi postoji oko 6.000 vrsta vilinih konjica. Spadaju među najstarije poznate insekte na Zemlјi čiji su fosili stariji od 300 miliona godina. Prisustvo velikog broja vrsta vilinih konjica nam govori o bogatstvu, raznovrsnosti i očuvanosti staništa. Autorka postavke je Nataša Knežević, viša kustoskinja-biološkinja.

U okviru programa manifestacije „Muzeji za 10“ u četvrtak, 18. maja, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održan koncert muzičke škole „Josif Marinković“.

Ulaz je besplatan na sve sadržaje.

Muzeji za 10 2023 kolaz

NMZ - Muzeji za 10

Izvor: Grad Zrenjanin

Pročitajte još

PSX_20230608_232843

Manifestacija “Banatska bajka – Leto u Gradskoj bašti” – počinje u subotu, 10. juna

MANIFESTACIJA – BANATSKA BAJKA- LETO U GRADSKOJ BAŠTI 2023.