09. 06. 2023.
Home / Kultura i život oko nas / NEMANJIĆI RAĐANJE KRALJEVINE
IMG_0741

NEMANJIĆI RAĐANJE KRALJEVINE

Izložba pod nazivom Nemanjići rađanje kraljevine, od četvrtka 18. maja biće dostupna svim posetiocima Muzeja u Zrenjaninu.

Izložba obuhvata deo kostima i rekvizita korišćenih za realizaciju istoimene serije, a autori su za cilj imali da dočaraju ceremonijalni i svakodnevni život srednjovekovne srpske vlastele na osnovu svedočanstava sačuvanih na freskama, kao i na osnovu svog talenta i inspiracije.

Autor izložbe, koja je premijerno bila postavljena u galeriji RTS-a je direktor Galerije Petar Đinović, dok su postavku pripremile glavni kostimograf Suzana Gligorijević, scenografi Mira Andrejević i Aleksandra Stošić Krstović, a nadležni kustos i autor postavke u zrenjaninskom muzeju je Aleksandar Šalamon, arheolog Muzeja u Zrenjaninu.

Nemanjići – rađanje kraljevine je istorijsko-dramska televizijska serija snimana 2017. godine, čije je premijerno prikazivanje počelo februara 2018. godine i predstavlja najveći produkcijski poduhvat u istoriji srpske televizije, jer je za nju angažovano 218 glumaca i 2.700 statista, a snimana je na više od 200 lokacija. Serijalom koji je obuhvatio 200 godina vladavine najuticajnije srpske srednjovekovne dinastije Nemanjić, obeleženo je 800 godina od nastanka srednjovekovne Kraljevine Srbije i krunisanja Stefana Prvovenčanog. Projekat je nastao u režiji Marka Marinkovića, a po scenariju Gordana Mihića, u produkciji RTS-a.

foto: Muzej Zrenjanin

Izvor: Grad Zrenjanin

Pročitajte još

PSX_20230608_232843

Manifestacija “Banatska bajka – Leto u Gradskoj bašti” – počinje u subotu, 10. juna

MANIFESTACIJA – BANATSKA BAJKA- LETO U GRADSKOJ BAŠTI 2023.