08. 06. 2023.
Home / Kultura i život oko nas / PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA BEGEJ SVETI ĐURAĐ 1319-1947 AUTORKE LJUBICE BUDAĆ
image_6487327_2

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA BEGEJ SVETI ĐURAĐ 1319-1947 AUTORKE LJUBICE BUDAĆ

Promocijama u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu i u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Žitištu, svoj put među čitaocima započela je monografija Begej Sveti Đurađ 1319-1947, autorke Ljubice Budać, istoričarke i arhivakig savetnika Arhiva Vojvodine u Novom Sadu.

– Ova monografija je svojevrsni nastavak, dopunjeno, ili dopisano izdanje mog diplomskog rada iz 2000-te godine, o sedam vekova trajanja mesta u kojem sam i sama živela i odrasla – naglasila je Ljubica Budać, rođena u Žitištu.

Zoran Babić, Žitištanin koji živi i radi u Majamiju, svoju želju da ova vredna knjiga u kojoj je na stručan i naučni način, uz puno fakata i istorijskih činjenica, ali i emocija, opisana sedmocekovna istorija mesta i srcu Banata, ugleda svetlost dana, ostvario je i kao izdavač i organizator obe promocije, značajno doprineo da ova priča ima lep kraj.

– Udruženje Begej Sveto Đurađ 1914, čiji sam predsednik, 200 knjiga darovalo je Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Žitište, a prihod od prodaje monografije namenjen je početku izgradnje Duhovnog centra u okviru pravoslavnog hrama u Žitištu.

Istoričari dr Milan Micić i dr Filip Krčmar, kao ni lektorka i urednica monografije Sanja Dakić, koja je takođe iz Žitišta, na promocijama u Novom Sadu j Žitištu, nisu skrivali oduševljenje zbog sjajnog posla i ogromnog truda Ljubice Budać, koja je dve decenije radila na prikupljanju podataka, a zanimljivo je da odlukom Narodnog odbora u Žitištu 1953. godine, kompletna pisana dokumentacija prodata fabrici za reciklažu papira, čime je uništen svaki pisani trag istorije male varoši u Banatu.

– Osim što joj je bilo baš teško da otkrije i složi podatke iz prošlosti, autorka je uspela da pisanje obično dosadne monografije, za tren pretvori u poeziju i nauci udahne emociju, pa je ova knjiga svojevrsna poema o malom mesti, malim ljudima, ali sa bogatom prošlosti – između ostalog naglasio je dr Milan Micić.

NEUOBIČAJENA PROMOCIJA U HRAMU

Uz dozvolu Srpske pravoslavne crkve, promocija monografije Begej Sveti Đurađ 1913-1947 , uz novosadski u Arhivu Vojvodine, održana je u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Žitištu, a domaćin je bio protonamesnik Karađorđe Trivunović.

MIRONOSNICE UMILNIM GLASOM OBOJILE SKUP

Žene Mironosnice pri crkvi Svetog Arhangela Mihaila iz Zrenjanina, koje horski pevaju punih 20 godina, sa dirigentom Zoricom Kecić, ulepšale su promociju u Žitištu i umilnim glasovima raznežile duše brojnih posetilaca na promociji.

POD OKRILJEM ARHIVA VOJVODINE

Dr Nebojša Kuzmanović direktor Arhiva Vojvodine, sa oduševljem je prihvatio da ustanova na čijem je čelu, podrži projekat i bude suizdavač značajne monografije Begej Sveti Đurađ 1913-1947.

foto: Udruženje Begej Sveti Đurađ 1913

Pročitajte još

koncert filharmonije 10. 6. 2023.

Koncert Zrenjaninske filharmonije – Kulturni centar Zrenjanina – subota, 10. jun

KONCERT ZRENjANINSKE FILHARMONIJE Nastup filharmonije sa učenicima muzičke škole, izvođenje Betovenove 5. simfonije… – Kulturni ...