24. 09. 2023.
Home / Odbojka / ODBOJKAŠICE ALEKSANDRA MENGA PONOS ŽITIŠTA
IMG_8501

ODBOJKAŠICE ALEKSANDRA MENGA PONOS ŽITIŠTA

Srebrni jubilej, ali i iz aviona uočljiva energija i volja trenera Aleksandra Menga, dovoljan su razlog da se nešto kaže o Ženskom odbojkaškom klubu Žitište, osnovanom 1998. godine, na inicijativu dece koja su trenirala odbojku u osnovnoj školi Sveti Sava i njihovih roditelja, i uz svestranu podršku Sportskog saveza opštine Žitište.

– Nakon samo dve godine rada iz najnižeg ranga takmičenja obezbedili smo plasman u tadašnju Drugu Republičku ligu Sever i igrali nekoliko sezona, ali zbog nedostatka finansijskih sredstava i odlaska igračica u klubove sa većim ambicijama i znatno bogatijim budžetima vratili smo se u Vojvođansku ligu, u dva navrata bili prvaci, ali odustajali od višeg ranga takmičenja – referiše Aleksandar Meng, uz napomenu da klub 2010. godine konačno uspeva da se konsoliduje, ponovo osvoji prvo mesto u Vojvođanskoj ligi i odigra sezonu u Dugoj ligi.

– Godinama je klub bio stabilan član Prve Vojvođanske lige; ali nažalost, mala smo sredina, devojke po završetku srednje škole odlaze na fakultete i veoma je teško održati kvantitet i kvalitet na najvišem nivou i zbog toga klub u sezoni 2018/2019. napušta Vojvođansku ligu i sa decom iz pionirskog pogona, koja su bila potpomognuta kapitenom Jovanom Kosanović i iskusnom Andreom Ćurčijom počinje takmičenje u Drugoj Vojvođanskoj ligi – nastavlja Aleksandar Meng ne skrivajući zadovoljstvo što je uz maksimalno zalaganje svih u klubu, u sezoni 2021/2022, klub ostvario izuzetan rezultat i sa 16 pobeda, bez izgubljene utakmice, obezbedio plasman u Prvu Vojvođansku ligu.

ŽOK Žitište je više puta bio učesnik finalnih turnira mlađih kategorija na pokrajinskom i republičkom nivou, osvojeno je treće mesto u Vojvodini 2007. i drugo u Vojvodini 2012. u pionirskoj konkurenciji, kao i peto 2007. i treće 2012. na Državnom prvenstvu u konkurenciju pionirki.

Trenutno u klubu trenira 40 devojčica, koje su podeljene u tri selekcije, seniorsku, kadetsku i selekciju mlađih pionirki, a ove godine povodom proslave 26. rođendana Sportskig saveza Žitište, Ženski odbojkaški klub Žitište, nagrađen je kao najuspešniji, zbog ogromne energije, entuzijazma i sjajnih rezultata, ali i svog srebrnog jubileja, 25 godina uspešnog rada i postojanja, dok je Aleksandar Meng proglašen za najboljeg trenera u 2022. godini proglašen je Aleksandar Meng.

foto: ŽOK Žitište

Pročitajte još

image_6483441_1

ODBOJKA NA PESKU HUMANO I DA SE NE ZABORAVI

Popularno zrenjaninsko kupalište Peskadasi, proteklog vikenda bilo je poprište ljutih odbojkaških duela na pesku, na ...