06. 02. 2023.
Home / Kultura i život oko nas / PROMOCIJA KNJIGE SRBI U BANATU 1411 – 1594.
Srbi u Banatu promocija knjige

PROMOCIJA KNJIGE SRBI U BANATU 1411 – 1594.

Promocija knjige Srbi u Banatu 1411-1594. sa esejističkim pogledima autora dr Ferenca Nemeta i dr Milana Micića, održana je u prepunoj Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu.

Osim autora, o knjizi koja ističe zajedničku borbu i savezništvo srpskog i mađarskog naroda u jednoj istorijskoj epohi u kojoj su se oba naroda našla u središtu svetsko-istorijskog sukoba religija i civilizacija, govorili su recenzenti prof. dr Snežana Božanić i dr Zoltan Čemere, predstavnici izdavača Mirjana Basta i Milan Bjelogrlić i urednik izdanja Zoran Stojačić.

Srpski i mađarski narod, po njihovim rečima, našli su se u tom periodu u situaciji da pokušaju da zaustave turski prodor u srednju i zapadnu Evropu, ali pre svega, u borbi da zaštite sebe i svoje istorijsko postojanje pred najezdom, koja je u hrišćanskom poimanju sveta imala apokaliptični karakter.

Milan Micić, koji se kroz svoja dela najviše bavio istorijom Srba tokom Prvog svetskog rata i potonjim kolonizacijama, naglasio je da je povratak u znatno dalji istorijski period predstavljao poseban izazov.

– Knjiga govori o malo poznatoj istoriji ovog prostora, obzirom da većina banatskih familija svoje trajanje, uopšte trajanje banatskih Srba, vezuje za poslednjih tri stotine godina, odnosno vreme Velike seobe – istakao je dr Milan Micić, uz napomenu da je za početak odabrana 1411. godina, kada je Despot Stefan Lazarević postao župan Torontalske županije, a završava se 1594. godinom i događajem izuzetno značajnim za srpsku istoriju, a to je Banatski ustanak, prvi srpski ustanak protiv turske vlasti, što je bio i povod za spaljivanje moštiju Svetog Save.

– Knjiga Srbi u Banatu, obuhvata period kada su se Srbi i Mađari nalazili u zajedničkoj odbrani hrišćanskog sveta od osmanske najezde – dodao je dr Ferenc Nemet, ističući da deo knjige govori o tome šta je pisalo u mađarskoj istoriografiji i izvorima o Srbima u Banatu u tom vremenu, što je malo poznato u srpskoj kulturnoj javnosti i srpskoj istoriografiji.

foto: grad Zrenjanin

Pročitajte još

više-od-deset-hiljada-gostiju-foto-grad-Zrenjanin

BELOBLATSKA KOBASICA SEDAM JEZIKA GOVORI

U selu Belo Blato kraj Zrenjanina, počela deceta međunarodna manifestacija