27. 09. 2021.
Home / Košarka / DIPLOMIRAO SA PROSEČNOM OCENOM 9,72, A DOKTORIRAO SA DESETKOM
PSX_20210801_180144

DIPLOMIRAO SA PROSEČNOM OCENOM 9,72, A DOKTORIRAO SA DESETKOM

Dvadesetsedmogodišnji Slavko Rakić iz Lazareva kod Zrenjanina, jedan od najmlađih doktora nauka i uspešan košarkaški sudija

Oreol “đaka generacije” u osnovnoj školi, Slavko Rakić, uspešno je nastavio u zrenjaninskoj gimnaziji, a onda i na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, gde je sa prosečnom ocenom 9,72 diplomirao 2017. godine na smeru inženjerski menadžment, a onda je nakon master studija, početkom jula ove godine, nakon 33 meseca, okončao doktorske studije sa prosečnom ocenom 10 i postao jedan od najmlađih doktora nauka na FTN-u.

Uporedo sa brilijatnom karijerom mladog akademskog građanina, gradio je uporedo i sportsku karijeru i veoma je uspešan kao košarkaški sudija.

– U mestu Lazarevo, kod Zrenjanina gde sam rođen i odrastao, počeo sam da treniram košarku u matičnom KK Zadrugar, a kasnije nastavio u zrenjaninskom Proleteru – kaže Slavko, koji je 2011. godine položio ispit za košarkaškog sudiju i prelomio da dečačke snove o uspešnoj igračkoj karijeri, zameni realnom putanjom i uporedo sa naukom, napreduje kao sudija na košarkaškim terenima.

PSX_20210801_180126

Brzo je stekao zvanje regionalnog, a od 2015. godine je nacionalni sudija i već petu sezonu uspešno obavlja posao košarkaškog sudije u Prvoj ženskoj i Drugoj muškoj ligi Srbije.

– Titula da sam jedan od retkih doktora nauka u košarkaškom svetu, svakako prija, ali nisam ispunio sve ambicije i želim da još napredujem i usavršavam se – kaže ponos sportskog Lazareva, mesta koje je iznjedrilo poznate fudbalske asove Nenada Bjekovića, Milana Šarovića, Delivoja Šarenca, Jovu Simanića.

Od prošle godine Slavko Rakić, koji trenutno živi i radi u Novom Sadu, obavlja i funkciju koordinatora službenih lica Srednjobanatskog okruga, pod okriljem Košarkaškog saveza Vojvodine, a kako iskreno kaže, najveća želja mu je da uz redovan posao na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, radi sa mladim sudijama, delegatima i službenim licima na teritoriji srednjeg Banata i pomogne im da napreduju u karijeri.

Osim brojnih prijatelja, zanimljivih putovanja i neverovatnog životnog iskustva stečenog na terenima.širom Srbije, košarka je Slavku podarila izabranicu i životnu saputnicu, košarkašicu Proletera, Draganu Radović.

PSX_20210801_180120

– Srodne smo duše, bez košarke ne možemo i jednom.rečju, uživamo u životu – ponosno ističe doktor Rakić, kako ga, iz pijeteta, oslovljavaju kolege košarkaške sudije.

Kada nema obaveza za katedrom i na košarkaškom parketu, obožava da vreme provodi sa porodicom u rodnom Lazarevu, a dok lagodno ćaska sa brojnim prijateljima, ne zaboravlja svoje ambicije o nastavku uspešne akadamske karijere i zvanja profesora na fakultetu, kao i učešće u međunarodnim i nacionalnim istraživačkim projektima.

STUDENT GENERACIJE

Od đaka do studenta generacije, dečko za primer, sve izazove uspešno je i lako rešio, na smeru inženjerski menadžment diplomirao 2017. master studije okončao sa desetkom iz oblasti industrijskog inženjerstva i inženjerskog menadžmenta, a onda dobio posao asistenta na fakultetu u Novom Sadu.

PUTOVANJA I ISTORIJA

Kao uzoran student, Slavko je izvesno vreme proveo na istaknutim evropskim univerzitetima u Milanu, Gracu, Budimpešti, obožava da putuje i čita knjige iz srpske istorije i veliki je poštovalac istoričara Vladimira Ćorovića.

foto: Privatna arhivaPročitajte još

PSX_20210917_225335

SVETAC STARTOVAO POBEDOM

Sveti Đorđe – Petrovgrad 81 : 53