23. 06. 2021.
Home / Kultura i život oko nas / BESPLATNA APLIKACIJA ZA MLADE “RADNA PRAVA ZA TEBE”
icon

BESPLATNA APLIKACIJA ZA MLADE “RADNA PRAVA ZA TEBE”

Savez samostalnih sindikata Srbije, uz podršku švedske fondacije „Ulof Palme Centar“ pokrenuo je aplikaciju „Radna prava za tebe“, namenjenu mladima koji iz srednjih škola ili sa fakulteta izlaze na tržište rada,.ali i onima koji su radnici sa iskustvom, a žele da dodatno utvrde svoja znanja.

– Poslednjih godina manje je novih radnih mesta sa ugovorima o radu, a sve više mladih i radnika angažovanih na nesigurnim i nepredvidljivim radnim mestima – kaže Ružica Grabovac Marković, savetnica za bezbednost i zdravlje na radu u SSSS, uz napomenu da je urušavanje standarda iz rada podstaknuto relativizacijom i rastezanjem dela po dela prava iz rada do granice, kada radnici uzimaju šta se ponudi a ne insistiraju na obimu prava iz zakona.

PSX_20210514_233404

– Kada radnici znaju svoja prava, prvi preduslov promene je postignut i mi želimo da probudimo želju za aktivnim učešćem i ličnim doprinosom unapređivanju prava i položaja radnika – poručuju iz Samostalnog sindikata uz poruku da će nova aplikacija biti interesantna i korisna i studentima, ali i radnicima i članovima sindikata.

Cilj aplikacije je da poveća interesovanje, unapredi razumevanje i znanje o radnim pravima i sindikatima kroz dva segmenta, zabavno – edukativni kviz – igru kroz koju se znanje utvrđuje i uvećava ponovnim korišćenjem. Sakupljanjem bodova u Kvizu korisnici aplikacije se motivišu da iznova pokreću igru pošto im veći broj bodova dodeljuje više sindikalne funkcije i drugi segment koji je vodiču o radnim pravima i gde au 9dgovori na sva pitanja. Vodič sadrži 11 poglavlja sa oblastima radnog prava, koja su predstavljena na pojednostavljeni i pristupačan način iz oblasti zasnivanja radnog odnosa; nestandardnih oblika rada, rad van radnog odnosa, aneksi ugovora, zarade, prestanak radnog odnosa, organizovanje sindikata i kolektivni ugovori.

Aplikacija „Radna prava za tebe“ je besplatna, nakon preuzimanja dostupna je bez interneta, razumljiva i funkcionalna, a može se preuzeti na svim uređajima sa Android operativnim sistemom, poručuju sindikalci.Pročitajte još

Seoski Predeo DS Sip

ČUVENA SLIKA SEOSKI PREDEO DRAGOSLAVA STOJANOVIĆA SIPA

Izložba radova Dragoslava Stojanovića Sipa (1920-1976) iz zbirke Savremene galerije u Zrenjaninu, biće dostupna posetiocima ...