01. 07. 2022.
Home / Fudbal / SEDMA RADIONICA MLADIH FUDBALSKIH ARBITARA IZ ZRENJANINA
IMG_6142

SEDMA RADIONICA MLADIH FUDBALSKIH ARBITARA IZ ZRENJANINA

Sedma u nizu, e radionica u okviru projekta

“Organizaciono umrežavanje” koju sprovodi Strukovna organizacija sudija FSG Zrenjanin, uz podršku sporske opreme “EFEE” iz Zrenjanina, uspešno je organizovana u Zrenjaninu, uz prisustvo velikog broja mladih fudbalskih sudija.

IMG_6141

Pretposlednja radionica u okviru ovogdišnjeg projekta bila je bazirana na više segmenta koji su od velike važnosti za što kompletniju pripremu sudija, kako za svaku narednu utakmicu, tako i za konstantno podizanje kvaliteta i unapređenje performansi, kao odgovor na veće i komplikovanije izazove koji se mladim sudijama nameću napretkom u viši stepen takmičenja.

U vezi pravne zaštite u slučaju incidenata na utakmicama, ali i drugim, za sudijski poziv, bitnim odredbama Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, prisutnima se kratkim tumačenjem pravnih normi i pojašnjavanjem načina funkcionisanja mehanizama koji se mogu aktivrati u slučaju da dođe do narušavanja prava službenih lica, obratio Srđan Tabački, advokat iz Zrenjanina, inače veliki ljubitelj sporta i nekadašnji fudbaler, uz zahvalnost Stručne strukovne organizacije sudija FSG Zrenjanin, na izdvojenom vremenu i pokazanoj želji da uzme učešće u ovjoj projektnoj aktivnosti.

IMG_6140

VELIKO IME FUDBALSKOG ZRENjANINA GOST NA PROJEKTU “ORGANIZACIONO UMREŽAVANjE”

Posebna čast i zadovljstvo ukazana je mladim arbitrima prisustvom Marka Zorića, nekadašnjeg prvotimca Porletera, Banata, učesnika UEFA kupa sa Partizanom, inernacionalca koji se obreo u turskom fubalu, a igrao je i azijsku Ligu šampiona, nastupajući za klubove u Kini. Marko Zorić je u razgovoru sa mladim sudijama govorio o svojim iskustvima kada je reč o odnosu igrač-sudija, uz apostrofiranje, da je za autoritet sudije osnovni preduslov znanje i fizička sprema, ali i razumevanje fudbalske igre, što su segmenti priprema koje je ovaj projekat pokušao da pridbliži i najmađe arbitre uvede u adekvatan način razmišljanja i rada koji se nameće kao svakodnevnica u procesu sazrevanja i napredovanja jednog mladog fudbalskog sudije. Obradom ove teme prisutni su imali priliku da sagledaju problematiku koja može proizići donošenjem određenih odluka na utakmici, iz perspektive igrača, što ujedno predstavlja novokoncipirani prilaz ovoj tematici, a sve u cilju kreiranja mogućnosti za lake izgrađivanje sudijskog autoriteta, što je zadatak koji se pred sudije postavlja iznova i iznova pre svake utakmice.

Eminentni Phisio Spa centar iz Zrenjanina, postao je novi priajtelj projekta edukacije mladih fudbalskih arbitara, a o prevenciji povreda u trenažnom procesu, kao i tokom sezone, odnosno pre, posle i za vreme svake utakmice, govorila je Aleksandra Petković, fizioterapeut iz Phisio Spa centra u Zrenjaninu, ističući osnovne, elementarne informacije iz ove oblasti.

Aleksndra je apostrofirala važnost prevencije od povreda, koja se zaniva u pravilnom zagrevanju i istezanju mišića, ali i važnost brze rekacije i pomoć od strane stručnih lica.

Istovremeno, demonstrirane su pojedine vežbe koje se mogu izvoditi bez posebnih sprava i u svakom okruženju, a koje bitno doprinose pravilnom radu mišića. Na kraju obraćanja, Aleksndra je obavestila mlade arbitre da će Phisio spa centar omogućiti korišćenje svojih usluga uz specijalne popuste.

IMG_6143

U NAREDNOM PERIODU FOKUS ĆE BITI NA TERENSKOM RADU I SITUACIONO-POKAZNIM TRENINZIMA

Naredni susreti biće više usmereni na praktični rad na terenu, u čemu će mladim sudijama pomagati specijalni gosti koji dolaze iz struke i koji će pokušati da pripreme mladi sudijski kadar za moguće komplikovane sitaucije na utakmicama, u cilju da se iste što bolje reše, tj. da oni donesu ispravne odluke.

POVEĆAVA SE I KRUG PRIJATELJA PROJEKTA

Kao sto je najavljeno, obzirom na sve veću podršku koju autonomni projekat “Organizaciono umrežavanje 2021” uživa, sve je veći broj prijatelja i sponzora koji pomažu sprovođenje inovativne ideje Strukove organizacije sudija FSG Zrenjanin, a do sada projekat su pomogli Grad Zrenjanin, MUP R Srbije – PPU u Zrenjaninu, JU “Sportski objekti” Zrenjanin, kompanija “Digiwear”, ugostietljski objekti “Stara zanatlija”, “Akvarijus”, Roma”, FK “Radnički Zrenjanin”, “Phisio Spa” wellness centar Zrenjanin internet portal “Sportinfo”, internet portal “Sportski.rs”…Pročitajte još

FB_IMG_1656577440325

DANAS KREĆE TURNIR U MALOM FUDBALU

Žreb za grupnu fazu takmičenja Letnjeg turnira u malom fudbalu održan je sinoć u prostorijama ...