28. 06. 2022.
Home / Kultura i život oko nas / KNJIŽEVNA NAGRADA “TODOR MANOJLOVIĆ” VLADIMIRU PIŠTALU
vladimir pištalo

KNJIŽEVNA NAGRADA “TODOR MANOJLOVIĆ” VLADIMIRU PIŠTALU

Dobitnik tradicionalne književne nagrade za moderni umetnički senzibilitet “Todor Manojlović” za 2020. godinu je književnik i profesor istorije iz Beograda, Vladimir Pištalo, koji živi i radi u američkom.gradu, Vusteru.

todor manojlović, rad Radula Boškovića

Šezdesetjednogodišnji Vladimir Pištalo, jedan je od najznačajnijih savremenih srpskih autora koji je moderan umetnički senzibilitet i težnju za reinterpretacijom srpske književne tradicije jednako pokazivao, kako u stvaralačkom proznom, tako i u esejističkom opusu, što je prepoznato i kod nas i u svetu. Vladimir Pištalo u svojim delima uobličava modernistički koncept i istoriju vidi kao celinu koja je spojila epohe, kulture i simbole, kroz naočari modernog sveta.

vladimir pištalo 2

Među njegova najpoznatija ostvarenja spadaju poetske proze Slikovnica, Manifesti, Čajevi Marsa / Noći, zbirke priča Kraj veka, Vitraž u sećanju, Priče iz celog sveta i romani Milenijum u Beogradu, Venecija, Tesla, Portret među maskama, Sunce ovog dana, Pismo Andriću. U aprilu 2019, izašla je knjiga eseja Značenje džokera, koja je do sada imala tri izdanja i nagrađena je uglednom nagradom „Meša Selimović“ (2020).
Roman “Tesla, portret među maskama” je u Srbiji ostvario nezabeležen uspeh, nakon NIN-ove nagrade, i nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, ušao je u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju.

foto: Biblioteka ZrenjaninPročitajte još

20220625-IMG_2845

DANI PIVA NA PJENU OD MORA

Posle.Trebinja, u Herceg Novom je veoma uspešno promovisana manifestacija Dani Piva u Zrenjaninu.