16. 05. 2021.
Home / Fudbal / BESPLATNA ŠKOLA FUDBALSKE SUDIJE
IMG-57e87cb256748de5eb835b80c5c0eec2-V

BESPLATNA ŠKOLA FUDBALSKE SUDIJE

Stručna strukovna organizacija sudija Fudbalskog saveza grada Zrenjanina i ove godine organizuje besplatnu školu za fudbalske sudije, koja počinje sa radom 2.novembra u 19 časova u velikoj konferencijskoj sali Kristalne dvorane u Zrenjaninu.

Svi zainteresovane devojke i mladići, mogu i treba da se jave kordinatoru škole na broj
063 7752778 , sekretaru Organizacije fudbalskih sudija na broj 064 4262169 ili putem Fejsbuk grupe „FUDUBALSKE SUDIJE ZRENjANIN“.

Do početka prolećnog dela sezone svi polaznici, koji uspešno prođu obuku imaće priliku da izađu na polaganje praktičnog i teroijskog dela ispita, nakon čega će dobiti zvanje fudbalski sudija prirpavnik, a po polaganju prvog redovnog seminara i suđenja 10 utakmica biće preinačeni u zvanje fudbalski sudija treće kategorije.

Možda se na prvi pogled, nekima ovaj poziv čini stran i suviše dalek, ali velika većina polaznika prethodnih škola, koji su na pravi način shvatili ozbiljnost i značaj zvanja fudbalskog sudije, razvili su u kratkom periodu, ljubav prema suđenju i počeli da teže ubrzanom usavršavanju i napredovanju.

ŠTA ZNAČI BITI FUDBALSKI SUDIJA?

Ovo pitanje postvaljaju svi kandidati, a kvalitetan odogovor na to pitanje je veoma složeno. Fudbalske sudije predstvaljaju neizostavan i važan deo fudbalske igre, staraju se o primeni i sporvođenju pravila, bez kojih fudbal ne bi ni postojao u obliku kakvog ga danas poznajemo. Međutim sudije nikako ne treba da budu glavni akteri neke utakmice i u prvom planu.

Ta uloga namenjena je pre svih, igračima na terenu i trenerima, dok se uloga sudije, najkraće može definisati kao „čuvar poretka fudbalske igre“, odnosno sudije su te koje nepristrasnom i objektivnom primenom i sprovođenjem pravila fudbala, u okviru svojih ovlašenja, obezbeđuju uslove za pravično i ravnomerno nadmetanje protivničkih timova, što je ključni elment duha fudbalske igre, „fer-plej-a”, kao i sportskog nademtanja uopšte.

KO MOŽE DA POSTANE FUDBALSKI SUDIJA?

U ne tako davnoj prošlosti vladalo je mišljenje da se ne može postati dobar fudbalski sudija, ako pre toga nije postajalo neko igračko iskustvo… Danas su stvari sasvim drugačje… Svi smo svedoci da se fudbal razvija svetlosnom brzinom, da se brzo menja, da se igra neprestano ubrzava, da su igrači sve bolje fizički priremljeni…

Svi ovi razlozi, proizveli su potrebu i za ubrazanim i kvalitetnim razvojem sudija, koje moraju biti spremne da odogovre sve većim izazovima modernog i brzog fudbala, a jedan od osnovnih preduslova za čeličenje kvalitetnih fudbalskih arbitara su njegova mladost i godine.

U skladu sa dokumenitima koja regulišu ovu materiju, propisano je da zvanje fudbalskog sudije može steći lice sa navršenih, najmanje, 16 godina života. Te godine su upravo i pravo vreme za početak karijere. Ko počne da se bavi suđenjem između 16. i 18. godine života i odluči da se ozbiljno oposveti ovom pozivu, ima realne šanse za brzo napredovanje i usavršavanje, koje može dostići i internacionalni nivo.

Posebna pažnja se odnedavno stavlja i na žene sudije, obzirom da je ženski fudbal u velikoj ekspanziji. U našoj zemlji, za sada, ima relativno mali broj žena sudija, pa je šansa veća i put ka orbiti mnogo brži.

Žene sudije imaju posebno veliku perspektivu i ova škola suđenja, između ostalog, ima za cilj da omasovi i ženski kadar u sudijskim
redovima.

Kao i većina drugih stručnih poziva i za ovaj je neophodno da zainteresovani ispunjavaju određene uslove, a najvažniji do njih su:

– zdravstvena sposobnost, godine života, kandiati moraju imati državljanstvo RS i prebivalište na teritoriji koju pokriva FSG Zrenjanin i ne smeju biti krivično gonjeni ili osuđivani.

ŠTA DONOSI POZIV FUDBALSKOG SUDIJE?

Biti fudbalski sudija donosi mnoge benefite i mogućnosti a neki od njih su:

– šansa za napredovanje, vođenje sportskog načina života, redovni treninzi, mogućnost za sticanje prijateljstava i kontakta u zemlji i inostranstvu, isksutvo u radu u strukovnoj sportskoj organizaciji, razvijanje komunikacijskih veština i rada sa ljudima i još mogo toga… Još jedna od veoma pozitivnih stvari što se tiče ovog poziva jeste ta da sudija za svoja angažovanja imaju novčane naknade, koje se povećavaju u odnosu na stepen takmičenja, tako da u početku mogu da budu dobar džeparac, a sa napredovanjem mogu da se ostvare redovni prihodi koji su iznad trenutnih prosečnih mesečnih plata….

– Na kraju, još jednom, pozivamo sve zainteresovane devojke i mladiće da se upišu u našu školu i postanu deo našeg tima – kaže Saša Bogićević, predsednik Stručne strukovne Organizacije sudija FSG Zrenjanina.

Pročitajte još

nikola_cirkovic

Intervju sa Nikolom Ćirkovićem, desnim bekom FK Čukarički

Poslednje gostovanje u sezoni Čukarički će imati u Ivanjici, gde će odigrati meč 37. kola ...