11. 08. 2022.
Home / Fudbal / MAESTRO SRPSKI MARADONA
FB_IMG_1587811691911

MAESTRO SRPSKI MARADONA

Nebojša Peca Petrović, nekadašnji mag fudbala i trenerski virtuoz o svojoj bogatoj karijeri, Zvezdi, Rijeci, Radu, zrenjaninskom Proleteru

Naravno nije samo zbog frizure, koju je ponosno kroz karijeru promovisao, Nebojša Peca Petrović, nadimak srpski Maradona dobio je, jer je dugi niz godina, publiku na fudbalskim stadionima, fascinirao, umećem igre i golovima koje je postizao, karakterom, šarmom i stilom,
koji je bio preteča vremenu, kada se omaleni Argentinac pojavio na svetskoj fudbalskoj sceni.

Lakoća postojanja, kako bi to slavni Kundera rekao, talenta, ali i želje da u igri, koja je njegov život, dosegne vrhunac i uvek u fer i korektnom nadmetanju, bude bolji od rivala, isticala ga je za zeru iznad, upadao je u oči i privlačio pažnju…
  Još kao dečarac kudrave kose, do ludila je dovodio vršnjake na školskim i uličnim utakmicama, a majstorstvo i od Boga dar za gol, nisu promakli stručnjacima Crvene zvezde, koji su ga doveli na Marakanu i sa juniorakim timom, postao je šampion tadašnje Jugoslavije.
Seniorsko kaljenje, jer su u Zvezdi tada neprikosnoveno vladali Džaja, Filipović,  Kule Aćimović i ostali, imao je u Dinari iz Knina, za koju je igrao 1978/79.godine i svojim golgeterskim vragolijama, za oko zapao Ćiri Blaževiću, koji ga je doveo na Kantridu.
 
– Ćira je za mene fudbalski bog, čovek sa instiktom i verom u talenat i zbog toga ga cenim zauvek – kaže srpski Maradona, koji je tri sezone sticao reputaciju ozbiljnog igrača u Rijeci, a onda se vratio u Beograd i obukao drws Rada, kada je sjajnim igrama dobio nadimak Maradona. 
Sportski prkos i želju da dokaže koliko vredi, iznova je uzdrmala košava sa Karaburme i izazov zvani OFK Beograd, a upravo ta romantika bila je najlepša uvertira za četiri nezaboravne godine u Karađorđevom parku i dresu Proletera iz Zrenjanina, od 1987.do 1991.godine.
– Kemal Kiki Omeragić, pa kasnije i Tomislav Manojlović, dirigovali su orkestrom koji je nadahnut povetarcem sa Begeja, bacao na pleća svoje rivale, padali su Zvezda, Partizan, Hajduk, Rijeka, Dinamo i ostali slavni klubovi, a četvrto mesto u sezoni 1990/91. bio je vrhunac generacije Gavrilovića, Dubajića, Simanića, Ivića, Boškovića, Veska Mihajlovića, Vladimira Ćurčića i da ne nabrajam dalje – sa setom se priseća Nebojša, koji je kopačke zamenio trenerskim rokovnikom i nastavio da svoj karakter i ličnost izgrađuje kroz pedagoški rad.
Najpre, kako to obično ide, sa mlađim fudbalerima, u rodnom Pančevu, a zatim kao trener seniorskih timova Mladi radnik, Dinamo Pančevo, Rad, Sileks, Beograd, Pobeda Prilep, BSK Borča, Železničar Pančevo, pa kao internacionalac u Jerevanu i sada ponovo u Želji iz rodnog grada.
  Skroman u isticanju brojnih vrlina, marljiv i uporan da uvek iznova krene, Nebojša Maradona Petrović, ljubomorno čuva sportsku tajnu svoje karijere.

FB_IMG_1587811609555

– Vera u sebe i poštovanje drugih, nikada mi nisu bili strani pojmovi, vaspitan sam da volim život, ljude oko sebe i radujem se igri i u tome je verovatno tajna – iskren je, uz napomenu da se svojski zalaže da sve to prenese generacijama mladih fudbalera, koji tek stupaju na veliku scenu.
 
– Nema više punih tribina, stadiona na koji ljudi nedeljom popodne, dolaze da uživaju i dive se majstorijama svojih idola.Ta vremena su prošla, ali fudbal je ostao najpopularnija sporedna stvar i na nama fudbalskim trenero a, pre svih, je zadatak da pokušamo da iskristališemo, iznjedrimo nove bisere, koji će vratiti zanos i veru u fudbal – kaže na kraju srpski Maradona.
KASNIO NA SVOJE VENČANJE
   Brak i svadbeno veselje sa suprugom Mirom, sa kojom ima dve ćerke, umalo da propadnu zbog utakmice Rada i Belasice, koja je počela u 10 časova, a venčanje u nedelju te 1983. godine bilo je zakazano za 13 časova. Utakmica se odužila, završena je 1:1, a Peca je bio strelac gola za Rad i sa malim zakašnjenjem stigao pred matičara.
ĆIRO I STARA DAMA…
  
  5.marta 1980. godine Rijeka je na Kantridi igrala prvu utakmicu četvrtfinala tadašnjeg Kupa pobednika kupova sa Juventusom, koji je predvodio Đovani Trapatoni, a igrali su Zof, Đentile, Kabrini, Tardeli, Betega i još niz italijanskih reprezentativaca, koji su dve godine kasnije na Svetskom prvenstvu, postali prvaci sveta.Protiv te “nero škvadre”u  malom, stare torinske dame, Rijeka je odigrala 0 : 0, a u 50.minutu Ćiro Blažević je u igru uveo 19-godišnjeg talentovanog Petrovića, koji mu se odužio odličnom partijom.
ZALJUBLJENIK U PRIRODU
  Dane izolacije, srpski Maradona provodi daleko od gradske buke i svaki slobodan tren provodi u prirodi.
“Pusti Peci srnu na Pančevačkom mostu i neće doći na utakmicu, govorili su svojevremeno protivnici, strabijući od njegove golgeterske kanonade, a istovremeno ističući njegovu veliku strast prema prirodi i životinjama.Tako je bilo u mladosti, tako je i sada, obožava zov prirode.

FB_IMG_1587811517980

AUTOGRAM NA KUTIJI CIGARETA
  Maradona se svom imenjaku, jesnom prilikom potpisao na kutiji Marlbora, bila je takva situacija, a uspomenu srpski Maradona sa velikim pijetetom čuva u fioci uspomena.

foto: Privatna arhivaPročitajte još

received_542693300660584

MATIJA TOMOVIĆ U ZADRUGARU IZ LAZAREVA

Na preporuku svog nekadašnjeg trenera u Radničkom iz Zrenjanina, Vladimira Grbušića, Matija Tomović, talentovani fudbaler, ...