01. 10. 2022.
Home / Kultura i život oko nas / ISTORIJSKI PODVIG ISPOD STAROG ŽELEZNIČKOG MOSTA KOJI SE SELI U ISTORIJU…
IMG_20200320_131308

ISTORIJSKI PODVIG ISPOD STAROG ŽELEZNIČKOG MOSTA KOJI SE SELI U ISTORIJU…

Gimnazijalci Marko Antić i Katarina Kerteši junaci drame sa srećnim krajem

Ni slutili nisu da će se sunčano popodne u sredu 18.marta pretvoriti u horor dramatičnu priču, koja je imala srećan kraj i u hrabre heroje pretvorila, sedamnaestogodišnjeg Marka Antića, učenika trećeg razreda, prirodnog smera Zrenjaninske gimnazije, i njegovu drugaricu, dve godine mlađu Katarinu Kerteši, učenicu prvog razreda, društvenog smera, gimnazije u gradu na obalama Begeja.

Dvoje mladih ljudi, hrabrošću i mirnom glavom, spasli su sigurne smrti osmogodišnju devojčicu, koja je u Begej pala sa starog Železničkog mosta i visine oko 10 metara.

IMG_20200320_130457

Veliki fanovi fotografije i članovi filozofske sekcije koju u Zrenjanonskoj gimnaziji vodi profesorica Aleksandra Maksić, Marko i Katarina, pomenutog popodneva došli su do mosta u nameri da naprave atraktivne fotografije, obzirom da su čuli da se most uskoro ruši i odlazi u istoriju.

– Bukvalno smo bili ispod mosta u želji za dobrom fotografijom, kada smo čuli prasak u vodi, a sekund kasnije videli i skok muškarca, to je bio njen ujak, koji je plivao prema devojčici koja je bespomoćno mlatarala rukama u vodi – priča Marko, uz napomenu da je kada je čuo dozivanje u pomoć, sišao do obale, ušao u Begej i otplivao do davljenika, hrabro i požrtvovano devojčicu, uz pomoć njenog ujaka i još jednog čoveka, koji se u međuvremenu tu našao, izvukao do obale.

– Tog trena kroz glavu mi je protekla misao , eh da mi je sad tu, sestra od tetke Lena, koja je plivački šampipn i sportiskinja Zrenjanina, njeno iskustvo i saveti, ali uspeo sam nekako i sam, devojčicu koja nije disala u prvom trenu, okrenuo na bok, opipao joj puls i ona je počela da izbacuje vodu na usta – priseća se tragičnih trenutaka sedamnaestogodišnji heroj, ističući da su upravo ti momenti bili najdramatičniji, jer nije znao da li će devojčica preživeti.

IMG_20200320_130744_1

U međuvremenu pristigla je Hitna pomoć, koju je sa svog mobilnog telefona pozvala Katarina.

– Nisu lako pronašli put do obale ispod mosta, uličicama naselja Staro Berbersko, u kojem inače živi devojčica, koju smo Marko i eto malo i ja spasli, sigurnog utopljenja i drago nam je da je devojčica sada dobro – kaže Katarina, koja se pored škole i fotografije, amaterski bavi glumom.

Još uvek u šoku, Katarina i Marko, posetili su narednog dana porodicu osmogodišnje devojčice, čiji su im roditelji beskrajno zahvalni na herojskom činu i kako kažu ne žele da se bave problematikom kako je devojčica, sa mosta završila u Begeju..

IMG_20200320_130659_1

MARKO ODLIČAN KOŠARKAŠ

Osim što je odličan učenik i veliki zalhubljenik u fotografiju, Marko je odličan košarkaš u lokalnom klubu Petrovgrad, a velika želja mu je da nakon gimnazije upiše i studira žurnalistiku.

ZVAO TATU, MAMA SE ŠOKIRALA KADA JE ČULA

– Još dpk je drama trajala, pozvao sam tatu Milovana, on se brzinom svetlostinstvorio pored mene, dao mi podršku i zajedno smo smislili taktiku kako da mami Dragani ispričamo ceo tok događaja. Bila je najpre u šoku, ali i veoma ponosna, kao i moj stariji brat Luka i mlađa sestra Nina – kaže Marko.

NON STOP POZIVI DRUGARA

– Učestali i u neverici, sa željom da im ispričamo svaki detalj. Zvali su i moja učiteljica, razredne starišine Vesna Odadžić i Vojin Tolmač iz gimnazije – priča Marko.

BIO U SLIČNOJ SITUACIJI

Mladi heroj grada Zrenjanina, Marko Antić, pre nešto više od godinu dana, kada se vraćao iz škole, bio je u sličnoj situaciji, začuo poziv u pomić starijeg čoveka iz komšiluka, koji je pao u rupu, reagovao je munjevito pozvao Hitnu pomoć i učestvovao u spasavanju čoveka koji mu je bio zahvalan.Pročitajte još

kczr

Program Kulturnog centra Zrenjanina do 6. oktobra 2022.

Program Kulturnog centra Zrenjanina do 6. oktobra 2022.