22. 09. 2023.
Home / Kultura i život oko nas / TRENUTNO STANJE JE PRAVI ISPIT ČOVEČNOSTI
FB_IMG_1584439612323

TRENUTNO STANJE JE PRAVI ISPIT ČOVEČNOSTI

Dve humane Zrenjaninke, u grupi “Obrok za porodicu” od polovine januara okupile preko 2 hiljade članova i organizovale brojne akcije pomoći onima koji nemaju i kojima je potrebno.

Gordana Malbaški Udicki, trenutno bez zaposlenja i frizerka Gabrijela Palfi iz Zrenjanina, organizatorke grupe ” Obrok za porodicu Zrenjanin”, od kako je proglašeno vanredno stanje, svesno su, ali i odgovorno pojačale obim rada i 24 časa su angažovane na pakovanju paketa sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima i distribuciji obroka starim i nemoćnim licima, samohranim majkama i siromašnim porodicama, pre svih ostalih.

FB_IMG_1584439603874

– Relativno smo mlada grupa, sa radom smo počele 17. januara ove godine i trenutno imamo 2.300 članova – kaže Gordana Malbaški Udicki, koja je bez posla i u sudskom sporu sa javnim preduzećem u kojem je dobila otkaz, a osnovala je grupu i ubrzo joj se u radu pridružila Gabrijela Palfi.

Humane Banaćanke nedeljno isporuče 16-17 kuvanih obroka i 7-8 svakog dana, striktno poštujući princip ne ulaženja u domove onih kojima isporučuju hranu, koju dostave samo do vrata i kućnog praga.

FB_IMG_1584439525027

U akciju, naročito poslednjih nekoliko dana, uključilo se nekoliko restorana u Zrenjaninu, pekara i kioska sa brzom hranom, a 15 taksista iz raznih udruženja, dobrovoljno se stavilo u funkciju distributera obroka i humanitarnih paketa sa osnovnim namirnicama.

– Za samo jedan dan spakovale smo 100 paketa, dobile informaciju da jedna baka iz našeg grada, 11 dana ništa nije jela i reagovale munjevito – dodaje Gabrijela, uz napomenu da imponuje primer mladih sugrađanki, Sofije Malešev i Isidore Isakov, koja je majka troje dece, a obe svakodnevno kuvaju obroke i dele ga porodocama koje nemaju.

FB_IMG_1584439510379

Pakete sa brašnom, šećerom, konzerviranom hranom i ostalim najneophodnijim stvarima, koje su do sada na razne adrese slale petkom, Gordana i Gabrijela, isporučuju svakog dana, uz pomoć humanih Zrenjaninaca, koji su se dobrovoljno ponudili, da bez ikakve nadoknade, sopstvenim vozilima, rolerima, biciklima, pakete isporuče na određene adrese.

Nisu samo kuvani obroci i hrana prioritet, topla garderoba, obuća, pribor za školu, takođe su predmet aktivnosti ovih humanih dama, koje ističu da je u brojnim slučajevima sugrađane stid da se jave za pomoć i da to obično umesto njih, čine komšije, poznanici, dalji rođaci.

9

U nekoliko restorana u Zrenjanu stoji plakat, ove isključivo humanitarne, nepolitičke i neprofitne grupe, na kojem je uputstvo kako humani ljudi u tom restoranu mogu uplatiti kuvani obrok, koji će restoran, u kordinaciji sa Gordanom i Gabrijelom, dostaviti bez naknade, na određenu adresu.

TORTA ZA ROĐENDAN

Uz obilje domaćih kolača, slanih i slatkih pita, jedna Zrenjaninka ponudila se da napravi rođendansku tortu za nekog mališana, kojem roditelji nisu u mogućnosti da prirede ovaj detalj radosti, ili osobi preko 75 leta.

FB_IMG_1584439498509

PLAKAO ZBOG METALOFONA

– Silno je plakao i bio veoma tužan učenik nižeg razreda osnovne škole , kada je zbog toga što nema metalofon, upozoren u školi da će dobiti lošu ocenu.Saznale smo za ovu tužnu priču, nakon samo jedne objave u grupi, anonimni darodavac je na vrata dečakove kuće, odneo metalofon, ali i punu vreću ostalog školskog materijala i igračaka.

FB_IMG_1584439492576

KORPA U MARKETIMA

Jedna od ideja koja će uskoro zaživeti, da se u velikim marketima organizuje humanitarna korpa u koju će svi koji imaju, mogu i žele, ubaciti kupljene namirnice, a koje će članovi grupe ” Obrok za porodicu” distribuirati onima kojima je najpotrebnije.

FB_IMG_1584439584745

APARAT ZA MERENJE PRITISKA

Za jednog čoveka u invalidskim kolicima, neophodan je bio aparat za merenje pritiska, nakon objavr, munjevito je reagovala jedna mlada žena iz Zrenjanina i Gabrijeli donela nov aparat.

foto: Privatna arhiva

Pročitajte još

Plakat-festivala-Stripolis-2023.

U četvrtak, 14. septembra počinje ŞTRIPOLIS

Festival STRIPOLIS – Kulturni centar Zrenjanina – Od 14. do 17. septembra