01. 12. 2022.
Home / Kultura i život oko nas / SPECIJALNI DRON I TERMOVIZIJSKA KAMERA ZA PRAĆENJE PAMETNE I ODRŽIVE POTROŠNJE ENERGIJE
DCIM/100MEDIA/DJI_0013_R.JPG
DCIM/100MEDIA/DJI_0013_R.JPG

SPECIJALNI DRON I TERMOVIZIJSKA KAMERA ZA PRAĆENJE PAMETNE I ODRŽIVE POTROŠNJE ENERGIJE

Zrenjanin će, kada uskoro bude završen Master plan održive energije za teritoriju Srednjobanatskog okruga, biti jedan od retkih gradova, koji ga poseduje, a koji predstavlja osnovu za dalji razvoj u domenu planiranja i upravljanja akcijama za uštedu energije, korišćenja obnovljivih izvora energije, kao i mogućnosti apsorpcije sredstava iz međunarodnih fondova.

Juna meseca prošle godine, započet je projekat pod nazivom “Pametna i održiva potrošnja energije”, koji se realizuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunije i Srbije, tj. Temišvara i Zrenjanina, u kojem je vodeći partner grad Zrenjanin, a ostali Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat, Grad Temišvar i Klaster održive energije Rumunije – ROSENC.

dron-sa-termovizijskom-kamerom-1

Jedna od značajnijih aktivnosti koja je trenutno u toku, je istraživanje i prikupljanje podataka o energetskoj efikasnosti javnih objekata, uz najsavremeniju opremu za termovizijsko snimanje, kao što su dron i kamera poslednje generacije, pomoću kojih će se dolaziti do najpreciznijh podataka o stanju energetske efikasnosti javnih i drugih objekata na teritoriji Zrenjanina, a koji su ovih dana pušteni u probni rad.

DCIM/100MEDIA/DJI_0459_R.JPG

PILOT AKCIJE U SREDNJIM ŠKOLAMA

U zrenjanonskoj Gimnaziji, Ekonomskoj i Tehničkoj školi, već se kao pilot akcija ispituje kvalitet vazduha i meri potrošnja energije.
Unakrsnom analizom dobijenih podataka, sagledaće se energetska svojstva objekata navedenih srednjih škola i kakav vazduh udišu srednjoškolci.

20200205_112956r

PROJEKAT VREDAN 852 HILJADE EVRA

Realizacija projekta traje do marta 2021 godine, a njegova ukupna vrednost je 852 hiljade evra.

dron-sa-termovizijskom-kamerom-2

PRVA PAMETNA ZGRADA U ZRENJANINU

Uz niz edukacija za različite ciljne grupe, pilot akcije i uspostavljanje sistema za inteligentno praćenje, kao najvažnija aktivnost projekta predviđa se izgradnja prve pametne zgrade u Banatu i osnivanje Regionalnog centra za energetsku efikasnost u Zrenjaninu.

foto: grad Zrenjanin

Pročitajte još

PSX_20221130_235104

IZLOŽBA “NEMOGUĆI PROSTORI”

Svečano otvaranje izložbe će biti upriličeno u subotu, 3.12.2022, u 19.00. Izložba će trajati od ...