06. 02. 2023.
Home / Kultura i život oko nas / PITKA VODA SA KARPATA
IMG_20200116_111438

PITKA VODA SA KARPATA

Meštani pograničnog sela Radojevo u opštini Nova Crnja jedini u Banatu iz česama piju hemijski potpuno ispravnu vodu

Neko pametan se setio još davne 1967.godine i cevima sa jednog od Karpatskih slivova, cevima zdravu i pitku vodu iz Rumunije doveo do nekadašnje Klarije, kako se do kraja Drugog svetskog rata, zvalo selo Radojevo, desetak kilometara udaljeno od granice.

Nevenka Becin, sekretar Mesne zajednice u ovom selu, koje broji 800 duša i oko 450 domaćinstava, ponosno ističe da su u periodu od 1980. do 1985. godine kopani bunari, i da je nedavno iskopan još jedan i da svi meštani piju hemijski potpuno ispravnu i veoma pitku, karpatsku vodu, čija ispravnost se dvonedeljno proverava u zrenjaninskom Zavodu za higijenu i zdravlje.

– Sećam se da sam još kao gimnazijalac u internat u Zrenjaninu, iz sela redovno, ponedeljkom, nosio vodu i da su moji drugari bili oduševljeni kako je dobra za piće, mada je tada još u gradu na obalama Begeja, voda iz česme bila za piće – ističe Dragan Radin, meštanin sela Radojevo.

Njegovu priču potvrđuje poljoprivrednik i imenjak, Dragan Stevanov, iz Zrenjanina, koji poslednjih desetak godina, sam živi u kući pokojnih roditelja svoje supruge.

– Došao sam u Radojevo, obrađujem zemlju, a supruga i deca su u Zrenjaninu preko zime, a leti smo svi ovde. Oni redovno pune balone i nose vodu u grad, kuva se kafa i naravno, banatska žuta supa i ukus je fenomenalan – uz osmeh i demonstriranje pijenja vode iz česme, o čemu meštani drugih sela u Banatu, mogu samo da sanjaju, ističe Dragan, koji i sam sprema različita jela, koristeći vodu iz česme.

IMG_20200116_100441

ISKORISTITI POTENCIJAL

Vladimir Brakus, predsednik opštine Nova Crnja, kaže da je izgrađeni bunar spreman i da je u planu da se voda iz Radojeva, cevovodom dovede najpre do Srpske Crnje, a zatim i svih ostalih sela u opštini Nova Crnja.

PROJEKAT NE MOŽEMO SAMI DA ISFINANSIRAMO

– Ono što je posebno dobra vest je da smo u projektu kapitalnih investicija maksimalno podržani i da ćemo uz finansijsku podršku, obzirom da sami ne bismo mogli da finasiramo izgradnju cevovoda, moći da pitku vodu iz Radojeva, putem potisnih pumpi sprovedemo i do ostalih nasrljenih mesta u našoj opštini – ističe Vladimir Brakus.

IMG_20200116_113807

Pročitajte još

image_6483441_3

MASTER PROFESOR ALEKSANDAR TOMIĆ: VELIKA ZAHVALNOST UGLEDNIM PROFESORIMA I SARADNICIMA NA PROJEKTU IZ KINE I SRBIJE

Pripremajući se za novi prolećni edukativni kamp na kojem učestvuju studenti za sport iz Kine ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>