13. 08. 2022.
Home / Ostali sportovi / Plivanje za časni krst 2020. poziv za učešće – prijavljivanje –
DSC_0139A

Plivanje za časni krst 2020. poziv za učešće – prijavljivanje –

POZIV ZA UČEŠĆE

NEDELJA, 19. JANUAR
TRADICIONALNA MANIFESTACIJA
JEDANAESTO „PLIVANJE ZA ČASNI KRST“

Tradicionalna manifestacija – „Plivanje za časni krst“ u organizaciji Grada Zrenjanina, Srpske pravoslavne crkvene opštine Zrenjanin i Kulturnog centra Zrenjanina, održaće se u nedelju, 19. januara. Manifestacija se organizuje 12 put, za redom, kao deo obeležavanja hrišćanskog praznika – Bogojavljenja. Plivanje za časni krst počinje u 12 časova na Jezeru kod Kulturnog centra. Svi zainteresovani za plivanje i učešće na manifestaciji mogu da se prijave na broj telefona: 064/8116471.

plivanje 2018. 2

O prazniku:
Devetnaestog januara po julijanskom kalendaru slavi se jedan od najvećih hrišćanskih praznika – Bogojavljenje. Bogojavljenje je praznik ustanovljen u spomen na Hristovo krštenje u reci Jordan gde ga je Sveti Jovan – krstio. Krštenje je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu. Prema verovanju, otvorilo se nebo i začuo glas Boga Oca koji je objavio da je Isus njegov sin a na rame Isusa sleteo je i Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem Isus je označio početak svoje hrišćanske misije i propovedi a događaj se zove Bogojavljenje. Bogojavljenje se obeležava širom Srbije kao deo manifestacije – obeležavanja hrišćanskog praznika, plivanjem za časni krst.

Pročitajte još

trs

Tvoje vesti iz sveta trčanja

Šta kažu stručnjaci: Zašto se budite umorni?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>