26. 03. 2023.
Home / Ostali sportovi / DA NIJE RIBOKRADICA…
IMG_20191217_113332

DA NIJE RIBOKRADICA…

Sa tradicijom dugom 125 godina i godišnjom proizvodnjom oko hiljadu tona ribe, Ribnjak Ečka kod Zrenjanina jedan od najznačajnijih u Srbiji.

Od oko 8 hiljada tona ribe, koliko se u Srbiji proizvede na godišnjem nivou, ribnjak Ečka, sa hiljadu tona šarana, tolstolobika i amura, bitan je zamajac srpskogbribarstva, koje godinama tavori uz učestale krađe ribe i njene prodaje ” na crno”.

– Podatak da smo u zimovnicima ribnjaka pronašli skoro 3 hiljade metara mreža ribokradica, dovoljno govori o ozbiljnosti problema sa kojim su suočeni svi ribnjaci u Srbiji, a konktretno 2015. godine samo tokom januara meseca ukradeno nam je blizu 30 tona ribe – ističe za ” Novosti” Dejan Zejak, koji je 12 godina direktor jednog od najvećih srpskih ribnjaka, u Ečki kraj Zrenjanina.

Iz najstarijeg “Belog jezera”, koje postoji 125 godina, ali i jezera “Koča”, “Joca”, “Mika”, koja se prostiru na 1.800 hektara vodenih površina, godišnje se proizvede hiljadu tona ribe, od kojih su 90 odsto šaran, tolstolobik i amur, a manje količine soma, oko 4,5 tone i smuđa, oko 1,5 tonu na godišnjem nivou.

IMG_20191217_113348

Uz probleme sa velikim nadoknadama za vodarinu koje iznose oko 10 milipna dinara za godinubdana,, a ribnjaci u Ečki dopunjavaju se vodom iz reke Tise, najznačajniji razlog stagnacije ribarske proizvodnje je nedostatak vrhunskih stručnjaka u oovoj oblasti i kako naglašava Drjan Zejak, osim profesora dr Zorana Markovića, sa kojim ribnjak Ečka, sarađuje praktično da drugih stručnjaka, koji su posvrćeni poslu, praktično i nema.

– Kako mi to ribari kažemo, malo nas je pismenih u oblasti ribarstva i zato nam sr dešava da sjajne prirodne preduslove, naročito ovde u ravnici i Banatu, ne iskorištavamo na pravi način – kaže Milivoj Putić, jedan od 64 zaposlenih radnika u ribnjaku Ečka, uz napomenu da ih je pre 10 godina bilo preko 200.

VODA IZ JEZERA “JOCA” BIOLOŠKI ISPRAVNA ZA PIĆE

Mada grad Zrenjanin i okolna mesta decenijama kubure sa arsenom zatrovanom vodom za piće, stručne analize pokazuju biološku i hemijsku ispravnost vode u jezerima ribnjaka, u kojima se uz puno trske, trave u algi i peska, kojim je bogata tiska voda, proizvodi ekološki zdrava riba, šaran pre svega.

DOVOLJNO RIBE ZA PRAZNIKE

Sveti Nikola i božićni i novogodišnji praznici, po tradiciji periodi su kada je riba vrlo tražena roba i kada se za njenu crnu ne mari puno. Iz ribnjaka Ečka, kao i svih prethodnih godina, proizveli su dovoljne količine kojim su snabdeveni uglavnom veliki lanci marketa po Srbiji.

IMG_20191217_113325

TOLSTOLOBIK MANGULICA U RIBLJEM SVETU

Prirodni čistač u jezerima tolstolobik, koga sunstručnjaci uporedilinsanmangulicom, svebje traženiji na tržištu, zbog malog procenta masti u mesu i zdravom prirodnom hranom, travom, trskom i algama kojima se uglavnom hrani.

BEZ SOPSTVENE PROIZVODNJE RIBLJE MLAĐI NEMA OPSTANKA

Da bi ribnjak opstao, najbitniji faktor, uz ispunjavanje svih ostalih standarda, je sopstvena proizvodnja riblje mlađi.

– U nedostatku sopstvene, jedne godine smo pokušalinsa uvozom iz Mađarske, nije uspelo, na sreću izbegli smo katastrofu – kaže Dejan Zejak iz ribnjaka u Ečki.

IMG_20191217_113758_1

HLADNKAČA I FABRIKA ZA PRERADU RIBE

Da bi predupredili probleme sa viškom ribe, u mesecima kada je njena šotražnja na tržoštu znatno manja, a proizvodnja ne sme da stane, u Ečki su podiglinsopstvenu hladnjaču i pokrenuli proces prerade ribe, koju sada prodaju u konfekcioniranim potkovicama, vakum pakovanjima za riblju čorbu, zatim pakovanjima sušenih i odimljenih kotleta šarana, smuđa, soma, amura i tolstolobika.

DIREKTOR USKAČE, RADNIK JE NA LINIJI ZA ČIŠĆENJE RIBE

Kada je sezona, složni i orni za posao, svi zaposleni u ribnjaku u selu nadomak Zrenjanina, uključujući i direktora, zauzmu svoja mesta na liniji za sortiranje, preradu i čišćenje ribe.

– Nema više onih domaćica, koje su same čistile ribu. Zato smo mi tu, nudimo očišćenu, isečenu ribu u potkovicama i kotletima – kaže starija meštanka Ečke, koja je preko 20 godina zaposlena u ribnjaku, uz napomenu da je radna snaga u gotovo svim ribnjacima u Vojvodini, a ukupnoih je zaposlenih oko 1.700, preko 60 godina starosti i da je većina njih angažovana po ugovoru o radu.

Pročitajte još

trs

Manje od mesec dana do 36. Beogradskog maratona – tvoje vesti sa trčanja

Još mesec dana do 36. Beogradskog maratona

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>