09. 06. 2023.
Home / Ostali sportovi / Prijem za rvače ”Proletera”, povodom nove titule državnog prvaka
Rvaci_Proletera_sampioni-21

Prijem za rvače ”Proletera”, povodom nove titule državnog prvaka

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima priredio je danas prijem za takmičare, članove stručnog štaba i rukovodstvo Rvačkog kluba “Proleter”, povodom nove titule klupskog prvaka Srbije, osvojene prošlog vikenda na finalnom turniru u Zrenjaninu. U delegaciji je bio i Željko Trajković, predsednik Rvačkog saveza Srbije.

Nova titula šampiona rvača “Proletera”, sedamnaesta po redu, ima posebnu “težinu” jer je osvojena u godini velikog jubileja – jednog veka rvačkog sporta u Zrenjaninu, a stigla je u predolimpijskoj godini. Zrenjaninski rvači su već obezbedili dve olimpijske vize, u Tokiju će za reprezentaciju Srbije nastupati Mate Nemeš i Kadžaja, a postoji mogućnost da im se nakon predolimpijskih turnira priključi još neko.

Rvaci_Proletera_sampioni-20

Na još jednom klupskom uspehu rvačima su čestitali gradonačelnik Čedomir Janjić, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnik Simo Salapura, a prijemu je prisustvovala i generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković. U obraćanju predstavnicima medija nakon prijema, pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura je izrazio zadovoljstvo što je u grad stigla još jedna ekipna titula, kao nova potvrda duge i uspešne tradicije ovog sporta u Zrenjaninu.

– Podsetiću da je grad u poslednjih nekoliko godina uložio značajna sredstva u sportsku infrastrukturu koju koriste rvači, ta investicija je opravdana i potvrđena kroz rezultate, osvajanje još jedne ekipne titule, dve olimpijske norme za sada, nadamo se da će biti još jedna, tu je i titula u kadetskoj konkurenciji i to je ono čime sportski Zrenjanin treba da se ponosi. Na ponos svih nas treba da bude i “Proleterova” škola koja na najbolji način stvara naslednike ovih šampiona i za budućnost rvanja u našem gradu ne treba brinuti – istakao je Salapura.

Rvaci_Proletera_sampioni-18

Odličnu saradnju s Gradom Zrenjaninom pomenuo je i predsednik kluba Boban Cekić, podsetivši da je rvački klub jedan od retkih u državi u kom su treninzi za sve članove potpuno besplatni, klub snosi sve troškove od najmlađih takmičara do šampiona, te da je za kvalitetno funkcionisanje kluba neophodna pomoć grada.

– Zahvaljujući podršci grada uspevamo da funkcionišemo na ovako visokom nivou, trudićemo se da tu saradnju održimo i mislimo da možemo da budemo primer drugim klubovima da pokušaju na taj način da olakšaju deci da se bave sportom – kazao je Cekić i dodao da su vrhunski rezultati koje postiže klub upravo proizašli iz kvalitetnog rada od najmlađeg uzrasta.

– Naši rvači mlađih kategorija stasavali su uz one sa međunarodnim iskustvom, koji su svetski šampioni i ne čudi što su doprineli ovakvom razvoju rvanja u našem gradu. Cilj u ovoj godini je ostvaren i kroz dve olimpijske norme, a naredni cilj je i da osvojimo neku olimpijsku medalju. Nadam se da ćemo uspeti, iako je konkurencija u svetskom rvanju veoma jaka i odlučuju nijanse – kazao je Cekić.

Rvaci_Proletera_sampioni-24

Trener Vojislav Trajković, koji je po peti put proglašen za najuspešnijeg trenera domaćeg rvačkog šampionata, istakao je da se do titule stiglo nakon velike borbe u polufinalu protiv subotičkog “Spartaka”, i da nikada teže nije osvojena.

– Pored naših iskusnih asova, koji su u Zrenjanin došli iz drugih klubova, okosnicu tima čine momci iz Zrenjanina, ponikli u “Proleteru” i naredne sezone će to biti još evidentnije. Tajna stvaranja šampiona je u sistematskom radu od najranijeg uzrasta, dobroj organizaciji kluba, upornosti samih dečaka da redovno treniraju. U pitanju je težak, borilački sport koji zahteva puno odricanja, ali je posebno značajno što mladi rvači stasavaju uz šampione koji su im uzor i što zajedno treniraju, što je jedna velika prednost “Proletera”. Kada jedan pionir trenira, primera radi, uz Viktora Nemeša, to je za njega veliki podstrek i satisfakcija, ali to je kod nas normalno – rekao je Trajković.

Rvaci_Proletera_sampioni-15

Rvački klub “Proleter” najtrofejniji je zrenjaninski sportski klub, koji je prvu šampionsku titulu osvojio još 1952. godine. Legendarni “Proleterov” reprezentativac Branislav Simić osvojio je 1964. godine prvu zlatnu olimpijsku medalju u individualnim sportovima za Jugoslaviju, a potom je usledio čitav niz odličja za zrenjaninske rvače na evropskim i svetskim šampionatima i olimpijskim igrama, uključujući, naravno, i domaće trofeje koje je teško i prebrojati.

Izvor: http://www.zrenjanin.rs/3-45-45-7587/Prijem-za-rvace-”Proletera”–povodom-nove-titule-drzavnog-prvaka

Pročitajte još

trs

Vesti sa trčanja

Šta izdvaja Merrell patike za trail trčanje?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>