09. 12. 2022.
Home / Kultura i život oko nas / Kako su bibliotekari proveli letnji raspust
letnje radionice pred bibliotekom

Kako su bibliotekari proveli letnji raspust

Proteklo leto bilo je obeleženo velikim brojem aktivnosti koje su realizovali bibliotekari Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin”. Letnji programi osmišljeni su sa željom bibliotekara da sugrađankama i sugrađanima, posebno najmlađima, leto učine prijatnijim uz knjigu i čitanje, da pokažu da je kultura potrebna uvek i svuda, a da biblioteke, šireći ovu poruku, nemaju zidove.

Odgovarajući na pitanje kako je proteklo leto, u zrenjaninskoj biblioteci kažu:

“Održali smo veliki broj javnih čitanja na otvorenom i izašli van Biblioteke. Širili smo dobru atmosferu koju čitanje podrazumeva. Bili smo na plaži, u parku, na trgu, u Gradskoj bašti, u kafeima, održali veliki broj radionica, gledali smo filmove, ugostili pisce za decu i odrasle. Napravili smo hor. Snimali smo filmove. Razgovarali smo o aktivizmu u kulturi, o odnosu između tradicije i modernog. I čini nam se da je ovo leto bilo prekratko, jer smo se sjajno zabavili.”

Uz Čitanjac u Gradskoj i Plankovoj bašti, na kupalištu Peskara, u gradskim kafeima i na platou pred bibliotekom, otvorena su dva nova čitalačka kutka sa izdanjima biblioteke.

Ovog avgusta otvoren je, sada već čuveni, frižider sa knjigama – Knjižider na gradskom kupalištu Peskara. Nastao kao rezultat lepe saradnje zrenjaninskih bibliotekara i tima iz ugostiteljskog objekta sa ovog kuplišta, Sport cafe-a 023, vrlo brzo je postao popularan na društvenim mrežama, u medijima, ali, što je najvažnije i među sugrađanima koji su pozajmljivali i poklanjali svoje knjige kako bi obogatili fond novog čitalačkog kutka.

Programe i novine u radu sa decom bibliotekari su predstavili na IFLA Satelit Konferenciji “New Library Professionals for Children and Young Adults” u Narodnoj biblioteci Srbije.

Tokom leta, nastavljena je saradnja sa NURDOROM, Međuopštinskom organizacijom slepih i slabodvidih Zrenjanin, održan drugi Bazar polovnih udžbenika za učenike osnovnih škola. Biblioteka je proslavila 45. rođendan svoje knjižare, Kluba knjige.

U proteklom periodu, zrenjaninski bibliotekari posebno su bili posvećeni besplatnim Mikrobit radionicama početnog programiranja, zahvaljujući kojima je Biblioteka postala jedna od pet biblioteka u Srbiji koje su u okviru projekta “Digitalni građanin” za pokazani trud dobile 3D štampač.

Već u septembru, nastavljajući u radnom maniru, Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin i Narodni muzej Zrenjanin i započinju novi ciklus Storytelling radionica na kojima će se, kroz pričanje priče oživeti lokalna istorija, planiran je novi ciklus Mikrobit radionica, a u okviru Dečjeg odeljenja biblioteke biće otvorena savremeno opremljena E-Biblioučionica.

Pročitajte još

ulaznica logo

Dodela nagrada Književnog konkursa “Ulaznica 2022″

Dodela nagrada Književnog konkursa “Ulaznica 2022″ održaće se u petak, 9. decembra 2022. godine sa ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>