Monika Tot iz Mihajlova, sela nadomak Zrenjanina, više od dve decenije bavi se proizvodnjom ukusnog domaćeg paradajza i na zrenjaninskoj zelenoj pijaci, jedna je od najpoznatijih i najpopularnijih prodavaca crvenog zlata, kako su kupci ovog leta nazvali paradajz koga nema puno u ponudi.
Zajedno sa ukućanima, suprugom, svekrvom i svekrom i dvoje dece, Monika u plasteniku svake godine zasadi 3,5 hiljade strukova nekoliko vrsta domaćeg paradajza, a svakog pijačnog dana, u proseku tri puta nedeljno, na pijacu u Zrenjaninu iznese 700 do 800 kilograma paradajza.
– Porodična tradicija koju negujemo i tu nema greške, bez obzira na oscilatorna kretanja na tržištu ovog povrća.Ovog leta nema ga toliko iz uvoza i nije mi bilo sve jedno kada je pre dve nedelje, u sred sezone kuvanja paradajza i ostavljanja zimnice, cena za jedan kilogram skočila preko 200 dinara, ali naši stalni kupci znaju da od toga živi moja porodica i da i mi moramo da poštujemo kretanja i trenutne cene na tržištu – kaže za „Novosti“ Monika Tot, uz napomenu da se situacija sada stabilizovala i da se paradajz prodaje po ceni od 100 do 140 dinara za kilogram, mada je prošlog leta, sredinom avgusta njegova cena bila upola manja.
Osim paradajza, Monika i njena porodica u svom plasteniku proizvodi papriku, patlidžan i ostalo povrće, ali u znatno manjim količinama od paradajza.
Po kiši, vetru, suncu i temperaturi preko 40 stepeni celzijusa, porodica Tot ne propušta ni jedan pijačni dan, a kako ponosno ističe Monika, jedina olakšavajuća okolnost u nimalo lakom poslu, je činjenica da kupci prepoznaju kvalitet domaćeg proizvoda, i za samo nekoliko sati roba na tezgi Monike Tot plane i ona zadovoljno odlazi kući.
– Retko zaista retko se u Mihajlovo vraćamo sa paradajzom koji smo izneli na tezgu i to je valjda motiv da svake godine sa još većom energijom i elanom započinjemo proizvodnju našeg crvenog zlata – dodaje Monika Tot.