26. 03. 2023.
Home / Kultura i život oko nas / DAN ĆIRILA I METODIJA POD OKRILJEM „SVETOSAVLJA“ PRVI PUT OBELEŽEN U ZRENJANINU
Zrenjanin - Dan Ćitrila i Metodija u Gradskoj kući foto Aleksandar Blanuša

DAN ĆIRILA I METODIJA POD OKRILJEM „SVETOSAVLJA“ PRVI PUT OBELEŽEN U ZRENJANINU

Dan Ćirila i Metodija, 24. maj, kojim se obeležava dan slovenske pismenosti i kulture, čiji su utemeljitelji slovenski prosvetitelji Ćirilo i Metodije, po prvi put je obeležen u Zrenjaninu, a organizacija za negovanje duhovne i kulturne baštine „Svetosavlje“ potrudila se, da od ove godine i državni praznik, dostojno obeleži u Baroknoj sali Gradske kuće.

O žitiju i značaju prosvetitelja i tvoraca prvog slovenskog pisma, glagoljice, Ćirila i Metodija i tragu koji su ostavili u prosvetiteljskoj istoriji slovenskih naroda, govorio je istoričar Slobodan Milin, napominjući da se uvođenjem novog praznika Srbija pridružila grupi šest slovenskih država, Rusiji, Ukrajini, Severnoj Makedoniji, Bugarskoj, Češkoj i Slovačkoj, koje praznuju dan Ćirila i Metodija.

Učesnici su još, osim predsednika organizacije „Svetosavlje“ Dragana Vidakovića, bili novinar Aleksandar Gajšek, ženski hor „Mironosnice“ i Aleksandra Ninković Tašić, multikulturni ambasador Unesko kluba Univerziteta Sorbona i predsednica Obrazovno-istraživačkog društva „Mihajlo Pupin“.

Foto: Aleksandar Blanuša

Pročitajte još

336316536_1221042071934237_1716241811766722717_n

Belvedere 023 – Najukusnije pice u Žitištu

Picerija Belvedere 023 odavno je poznata po svojim sočnim i neodoljivim picama. Ono što ih ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>