09. 06. 2023.
Home / Kultura i život oko nas / ETNO SELO TIGANJICA RESTORAN TROFEJ JEDNO OD DEVET RAJSKIH MESTA U SRBIJI…
v4

ETNO SELO TIGANJICA RESTORAN TROFEJ JEDNO OD DEVET RAJSKIH MESTA U SRBIJI…

Ko će dočekati odmor?! Do leta ima još dva meseca ozbiljnog rada, a za nastavak punom parom lek je vikend-pauza daleko od grada, vreve, sirena, smoga i dnevnih vesti. Pauza usred ničega, u selu ili netknutoj prirodi, kraj neke vode

Imamo 9 fenomenalnih predloga da za ovaj vikend, ili neki drugi, nakratko pobegnete iz grada:

Koliba usred ničega – Previja na Zlatiboru

Pošto je modernom čoveku teško da nađe doslovno taj čistac i izoluje svoje biće, da se sjedini s prirodom i oslušne kako mu kucka srce, možda je ovo rešenje – Planinska koliba Previja na pitomom Zlatiboru, u naselju Vodice.

vikend destinacije u Srbiji
Previja se nalazi na 1.177 metara nadmorske visine, okružena je netaknutom prirodom, a drvena kuća ima veliku nameštenu terasu sa koje puca pogled na planine i jezero. Centar Zlatibora udaljen je 15 km, a nije loše znati da je najbliže skijalište udaljeno 10 km,
Kad zakoračite na Previju, nećete videti ni beton, ni elektronsku bravu, ništa sivo. Sačekaće vas topli osmeh i dobrodošlica domaćina, koji će vam otkriti šta sve krije drvena kolibica ušuškana između mirišljavih borova. I vrlo brzo ćete se osećati kao kod kuće, a u idiličnoj kolibi o kakvoj ste sigurno oduvek maštali.

vikend destinacije u Srbiji
A osim što odiše mirom, kućica ima dnevni boravak s kaminom i TV ravnog ekrana, ukoliko baš hoćete da pogledate neki program ili film za opuštanje, ima i opremljenu kuhinju s trpezarijom i kupatilom sa tuš-kabinom. Ima i internet, krevetac za bebe, parking….
Najvažnije je da Previja krije mir i tišinu koje biste možda mogli da presečete porcijom adrenalina, budući da se kurs paraglajdinga može organizovati na licu mesta, kao i jahanje konja.
A tu su brojne mogućnosti za biciklizam ili pak plivanje u jezeru, koje je na kilometar od kolibe.
Najbliža prodavnica, restoran lokalne kuhinje i autobusko stajalište udaljeni su četiri kilometra, možete organizovati dostavu hrane iz restorana, a besplatan prevoz do autobusne stanice moguć je na zahtev.

Etno-domaćinstvo Veliki Grabovski

Etno-domaćinstvo Veliki Grabovski nalazi se u selu Grab u Dragačevu, gde ga su ga Ljija i Zoran Jovičić osnovali 2005. krčeći na Jelici svoju šumu. Veliki Grabovski je na 620 metara nadmorske visine, tačno na onom mestu odakle se pogled pruža na celu Guču. Brojni posetioci taj pogled proglasili su nečim najvrednijim što se može naći na Grabu i nazvali ga „pogled vredan milion dolara“. Ovaj kompleks rastao je godinama, a sada već može da primi 30 gostiju na bazi punog pansiona. Osim glavne kafane u kojoj se možete okrepiti, popiti kafu ili domaći sok ili prosto sesti i uživati u prizoru i muzici, Veliki Grabovski ima šest vajata-kućica, u kojima se možete i odmoriti i prenoćiti.

vikend destinacije u Srbiji vikend destinacije u Srbiji vikend destinacije u Srbiji
Bežeći od automatizovane svakodnevice, domaćini Velikog Grabovskog teže da stvore oazu u kojoj će svaki putnik namernik naći svoje mesto za relaksaciju.
I da, tamo nema telefona ni interneta.

Perkov salaš na Fruškoj gori

Nadimak jednog od predaka porodice Ivanić postao je naziv za Perkov salaš, koji se nalazi se na južnim padinama Fruške gore. Velika zbirka starina od kojih su jarmovi, taljige, plugovi kao i razboji za tkanje drveni kreveti i madraci, ogledala i ručno rađena posteljina stara oko dva veka daju posebnu lepotu ovom salašu. Sve ove eksponate upotpunjuje ljubaznost i srdačnost domaćina.

vikend destinacije u Srbiji

Odličan položaj salaša, pejzaž i čist vazduh prosto mame posetioce. Perkov salaš pokrenuo je razvoj seoskog turizma u opštini Irig, a od velike važnosti je i njegova uloga u očuvanju kulturne baštine ovih prostora.
Inače, u ovoj opštini nalazi se osam fruškogorskih manastira.
Većinu ljudi ovde privlači odlična domaća sremačka kuhinja, na jelovniku su najčešće pileći ili juneći paprikaš s domaćim mešanim rezancima, paradajz čorba s tikvicama, supa, štrudla s makom ili orasima, domaća rakija, vino i prirodni sokovi. A od slatkiša tu su starinski kolači i slatke pite, ali i pekmez od šljiva, drenjina ili šipaka, slatko od lubenice, kupina, šumskih jagoda. Umesto industrijskih likera, toče se rakija višnjevača i orahovača.

vikend destinacije u Srbiji

Samo jedan od komentara zadovoljnih posetilaca glasi: „Ambijent, priroda, ljubaznost domaćina, istorija, tradicija, ukusna domaća hrana, organsko gajeno voće, povrće i ostala božanstvena hrana, jednostavnost, udobnost… sve to staje u samo dve reči Perkov salaš.
Važna napomena je da veće grupe treba obavezno najaviti, a da je ponedeljak neradan dan.

Bungalovi na Drini

Malo je u našoj zemlji mesta kao što je Perućac. Tamo su Bog i priroda na malo prostora podarili narodu pregršt lepote i uživanja za sva čula. Ako osetite potrebu za iskonskim čarima prirode, onda ćete zasigurno doći i pokloniti svoje srce i dušu ovim predelima.

vikend destinacije u Srbiji
Bungalovi Viola i Detelina su novoizgrađeni objekti u centru mesta Perućac. Svaki ima po tri spavaće sobe, dva kupatila, dnevni boravak, opremljenu kuhinju sa trpezarijom i posuđem i TV, parking i mogućnost ishrane u obližnjem restoranu Drinska priča po veoma povoljnim cenama (doručak 200, ručak 400 i večera 400 dinara).
Ali ono što ovo mesto čini tako privlačnim jeste moćna reka na kojoj maltene stoje bungalovi. Idealno za vikend posle kog ćete tretirani negativnim jonima lakše dočekati ponedeljak.

otvor-irene-becker-42

Izletište Grza

Kao posebno atraktivno izletište u opštini Paraćin ističe se Grza, gde se nalazi i istoimena planinska reka. Grza je na 17. kilometru puta Paraćin–Zaječar, nalazi se na 400 metara nadmorske visine, ušuškana u podnožju Kučajskih planina, a prepoznatljiva je po izuzetnoj divljoj prirodi, čistom vazduhu, raznovrsnom biljnom i životinjskom svetu.

vikend destinacije u Srbiji
Reka Grza izvire na 480 metara nadmorske visine, a u blizini vrela je i Planinarski dom Đorđe Živković namenjen planinarima, studentima, sportistima i izletnicima. Na ulasku u Grzu je ugostiteljski objekat Koliba. U blizini su sportski tereni za pripreme košarkaša, odbojkaša, rukometaša, fudbalera ili pak za pasionirane rekreativce u prirodi. A oni koji vole da pešače po prirodi i slušaju tišinu i ptice u horu tamo jednostavno moraju da odu.
Dva jezera na Grzi – Gornje i Donje – posebno su atraktivna za sportske ribolovce jer su bogata kalifornijskom i potočnom pastrmkom.
I da, signal za internet tamo ne dopire, a onaj za telefon može da se ulovi samo na određenim mestima koja znaju lokalci.

Krupajsko vrelo

Homoljski kraj poznat je kao velika ekološka oaza, a Krupajsko vrelo predstavlja jednu od prirodnih retkosti i obeležja ovog kraja. Svojom jedinstvenom lepotom, ovo izvorište, koje na površini stvara kraško jezero, neodoljivo mami u carstvo šuma, voda i čistog planinskog vazduha. Lekovite vode termalnog izvora, koje se mešaju sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela, upotpunjuju sliku ovog bajkovitog predela.

vikend destinacije u Srbiji
Krupajsko vrelo se nalazi u istočnoj Srbiji, u zapadnom podnožju planine Beljanice, sa desne strane Krupajske reke, između sela Milanovac i Krupaja, na oko 35 kilometara od Žagubice. Pristupačno je asfaltnim putem koji povezuje Krepoljin i Despotovac.
Ako se uputite tamo, naći ćete udoban smeštaj i specijalitete domaće kuhinje ovog kraja – homoljsko jagnje, homoljski sir i kačamak.

Planinski dom Šum na Staroj planini

Ima mesta koja jednostavno morate posetiti da biste poverovali da postoje. Mogu i priče dočarati delić atmosfere, ali one za doživljaj bajke nisu dovoljne. Jedno od takvih mesta je Stara planina, odnosno Planinski dom Šum na toj planini.

vikend destinacije u Srbiji  vikend destinacije u Srbiji
Na putu do Babinog zuba, kraj Crnovrške reke, sa pogledom na planinske vence – nalazi se Šum. U snegu zimi, u cveću svih ostalih meseci – ovaj dom može biti i vaše sklonište od gradske vreve. Baš kao što je Stara planina nešto više od obične planine, tako je i Planinski dom Šum nešto više od običnog smeštaja.
Planinski masiv koji se proteže istokom Srbije ima savršenu auru mesta koje još nije u potpunosti ukroćeno, i koje teško da će ikad i biti samo jedan komercijalni turistički centar u nizu. Dovoljno daleko od civilizacije, a dovoljno blizu svim pogodnostima koje se očekuju na planini sa ozbiljnim potencijalom za zimske sportove i prolećno/letnje kuliranje, neverovatna belina snega zimi i divna cvetna polja ostatkom godine.

vikend destinacije u Srbiji
Odmah pored Šuma teče reka koja svojom pesmom može da razbije sve čvorove u leđima i ramenima i natera svakoga da se opusti i prepusti opojnim čarima krajolika. Tu je čist, planinski vazduh, tu je tvrda planina pod nogama, tu je široko, duboko, nepregledno nebo nad glavom.
Dom ima 10 apartmana i dve odvojene sobe, a za druženje i razmenu priča sa planinskih staza i bogaza Šum ima i veliku dnevnu sobu.

Borsko jezero

U podnožju Crnog vrha, na 17 kilometara od Bora, planinski vodotokovi zarobljeni su pedesetih godina 20. veka branom, a priroda je tu ljudsku odluku prihvatila kao svoju. Tako je nastalo Borsko jezero. Nа nаdmorskoj visini od 438 metara, glatka površina jezerske vode od 30 hektara, ogledalo je slikovitoj i raskošnoj lepoti okolnih predela.

vikend destinacije u Srbiji
Kristalno čista jezerska voda u letnjim mesecimа dobija tamnozelenu boju, a njena površina doseže temperaturu od 25 stepeni, što je čini izuzetno prijatnom za kupanje. Sitno razuđena i slikovita obala i priobalje sa uređenim plažama, rekreativnim i stazama za šetnju, sportskim terenima i drugim sadržajima pored odmora omogućavaju sportske, rekreativne, izletišne i kulturne aktivnosti, i tako čine Borsko jezero jednim od najprivlačnijih turističkih mesta u ovom delu Srbije.
A možete na izlet do Bora, Brestovačke banje, Lazarevog kanjona i pećine, Feliks Romulijane, Rtnja, Dubašnice, Crnog vrha, vrela Mlave, manastira Gornjak… Idealno je mesto za ribolov jer čiste planinske vode koje se ulivaju u jezero i redovna godišnja poribljavanja čine ga pogodnim staništem velikog broja ribljih vrsta, poput šarana, deverike, soma, smuđa, svih vrsta bele ribe.
Od smeštаjnih kаpаcitetа nа rаspolаgаnju su vam hotel Jezero, Dečije odmаrаlište Sаvаčа, auto-kamp, konačište Vertigo, privatni smeštaj u kućama oko jezera.

Imanje Četiri pera

Na obodu Specijalnog rezervata prirode Carska bara nalazi se mesto stvoreno za uživanje u prirodi – Imanje Četiri pera, gde vas očekuju mir i lični prostor, kuliranje i komfor. Ovo mesto je klub ljubitelja prirode i ptica jer se tu gnezdi oko 250 vrsta, od kojih je osam na listi zaštićenih vrsta, a njegov dnevni kapacitet je do 50 osoba.

vikend destinacije u Srbiji
Divni bazen okružen drvenim ležaljkama, luksuzna kuća, travnjak, nebo i sunce, filmska projekcija pod vedrim nebom, jahanje… a idealno je ako samo želite da posmatrate prirodu i uživate u njoj. Nakon dana provedenog po slobodnoj volji, kuhinja će vas oduševiti – internacionalna, svaki put drugačija i preukusna. A veliki plus je i što vegetarijanci i vegani ne moraju da razmišljaju – specijaliteti se spremaju i za njih!

vikend destinacije u Srbiji
A uveče možete samo da posmatrate predivan zalazak sunca. Lekovito je.

Etno-selo Tiganjica

Ako ste ikada prošli putem Beograd–Zrenjanin, onda sigurno znate gde je ovo mesto jer nije moguće da vam su vam promakli kula vetrenjača i celo selo opasano zidom od cigle i crepa.
A kad uđete, ne znate gde pre da gledate, da li u mini zoološki vrt sa srnama, emuima, ukrasnim kokama, divljim patkama ili na restoran, da li na dečije igralište, ponije, konje, krave, dvorište, rečicu, banatske kuće, Ljubišin etno-muzej… ma svaki prizor je čaroban i odiše duhom ovog podneblja.

vikend destinacije u Srbiji
Hrana je tipično banatska, prepuna lokalno proizvedenih delicija poput čobanskog gulaša, čvaraka, šunke, kulena, domaće žute supe, štrudle s makom, domaćih peciva, raznih specijaliteta od divljači…
A dok vi uživate u hrani i piću a deca radoznalo obilaze svaki kutak imanja, jašu ponije ili velike konje, hrane krave i kozice ili igraju se na uredno sređenom i ograđenom igralištu – iz ugla se čuje zvuk bisernice i tambura koje svakim tonom podsećaju da ste u vojvođanskom raju.

vikend destinacije u Srbiji
Etno-selo Tiganjica ima dvokrevetne i trokrevente sobe, a svaka je unikatna i oslikava davno prošlo vreme…

vikend destinacije u Srbiji
U blizini su rezervat prirode Carska bara, sportski aerodrom na kome se često održavaju jedriličarska takmičanja ili padobranski skokovi, Kaštel Ečka i grad Zrenjanin.
U Tiganjici možete provesti sat, dan, nedelju… čitav život – natenane.

izvor:

izvor:

http://42magazin.rs/vikend-destinacije-u-srbiji/?fbclid=IwAR112ECgdHV5-shML3HVP7oLV676Ksa5BO0VZJWHIRAS_RpjMIdjGg3N6LEmc_rostilj
Lokvanj
montecito-05-petak3
mc_rostilj

Pročitajte još

PSX_20230608_232843

Manifestacija “Banatska bajka – Leto u Gradskoj bašti” – počinje u subotu, 10. juna

MANIFESTACIJA – BANATSKA BAJKA- LETO U GRADSKOJ BAŠTI 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>