26. 03. 2023.
Home / Edukacija u sportu / Kada je vreme za odmor? Obratite pažnju na ovih 10 indikatora
activity-adult-athlete-703009-1400x600

Kada je vreme za odmor? Obratite pažnju na ovih 10 indikatora

Obratite pažnju na ovih 10 indikatora koji će vam reći da li da nastavite sa treningom ili da odmorite.

Ako ne date sebi dovoljno vremena za odmor i oporavak, vaše telo neće moći da se adaptira na težinu treninga – nećete biti jači, nećete biti brži. Ako predugo zanemarite odmor gubićete snagu i brzinu. Potonućete u crnu rupu zvanu – pretreniranost.

Najpre će trpeti vaš san i nivo energije, dok će se vremenom i vaš imuni sistem lagano slamati i izgubićete apetit. To je kao da uništavate svoj sopstveni motor. … Rekreativci takođe mogu da se preforsiraju. Pored svih rokova, poslova, računa, pored dece i manjka sna, najveći je izazov dobro se odmoriti između treninga i od njega.

Restwise je aplikacija koja meri nivo oporavka tela tokom i nakon vežbanja i prati od jutra vaše svakodnevne unose bioloških kriterijuma na osnovu kojih možete da odredite na kom ste nivou oporavka na skali od 1 do 100.

 

Obratite pašnju na sledećih 10 kriterijuma. Ako se prepoznate u tri ili više njih, trebalo bi da usporite ili da potpuno odmorite nekoliko dana kako biste se osnaženi vratili treningu.

1. Smršali ste od juče

Ako ste izgubili 2% svoje kilaže za jedan dan to govori o tome da vam variraju telesne tečnosti. Najverovatnije je da ste dehidrirali tokom ili nakon poslednjeg treninga. Dehidratacija negativno utiče kako na mentalni tako i na fizički deo vašeg treninga i može da ugrozi kvalitet vašeg sledećeg treninga.

2. Puls vam je povišen dok mirujete

Ujutru kada ustanete izmerite puls da biste videli koji je vaš normalan puls. Kada mirujete a puls vam je pojačan to je znak stresa. Vaš nervni sistem je spreman za borbu, hormoni se oslobađaju i ubrzavaju rad srca kako bi obezbedili veći dotok kiseonika do mozga i mišića. Naše telo ne prepoznaje razliku između psihičkog i fizičkog stresa. Jači trening i težak dan na poslu zahtevaju poseban odmor.

3. Niste dobro ili dovoljno spavali

Kada pronađete način kojim ćete sebi obezbediti trajno dobar san doprineće porastu hormona rasta koji je dobar za obnovu mišićnih vlakana. Nekoliko loše prespavanih noći zaredom može negativno da utiče na vaše imune, motorne i kognitivne funkcije što nije dobra kombinacija za trening.

4. Urin vam je tamnožut

Ova pojava može da bude znak dehidratacije osim ukoliko niste uneli određene vitamine, suplemente ili posebnu hranu veče pre. Što je boja tamnija to se više telo bori da zadrži tečnosti jer je nema dovoljno. Voda je neophodna za normalno funkcionisanje i oporavak.

5.  Nemate dovoljno energije

Kada se osećate kao da nemate energije to znači da nešto nije u redu. Ključ je u iskrenosti. Sportisti umeju da žmure pred osećajem umora i da ‘guraju’ napred misleći da će ih to učiniti jačima. To ne funkcioniše uvek tako.

6. Osećate se mrzovoljno

Kada vam je telo umorno od treninga (ili drugih faktora) ono proizvodi hormone poput kortizola koji može da izazove preosetljivost ili nervozu. Stres zaustavlja hemikalije kao što su dopamin, neurotransmiter u mozgu koji ima veliki uticaj na raspoloženje. Mrzovoljnost verovatno označava nedovoljno odmora.

7. Bolesni ste

Svaka bolest povećava potrebu za energijom koja će obnoviti vaš imuni sistem koji je radio prekovremeno. Ovo važi i za ženski ciklus. To znači manje sredstava na raspolaganju za oporavak od treninga.

8. Pod upalama ste ili ste povređeni

Bez obzira da li imate upale zbog prekomernog treninga ili ste povređeni vašem telu je potrebno više energije da obnovi i više vremena da se oporavi.

9. Trening je prošao slabo

Ovaj utisak o kvalitetu, intenzitetu i kvantitetu treninga je subjektivan. Ako ste se osećali dobro tokom jučerašnjeg treninga procenićete ga kao dobrog. Ako ste se osećali tromim procenićete ga kao slab. Da biste videli da li vam je potreban odmor odradite nekoliko slabijih treninga zaredom.

10. Nivo kiseonika vam je opao

Nivo kiseonika u hemoglobinu crvenih krvnih zrnaca može da se izmeri putem pulsnih oksimetara (postavljanjem vrha prsta u prenosivi merač nivoa kiseonika, malu spravu). Što je veći procenat tim bolje. Iznad 95 procenta je norma nadmorske visine ili mera sportiste koji je potpuno prilagođen svojoj nadmorskoj visini (iznad 95% je norma u nivou mora za sportistu koji je u potpunosti aklimatizovan za tu “nadmorsku visinu”). Velika je verovatnoća da postoji veza između niskog nivoa kiseonika i potrebe za većim oporavkom.

Izračunajte na kom ste nivou oporavka

Logaritam Restwise programa oporavka naglašava neke kriterijume (npr. trening) više nego druge (npr. raspoloženje) zajedno sa drugim faktorima koji stvaraju preciznu sliku modela oporavka. Ipak, možete da vidite i steknete sliku približnog kvaliteta odmora tako što ćete obratiti pažnju na ovih 10 pokazatelja kako biste znali da li je vreme da odmorite došlo.

U zavisnosti koliko odgovora imate na predhodnih 10 tvrdnji najverovatnije ste u odgovoarajućoj zoni oporavka.

0 – 1 Zeleno svetlo

Možete da trenirate jače.

2 – 4 Oprez

Možete da nastavite sa jačim treninzima ako je to neophodno ali skratite ih ako vam je teško. Bolje je i laganiji trening nego da treninga nema.

5 – 6 Upozorenje

Ulazite u zonu opasnosti …

7 – 10 Opasnost

Morate da se odmorite jedan do sedam dana u zavisnosti od ozbiljnosti i jačine umora tokom prethodnih dana ili nedelja. Možda morate i da posetite lekara.

Osećate se bolje? Imajte na umu da previše odmora ima svoje loše strane. Pre svega vaš trening ne nepreduje. U danima odmora budite aktivni, vozite bicikl, šetajte ili radite jogu.

Mišićima je potrebno 48 sati da se oporave nakon intenzivnog treninga trčanja. tokom tog vremena ćelije se obnavljaju.

izvor:

izvor:

https://www.trcanje.rs/zdravlje/kada-je-vreme-za-odmor/


mc_rostilj
Lokvanj
montecito-03-sreda3
mc_rostilj

Pročitajte još

academia.edu_

“The effects of judo training on anthropometric characteristics and motor abilities of primary school boys” by Radenko Matic

“The effects of judo training on anthropometric characteristics and motor abilities of primary school boys” ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>