26. 05. 2022.
Home / Ostali sportovi / ”Dan pešačenja u Srbiji” biće po drugi put obeležen i u Zrenjaninu
Press_Planinari_Zrenjanin_001

”Dan pešačenja u Srbiji” biće po drugi put obeležen i u Zrenjaninu

Drugi po redu “Nacionalni dan pešačenja u Srbiji” biće i ove godine obeležen u Zrenjaninu, u subotu, 15. septembra, organizovanjem pešačke ture gradom i okolinom u dužini od 6 kilometara i prigodnom manifestacijom u Aviv Parku. Okupljanje učesnika je na Trgu slobode u 8.45 časova.

O tome su danas, na konferenciji za novinare, govorili pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Vukosava Đapić Atanacković i predstavnici Kluba planinara “Zrenjanin”. Simo Salapura kazao je da je “Nacionalni dan pešačenja” ustanovljen kao jedan od alternativnih oblika sporta, fizičke aktivnosti i vežbanja, nečega što se i u svetu sve više promoviše.
“Ovoj akciji pridružio se i Grad Zrenjanin, u saradnji s našim prijateljima iz Kluba planinara “Zrenjanin” i ove godine realizovaćemo u gradu drugi “Nacionalni dan pešačenja”, uz pomoć osnovnih i srednjih škola, naravno i brojnih volontera i prijatelja pešačenja”, naglasio je Salapura.

Press_Planinari_Zrenjanin_002

Članica KP “Zrenjanin” Aleksandra Todorov i predsednik Milan Milojević istakli su da za ovogodišnju akciju vlada veliko interesovanje. Govoreći o trasi kojom će se kretati učesnici, Aleksandra Todorov je rekla da će biti slična prošlogodišnjoj, s tim što je okupljanje učesnika ovoga puta na Trgu slobode, u 8.45 časova, a polazak na pešačenje u 9 časova.

Press_Planinari_Zrenjanin_005

Objasnila je da će se grupa organizovano kretati preko pešačkog mosta, desnom obalom Begeja i Ulicom majora Gavrilovića (naselje “Berbersko”), potom parkom u naselju “Putnikovo”, ulicama Franje Kluza, Igmanskom i Baštenskom, do spomen-obeležja u vinogradu Žarka Turinskog, gde je doneta odluka o pokretanju ustanka u gradu u Drugom svetskom ratu. Odatle se tura nastavlja stazom na gradskoj periferiji, severno do “Aviv Parka”. Kretanje će biti kombinovano, trotoarima, kolovozima i atarskim putevima i stazama na periferiji.

Predsednik zrenjaninskih planinara Milan Milojević objašnjava da je Planinarski savez Srbije blagovremeno ove godine najavio akciju, te da je nekoliko zrenjaninskih osnovnih škola još ranije uvrstilo učešće u “Danu pešačenja” u svoje programe i planove rada.
“Osnovna škola “Petar Petrović Njegoš” najavila je dolazak učenika petog i šestog razreda, a zainteresovani su i sedmi i osmi. Škola “2. oktobar” takođe će se aktivno uključiti u akciju, sa četiri odeljenja, a škola “Vuk Karadžić” ovaj dan opredelila je za učešće cele škole u “Danu pešačenja”, uz pretpostavku da će uključiti bar dve stotine učenika, uključujući i prvake koji će doći sa svojim roditeljima. Njima će se pridružiti članovi našeg kluba, tako da očekujem da ćemo višestruko nadmašiti prošlogodišnji broj učesnika”, kazao je Milojević i dodao da je ideja potekla na nivou cele Srbije, koja je dobrim delom planinska i akcenat je na pešačenju planinama, izvan naselja, a da je tura u Zrenjaninu prilagođena onome čime raspolažemo u okolini.

Press_Planinari_Zrenjanin_003

Vukosava Đapić Atanacković rekla je i da je Sportski savez grada podržao ovu akciju i uvrstio je u program svojih aktivnosti, s ciljem razvoja i promocije rekreativnog sporta. Izrazila je zadovoljstvo najavom učešća velikog broja učenika i pozvala građane Zrenjanina da se priključe zajedničkoj šetnji.

“Dan pešačenja u Srbiji” ustanovljen je prošle godine, kada je, na osnovu rezultata sprovođenja trogodišnjeg programa “Pešačenje i planinarenje“ uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Upravni odbor Planinarskog saveza Srbije usvojio odluku da se u program za 2017. godinu uvrsti zajednička akcija “Dan pešačenja u Srbiji“. Akcija je upisana u zvanični Kalendar akcija Republičkog saveza i ove godine širom Srbije biće obeležena u subotu, 15. septembra. Takođe, “Dan pešačenja” je i deo “Evropske nedelje sporta”, tokom koje se širom kontinenta organizuje niz akcija u oblasti sporta i rekreacije.

Press_Planinari_Zrenjanin_009

izvor:

izvor:

http://www.zrenjanin.rs/3-45-45-5981/”Dan-pesacenja-u-Srbiji”-bice-po-drugi-put-obelezen-i-u-Zrenjaninu


Lokvanj
montecito-02-utorak3
mc_rostilj

Pročitajte još

trs

canje.rs novosti – Tvoje vesti iz sveta trčanja su stigle

Kako brojati kalorije?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>