23. 10. 2021.
Home / Edukacija u sportu / Male stvari koje prave veliku razliku – trkački aksesoari za vrele dane
standard-968x600

Male stvari koje prave veliku razliku – trkački aksesoari za vrele dane

Iako nam je kalendarsko leto pri kraju, vremenska prognoza najavljuje miholjsko leto. Iako su vreli dani za nama, ne čini se da ćemo u skorije vreme trenirati na temperaturama ispod 25°C, a gotovo je izvesno da će biti još dana kada će živa na termometru dostići 30°C.

Bilo da ste početnik/ca ili rekreativni trkač/ca sa stažom, verujemo da ste upoznati sa osnovnom opremom za toplo vreme – majica kratkih rukava ili bez rukava, šorc, kačket ili vizir, i naravno patike. Svaki od ovih komada opreme danas koristi posebnu tehnologiju i materijale u izradi kako bi bili što efikasniji u ispunjavanju svoje svrhe.

Međutim, vreli dani koje smo imali prilike da iskusimo u avgustu, a koje ćemo, verovatno, imati prilike da osetimo i u septembru, čine da želimo da iskočimo iz kože dok samo sedimo na klupici u hladu, a ne dok trčimo LSD trening.

Spas koji će rashladiti nas

Šta tada možemo da uradimo? Postoje dodaci osnovnoj opremi koji mogu da nam pomognu kada je najtoplije, a ovo su neki od predloga.

Super-kačket

Počnimo od nečega što verovatno većina trkača ima u svom ormaru, ali su proizvođači sportske opreme otišli korak dalje u usavršavanju ovog komada.

U zavisnosti od brenda, u ponudi su različiti kačketi koji su namenjeni hlađenju. Da, da, hlađenju, ne samo zaštiti od sunca. Svaki od tih proizvođača koristi različitu tehnologiju (ili ih bar različito zovu) da bi izradio kačket koji pored toga što fenomenalno obavlja svoj primarni posao, a to je zaštita od sunca, čini da se osećate prijatnije dok ga nosite na visokim temperaturama.

Većina njih ima poseban unutrašnji sloj sloj materijala koji se magično hladi kada dođe u kontakt sa vodom (ili znojem) i ostaje hladan i po nekoliko sati. Spoljašnji sloj se takođe izrađuje od posebnih materijala koji ne propuštaju UV zrake i na taj način vam pružaju UPF 50+ zaštitu.

Za trejl trkače i planinare ili za one koji traže potpunu zaštitu od sunca, postoje i kačketi sa zaštitom za vrat koja je duplo korisna, em vas štiti od sunca, em upija znoj i rashlađuje vas.

Cool(ing) traka

Baf (Buff), bandana, traka… nije važno kako ga zovemo, svaki trkač/ica  je upoznat sa ovim komadom dodatne opreme, jer je jedan od korisnijih tokom hladnih dana. Čak dvanaest načina na koje ovaj jedan komad tkanine može da se nosi, čini ga multifunkcionalnim i zato ga svi volimo.

Neki proizvođači su se dosetili da ovu traku učine najboljim prijateljem tokom letnjih dana takođe. Postoje trake koje su napravljene od materijala koji, kao i kod kačketa, u dodiru sa vodom (tečnošću) postaje i ostaje hladan nekoliko sati. Kada na to dodamo razne mogućnosti kako ovu traku možete nositi, oko vrata, na čelu, kao kapu, kao znojnicu… ne možemo, a da ne primetimo da je ovo sjajna stvar za vrele dane.

Hladni peškirići

A zapravo sve je počelo od tzv. hladnih peškira, komada tkanine izrađenih posebnom tehnologijom koja im omogućava da nakon što ih potopite u vodu ostaju hladni duže vreme. Najčešće ćete ih videti u teretanama, ali su zastupljeni u svim sportovima koji vam izmamljuju kapljice znoja na čelo.

Za razliku od trake, ovi peškiri nisu spojeni, pa vam pružaju još širi spektar mogućnosti kako da ih koristite, jer su laki za vezivanje. Verovatno najjednostavniji i najefikasniji način da ih koristite je da ih potopite u vodu pre početka treninga, nabacite ih preko vrata i krenete sa svojim LSD treningom.

Pored minimalističkog izgleda i jednostavne, a opet raznovrsne upotrebe, hladni peškiri imaju još jednu prednost u odnosu na ostale komade opreme koje smo pomenuli, a to je cena. U zavisnosti od brenda cena drastično varira, ali činjenica je da ako ne patite da šetate ozbiljne brendove, ove peškiriće možete naručiti preko AliExpress-a za manje od jednog dolara!

Bonus – ledeni šešir

Ako ste se pregrejali na treningu ili još gore, dobili glavobolju od sunca, ledeni šešir (zapravo kapa) je spas za vas. Iako nije deo trkačke opreme, nije na odmet imati ga pri ruci kada treniramo po najvećim vrućinama, koje svakako imaju neke negativne posledice.

Radi po principu gel umetaka koje pre upotrebe držite u zamrzivaču, a zatim ih ubacite u kapu i stavite na glavu. Mada je prvobitno ovaj dodatak korišćen za lečenje glavobolje, danas ima višestruku primenu. Možete ga koristiti za hlađenje zglobova prilikom povrede, hlađenje mišića posle dugih treninga ili ga jednostavno staviti na glavu kako biste se brže rashladili dok posle treninga odmarate.

Ne zaboravite da izbegavate trčanje po najvišim temperaturama i kada je sunce u punoj snazi. Trčanje rano ujutru je sjajan način da započnete dan, a ako niste ranoranilac, saveturjemo da trčite predvče ili uveče.

izvor:

izvor:

https://www.trcanje.rs/oprema/male-stvari-koje-prave-veliku-razliku-trkacki-aksesoari-za-vrele-dane/

 


Lokvanj
montecito-03-sreda3
mc_rostilj

Pročitajte još

trs

“Effects of In-Season Strength Maintenance Training Frequency in Professional Soccer Players” by Truls Raastad

“Effects of In-Season Strength Maintenance Training Frequency in Professional Soccer Players” by Truls Raastad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>