26. 09. 2022.
Home / Edukacija u sportu / Ima li leka za žuljeve koji muče sve trkače? – Čarape za trčanje kao moguće rešenje
colors-exercise-fitness-949133-1400x600

Ima li leka za žuljeve koji muče sve trkače? – Čarape za trčanje kao moguće rešenje

Žuljevi su za trkače/ce bolna svakodnevnica, naročito ako pričamo o dugoprugašima i to u letnjem periodu. Možemo li nešto učiniti kako bismo sprečili njihov nastanak? Izbor odgovarajuće čarape može biti jedno od rešenja.

U prodaji se mogu naći čarape raznih veličina, oblika, cena, materijala i debljina. Svi ovi faktori imaju uticaja na to kakve ćemo čarape koristiti za trčanje. Postoje trkači koji ne nose čarape jer im smetaju, a ovo je najlakši način da se zaradi neki žulj.

Ako ste ikada obuvali patike na bosu nogu, naročito u letnjem periodu, onda znate da se prilikom izuvanja uložak uvek pomeri jer se stopalo zalepi za njega. Čarape imaju ulogu da spreče ovu pojavu i omoguće stopalu da diše unutar patike. Ni najbolje čarape vam neće pomoći ako je patika loša, jer znoj mora negde da ode.

Materijali čarapa za trčanje

Kada birate trkačku čarapu, najbitniji faktor je da vam noga ostane suva. Razlog je jednostavan, na taj način sprečavate pojavu žuljeva i problema sa noktima. Postoje dve “škole” koje zastupaju dve potpuno različite logike kada su čarape u pitanju.

  1. Prva je da su prirodni materijali, koliko god oni upijali vodu, ipak najzdraviji za kožu jer joj dozvoljavaju da diše. Iz tog razloga preporučuje se upotreba pamučnih čarapa ili čarapa pretežno napravljenih od pamuka. Neki trkači su alergični na veštačke materijale, pa logika ide u smeru da je prirodno (pamuk, vuna) uvek najbolje.
  2. Drugi, pak misle da je pamuk loše rešenje, jer upija vodu i ne dozvoljava njeno sušenje pa da je bolje koristiti popuno sintetičke čarape.

Činjenica je da kada se pamuk pokvasi, on zadržava vodu, tako da znoj ostaje u njima. Nošenje pamučnih čarapa zimi čini da vašim nogama bude hladno, dok leti izazivaju žuljeve. Takođe je činjenica da kada se vratite sa treninga u sintetičkim čarapama i majicama, one se mnogo intenzivnije osećaju, te se može doneti zaključak da se u njima više znojimo.

Kako objasniti ove protivurečnosti nekome ko tek počinje da se bavi sportom?

Možda pravo objašnjenje leži u činjenici da nije svaki veštački materijal dobar, pa su mnogi brendovi poput Adidasa, Nike-a napravili posebne veštačke tkanine koje omogućavaju laku perspiraciju. Od ovih materijala se proizvode čarape i ostala trkačka oprema. Međutim, zimske čarape je poželjno da budu izrađene i od vune, koja je idealna u smislu zaštite od hladnoće.

Debljina čarapa

Neki trkači preferiraju da nose deblje čarape tokom cele godine jer one imaju dodatnu amortizaciju, dok drugi u leto nose tanje čarape. Tanje čarape daju taj laški osećaj u patikama, jer patike tada manje stežu, pa obrtatite pažnju da kada vezujete patike uzmete u obzir i debljinu čarapa. Ovo može biti razlika između pojave žuljeva i bezbrižnog trčanja. Pojedini trkači nose duple čarape kao dodatnu zaštitu od žuljeva.

Već samo govorili o tome da je veoma važno kakve čarape imate kada idete u kupovinu patika. Ako ćete nositi deblje čarape, onda takve nosite i pri kupovini. Razlika pri nošenju tankih u odnosu na deblje čarape može biti i do pola broja, pa zbog toga obratite pažnju.

Kada nositi koje čarape?

Nošenje pravih čarapa po hladnom vremenu nije samo stvar komfora, već i pitanje sigurnosti. Ako trčite sa mokrim nogama, rizikujete da dobijete promrzline. Vunene čarape su najbolje rešenje za hladne zimske dane, ali nekim trkačima nisu nimalo kul. Zato postoje i brendirane čarape od vune u kojima ste skroz in.

Pravo rešenje u toplim mesecima koje vam obogućava da ostanete suvih stopala, bez tragova žuljeva su Adidas ClimaCool i Nike Elite Structure. Ove čarape ali i mnoge druge su dizajnirane ergonomski, što znači da postoji leva i desna čarapa, prilagođena obliku stopala radi boljeg prijanjanja. Pored toga, u pojednim delovima čarape su ojačane radi dodatne zaštite od žuljeva a na drugim delovima je različitom kombinacijom materijala dobijena dobra perspiracija uz dobro naleganje.

Cena čarapa za trčanje

Pamučne čarape su veoma jeftine, možete ih kupiti na buvljaku već za stotinak dinara dok su brendirane sintetičke čarape mnogostruko skuplje. Ovo može biti presudno prilikom izbora. Ipak, tržište je danas takvo da je moguće naći kvalitetne sintetičke no name čarape koje ne koštaju čitavo bogatstvo.

izvor:

izvor:

https://www.trcanje.rs/oprema/carape-za-trcanje/

 


Lokvanj
yubacV2
montecito-03-sreda3
mc_rostilj

Pročitajte još

academia.edu_

“Contributing factors to change-of-direction ability in professional rugby league players” by Robert Lockie

“Contributing factors to change-of-direction ability in professional rugby league players” by Robert Lockie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>