06. 02. 2023.
Home / Ostali sportovi / Prsluci za trejl – i vaša okrepa putuje sa vama!
kalenji-men-s-running-trail-bag-thefnstore-1709-19-thefnstore@13-800x600

Prsluci za trejl – i vaša okrepa putuje sa vama!

Trejl trčanje je – kao i hajking – aktivnost koja, u svetu a i kod nas, stiče sve veću popularnost. Poslednjih godina sve više planinarskih društava i turističkih agencija nudi lepe, informativne i priuštive vikend ture do planinskih vrhova i drugih lokaliteta.

I iako su ove aktivnosti blagotvorne po zdravlje i nisu nužno skupe, za njih ipak morate imati odgovarajuću opremu. Za početak, poželjno je nabaviti dobre patike / planinarske cipele i vetrovku.

Ako planirate da se na duže staze bavite bilo kakvim aktivnostima u prirodi, onda makar na njima nemojte štedeti.

 

Zahvalićete sebi na tome čim se prvi put budete sreli sa kišom i jakim vetrom. Ako pak idete na duža pešačenja ili trejlove, onda ne bi bilo loše da imate i neki prsluk / ranac za hidrataciju i nošenje dodatne opreme.

U najpopularnije prsluke ove namene spadaju oni marke Salomon, Nathan, CamelBak…ali oni se teže nalaze i skupi su. Srećom, u Dekatlon radnjama u regionu se može naći par alternativa za daleko manje pare, koje ne zaostaju mnogo za ovim zvučnim imenima!

O rancu / prsluku

Danas vam predstavljam Kalenji trail vest 9/14, odličan rančić za trčanje i hajking promenljivog kapaciteta koji se često viđa na domaćim trejlovima. Težak je 450 g i dolazi sa praznom mešinom za vodu zapremine 5 l i tri glavne pregrade.

Prva, koja ide do tela, satkana je od tanje prozračne mrežice. Druga je vodootporna, što garantuje da će vam presvlaka ostati suva i po kiši. Treća je rastegljiva i podseća na kengurovu torbu – savršena da u nju nagurate tanku vetrovku ili nešto drugo što ćete morati često da vadite.

Tu su i dva bočna džepa višestruke namene (za gelove, ključeve, astrofoliju, itd) sa rajsferšlusom, smeštena bočno u predelu rebara, kao i dva duboka džepa sa učkurima na tregerima sa prednje strane. Tregeri se preko grudi kopčaju sa dve trake i drže ranac čvrsto na mestu čak i u punom trku!

Velika prednost ovog ranca je ta što, osim velike količine vode (5 l + 2 x 0,5 l) u njega staje i komplet presvlaka ako mu, običnim otvaranjem rajsferšlusa pozadi, povećate zapreminu sa 9 na 14 litara !

Ako spadate u brze trkače kojima je 450 g previše i želite nešto svedenije rešenje, onda je prava stvar za vas lakša verzija ovog ranca – Kalenji prsluk manje zapremine sa 2 pregrade, 2 bočna džepa i 2 džepa za vodu spreda, koji teži svega 150 g, a košta malo manje od svog težeg pandana!

U jedinu manu težeg ranca (9/14 L) bih ubrojao lošu poziciju bočnih džepova i “kengurove torbe”. Naime, bočni džepovi ne smetaju pri trčanju i zatvaraju se rajsferšlusom, ali im je veoma teško pristupiti u trku.

Isti slučaj je i sa “kengorovom torbom” – zadnjom spoljnom opnom na rancu čiji otvor je smešten previše visoko za moj ukus. Svaki put kad sam hteo da izvadim ili odložim vetrovku u toku trke morao sam da skidam ranac da bih to uradio :(

Zaključak

S obzirom na njegovu lakoću i udobnost, solidan skladišni prostor i cenu od samo 30ak eur, teško da postoji bolji ranac za hidrataciju i nošenje osnovne planinarske / trkačke opreme. O tome svedoči i praksa – upravo ova dva modela sam najčešće viđao kod trkača na domaćim trejlovima! :)

 

piše: Nemanja Rabrenović

izvor:

izvor:

https://www.trcanje.rs/oprema/kalenji-trail-vest-9-14-l/


yubacV2
yubacV2
montecito-05-petak3
mc_rostilj

Pročitajte još

image_6483441

ZLATNA DUNJA NA KROVU EVROPE

Dunja Rajić, reprezentativka Srbije i karatiskinja Zadrugara iz Lazareva, među hiljadu 114 takmičara iz 48 ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>