06. 02. 2023.
Home / Kultura i život oko nas / MUZEJSKI KOMPLEKS BANATSKA KUĆA U TORKU
Banatska

MUZEJSKI KOMPLEKS BANATSKA KUĆA U TORKU

Ideja o osnivanju Banatske kuće proistekla je 1997. godine u okviru Rumunskog društva (Fondacije) za etnografiju i folklor iz Vojvodine. U ime Fondacije predlog je dao Kosta Rošu, predsednik Fondacije. Nakon dve godine usvojena je odluka o osnivanju Muzeja, i 2002.godine u proleće počeli su radovi na izgradnji Etno kompleksa Banatska kuća koje je svečano otvoreno novembra iste godine.

Kuća je izgrađena pre skoro 130 godine, danas pretvorena u muzej sa izložbenim prostorom raspoređen u dve prostorije – veliku (gostinjsku) i malu sobu – dnevnu sobu, zatim trem i predvorje, konferencijsku salu. Stalni izložbeni prostor se sastoji od: autentičnh fotografija tradicionalne praznične nošnje Rumuna iz Vojvodine. Takođe, ovde je predstavljena etnografska kolekcija, predmeti: stari nameštaj, pokućstvo, narodna nošnja, tkanina, slike umetnika naive.

Banatska1

Nadstrešnicom Banatska kuća je odvojena od pomoćnih prostorija namenjenih za smeštaj tradicionalnih poljoprivredrednih alata i mašina.

U okviru Banatske kuće nalazi se i Crkva brvnara – jedina rumunska crkva izgrađena od drveta u srpskom Banatu.

Inače, Fondacija za etnografiju i folklor iz Vojvodine i dalje tradicionalno organizuje Praznik zimskih običaja u Torku i Simpozijum “Banat – istorija i multikulturalnost”- ove godine održava se u Zrenjaninu u junu mesecu, a takođe organizuju se i tematske izložbe, folklorne manifestacije, izložbe slikara…

Banatska2

izvor:

izvor:

http://zitisteonline.com/test-vesti/14-ako-niste-znali/692-muzejski-kompleks-banatska-kuca-u-torku


yubacV2
yubacV2
montecito-07-nedelja3
mc_rostilj

Pročitajte još

image_6483441_3

MASTER PROFESOR ALEKSANDAR TOMIĆ: VELIKA ZAHVALNOST UGLEDNIM PROFESORIMA I SARADNICIMA NA PROJEKTU IZ KINE I SRBIJE

Pripremajući se za novi prolećni edukativni kamp na kojem učestvuju studenti za sport iz Kine ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>