01. 10. 2022.
Home / Ostali sportovi / ŽOGARIJE ŽOGARIJE ŽIVELE DEČIJE MAŠTARIJE….
IMG_8978

ŽOGARIJE ŽOGARIJE ŽIVELE DEČIJE MAŠTARIJE….

Međunarodna sportsko – rekreativna manifestacija  ŽOGARIJA održava se već dvanaest leta veoma uspešno u Austriji, Italiji, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori  i osam godina u Srbiji.

Glavni cilj manifestacije  Žogarija je razvijanje i podsticanje zdravlja, kao i promocija zdravog načina života, putem fizičkih aktivnosti, posebno motoričkih,kod dece mlađeg školskog uzrasta, od 7 do 11 godina…

Jedan od takođe bitnih ciljeva Žogarije ogleda se u razvijanju osećanja međusobnog poštovanja, uvažavanja različitosti, tolerancije, strpljivosti kod dece, posredstvom fair-play-a kao dominantnog pokazatelja sistema vrednosti.Na ovaj način, deluje se na intenzitet emocionalnog,socijalnog i psihološkog razvoja dece. Žogarije su naravno itekako bitne i za podsticaj okoline, škole, roditelja, sportskog kluba, društvene zajednice, na pravilno vrednovanje fizičke aktivnosti dece kroz ovakve manifestacije…

Žogarija  predstavlja i svojevrstan most saživota,saradnje i novih oblika povezivanja mladih generacija susednih zemalja,što doprinosi razvoju njihove multikulturalnosti.

U Žogarijama učenici, devojčice i dečaci  od 7-11godina,takmiče se u više različitih disciplina, dok učešće predškolaca nije takmičarskog karaktera.

 

Učešće na Žogariji može ostvariti najmanje četiri, a najviše osam škola u gradu koji je organizuje.Škola koja pobedi u svom gradu stiče pravo da se takmiči sa ostalim školama na nivou Srbije tokom maja meseca u jednom od gradova u kojem je Manifestacija realizovana.Škola  pobednik sa finalnog takmičenja Srbije stiče pravo da se takmiči na velikom regionalnom super-finalu u kojem učestvuju pobednici iz ostalih država u septembru 2018.godine u nekoj od država učesnica, a ove godine konkretno finale Žogarija će biti u Sarejevu.

Na Manifestaciji učestvuju i deca predškolskog uzrasta.Dovoljno je da bude četiri vrtića ili četiri grupe istog vrtića.Njihovo učešće nije takmičarskog karaktera.

PowerPoint-icon

Sadržaj hiper popularne Žogarije čine  igre sa loptom, fudbal 3 na 3 i igre spretnosti, kviz znanja navijačkih ekipa, druženje, zabava,  pevački i plesni nastupi,takmičenje nastavnika, stvaranje kreativnih radionica.Program „Žogarija“ nije usmeren na stvaranje vrhunskih sportista, već na podsticanje optimalnog razvoja motoričkih potencijala dece. Motorički sadržaji izabrani su u skladu sa mogućnostima dece ovog uzrasta. Sadržaji programa Žogarija zasnivaju se na ravnoteži između usvajanja motoričkih znanja i razvoja motoričkih sposobnosti, odnosno njihove interakcije s ostalim aspektima celokupnog razvoja dece, telesnog,  kreativnog, emotivnog i kognitivnog. Deci se daje mogućnost da igraju, razmišljaju, analiziraju, komuniciraju, kao i da primaju multikulturalni pogled na svet te da na taj način sportski program dožive kao deo vaspitnog  i edukativnog iskustva. Takođe, omogućeno im  je da vežbaju zajedno, s ciljem da im se poboljša osećaj za druženje i zajedništvo. Realizacija programa omogućuje deci da shvate vrednost i važnost telesnog vežbanja, kao i njegov doprinos zdravom stilu života. Prilikom igranja naglašena je važnost etičnosti i fair-play-a.

Svaka Manifestacija Žogarija-Loptarija se snima,montira i realizuje kao emisija za decu i emituje se na lokalnim i nacionalnim TV stanicama u svim državama učesnicama .

Idejni tvorac i pokretač  Žogarije  je MEDIA SPORT iz Slovenije, na čijem čelu se nalazi gospodin Slavko Sakelšek.

Grad Zrenjanin će u razmaku od samo nekoliko dana dva puta biti domaćin Žogarija, najpre 25. maja, a onda i 29. maja kada je planirano veliko finale za Srbiju….

Prilika za sve dođite, podržite, učestvujte, maštarije su zaštitni znak Žogarije!!!!


yubacV2
yubacV2
montecito-05-petak3
mc_rostilj

Pročitajte još

PSX_20220928_160445

SEZONA OTVORENA SA PET OSVOJENIH MEDALJA NA JESENJEM KUPU U SUBOTICI

Na zanimljivom plivačkom takmičenju Jesenji kup Subotice 2022. na kojem je učestvovalo 335 plivača iz ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>