27. 03. 2023.
Home / Kultura i život oko nas / Obeležen “Dan osoba sa Daunovim sindromom”
Daunov_sindrom_06

Obeležen “Dan osoba sa Daunovim sindromom”

Šetnjom učenika i nastavnika Osnovne i srednje škole “9. maj”, a zatim programom u kome je učestvovao hor Muzičke škole “Josif Marinković” i puštanjem šarenih balona obeležen je danas u centru grada “Dan osoba sa Daunovim sindromom”.

Manifestaciji su u ima grada Zrenjanina prisustvovali i pomoćnici gradonačelnika Duško Radišić i Simo Salapura, a podršku je i ove godine pružila kompanija “Gomeks”.
Ovaj Dan obeležava se 21. aprila, ali je šetnja održana danas zbog loših vremenskih uslova u prethodnom periodu.
Pomoćnik Salapura je naglasio da se danas obeležava dan osoba za koje se zapravo kaže da su savršeni u svojim nesavršenostima.
– Veoma je bitno da se ovakve manifestacije održavaju na javnim mestima, jer na taj način promovišemo mogućnosti i potencijale te dece, različitosti, promovišemo solidarnost kao univerzalnu vrednost, ne samo u Evropskoj uniji, već i u našoj državi i našem gradu. Grad Zrenjanin im pruža podršku, dobro sarađuje sa organizacijama za osobe sa smetnjama u razvoju i ustanovama, a posebno dobru saradnju imamo sa Osnovnom i srednjom školom “9. Maj” – rekao je Salapura.
Direktorka škole Snežana Vukić zahvalila se svima koji su učestvovali u današnjoj šetnji, posebno Gradu i Kompaniji “Gomeks” kao i kolegama iz ostalih škola koji su dali podršku deci sa Daunovim sindromom.
Nedeljko Golušin iz “Gomeksa” izrazio je zadovoljstvo što ta kompanija i škola “9. Maj” nisu partneri, već prijatelji, a da se prijateljstvo gradi deceniju unazad, kroz razne vidove saradnje i podrške.
– To prijateljstvo se učvršćuje, raste i jedna od tih mogućnosti upravo je današnji događaj – kazao je on.
Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom prvi put je obeležen u Singapuru 2006. godine. Datum je odabran na temelju trisomije 21. hromozoma po čemu je Daunov i jedinstven. Reč je o genetskom poremećaju uzrokovanom jednim hromozomom viška, a nastaje u trenutku začeća. Nošenje šarenih, rasparenih čarapa na ovaj dan simbolizuje različitosti, koje su baš kao i čarape, prepune šarenila i boja.

izvor:

izvor:

http://www.zrenjanin.rs/3-45-45-5748/Obelezen–Dan-osoba-sa-Daunovim-sindromom-


montecito-sreda2


mc_rostilj

DOBRO DOŠLI U PINK PASAŽ

Pret_a_Porter2

Pročitajte još

336316536_1221042071934237_1716241811766722717_n

Belvedere 023 – Najukusnije pice u Žitištu

Picerija Belvedere 023 odavno je poznata po svojim sočnim i neodoljivim picama. Ono što ih ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>