27. 11. 2022.
Home / Ostali sportovi / Trčanje i pivo: drugari za ceo život!
BEER

Trčanje i pivo: drugari za ceo život!

U kakvom su međuodnosu trčanje i pivo? Iako su letnje teme naizgled lagane i pseudonaučne, prenosimo par zanimljivih eksperimenta koji su  istraživali na koji način pivo utiče na trčanje. Rezultati su (ne)očekivani a evo i jednog iznenađenja: drugačije je za žene!

Pivo je dokaz da nas bog voli i želi da budemo srećni! Bendžamin Frenklin

BEER

Trčanje nakon piva:

Kristie Ašvanden je u zanimljivom članku za runnersworld uradila svojevrsan test, okupila je po 5 trkača i trkačica, koji nedeljno trče više od 32 milje i umereno konzumiraju alkohol i odlučila da simulira stimulaciju pivom pre trčanja. Svi su trčali 4 puta, 2 različite trke:

1. Veče – Trka piva: trkači i trkačice su trčali 45 minuta tempo trening , nakon čega bi bili nagrađeni pivom. Ne znaju da li će dobiti pravo ili bezalkoholno pivo.

2. Dan -Trka oporavka: trkači i trkačice trče “do otkaza” na 80% maksimalne snage.

Ceo proces se ponavlja i dan kasnije, samo se pića zamenjuju, tako da je svako trčao sa nagradnim pivom ali i sa nagradnim bezalkoholnim pivom.

Rezultati su bili pomalo iznenađujući:

  • muškarci su lošije trčali posle  nagrade alkoholnim pivom
  • žene su trčale bolje posle alkoholnog  piva
  • subjektivni osećaj se nije razlikovao u zavisnosti od toga koje piće je konzumirano

Zaključak:

Umerena konzumacija alkohola ne utiče previše na vaše rezultate… ukoliko ste žena :) Naravno, mali uzorak ostavlja mesta za sumnju ali svakako i za nova istraživanja na ovu temu.

Pivo posle trčanja:

Da li ste čuli da pivo posle znojenja hidrira bolje od vode? Profesor Garzon sa Univerziteta u Granadi je dokazao upravo to.

Eksperiment:Profesor je podelio svoje studente u 2 grupe i pustio ih da se bave intenzivnom fizičkom aktivnošću dok im tela nisu dosegla temerturu od 40 celzijusa. Jedna grupa je pila vodu, druga, pogađate – pivo.

Rezultati i zaključak: Jasno nam je koja se bolje provela, ali zanimljivo je da su analize pokazale da je grupa koja je pila pivo posle bila i bolje hidrirana. Naravno, pričamo o čaši, ne o litrama piva :)

Umereno pijemo da živimo duže?

Za kraj još jedna zanimljiva studija, koja je analizirala zaključke 34 manje studije koja je pratila oko milion ljudi i  94,000 slučajeva smrti.

Zaključak:

Muškarci koji piju do 4 pića dnevno i žene koje piju do 2 imaju 18% manje šanse da obole od bilo koje bolesti koja je analizirana. Previše dobro da bi bilo istinito? Evo o čemu je reč: prekoračite li te doze, povećavate rizik od istih oboljenja.

Da li ovo znači da treba da pijete 4 pića dnevno da biste bili zdravi? Naravno da ne. To znači da korelacija gde alkohol direktno negativno utiče na zdravlje počinje da se pokazuje kod konzumiranja preko 4, odnosno 2 pića dnevno.

Ključ je dakle u umerenosti i načinu konzumiranja, pivo ali posebno crveno vino uz ručak i dalje su prva preporuka lekara.

izvor:

izvor:

https://www.trcanje.rs/zdravlje/trcanje-i-pivo-drugari-za-ceo-zivot/

Pročitajte još

IMG-20221119-WA0021

3 takmicenja, 86 medalja!

Skopje open 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>