02. 12. 2022.
Home / Ostali sportovi / Deseto Bogojavljensko plivanje za Časni krst, uz rekordan broj učesnika
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deseto Bogojavljensko plivanje za Časni krst, uz rekordan broj učesnika

Nenad Živanov iz Zrenjanina poneo je Časni krst na današnjem Bogojavljenskom plivanju na jezeru u centru Zrenjanina, na kom je nastupilo čak 46 plivača, među njima i jedna devojka, prošlogodišnja pobednica Tijana Sič.

U Kleku se plivalo po deveti put, a u Begej kod “Šlajza” ušlo je osam plivača. Peti put je plivao, a četvrti put doplivao do Časnog krsta Miloš Pavlović

Jubilarno, deseto Bogojavljensko plivanje u Zrenjaninu nakon obnavljanja ove tradicije 2009. godine, okupilo je rekordan broj učesnika, a čini se i gledalaca, jer je prostor oko Malog mosta i Kulturnog centra Zrenjanina bio tesan da primi sve zainteresovane. Prvi put su plivači u vodu ušli sa namenske talpe, donacije kompanije NIS. Manifestaciji su prisustvovali i brojni funkcioneri lokalne uprave, na čelu s gradonačelnikom Čedomirom Janjićem, zamenikom Sašom Santovcem i predsednikom Skupštine grada Oliverom Mitrovićem, a prisustvovala je i zamenica Pokrajinskog sekretara za finansije Željka Milošević. Gradonačelnik je bio i na Bogojavljenskom plivanju u Kleku, kod “Šlajza”.
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić čestitao je pobednicima, ali i svim ostalim učesnicima današnje manifestacije u Zrenjaninu i Kleku. Tradicionalnim pozdravom “Bog se javi”, Janjić je istakao da je današnja manifestacija najmasovnija do sada, da je okupila ne samo najviše učesnika, nego i publike i da se nada da će u narednim godinama plivača biti sve više.
Poklon Nenadu Živanovu, zlatni krst, uručio je kum ovogodišnjeg Bogojavljenskog plivanja Dragan Božjak, vlasnik zrenjaninskog preduzeća “Bioelektrik”, a čestitke su mu uputili i jerej Veselin Vlaški, starešina hrama Svetog Arhangela Mihaila u Zrenjaninu i direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković, koji su se takođe obratili na konferenciji za novinare u Kulturnom centru, nakon manifestacije.
Pobednik Živanov istakao je da mu je velika čast što je plivao, što je osvojio Časni krst, i čestitao je svima koji su uspeli da preplivaju stazu.
Organizatori 10. plivanja za Časni krst bili su, kao i prethodnih godina, Crkvena opština Zrenjanin – hram Svetog arhangela Mihaila (“Ruska crkva”), Kulturni centar Zrenjanina i Grad Zrenjanin, a pokrovitelji NIS – pogon “Izgradnja” Zrenjanin, Opšta bolnica “Sveti Jovan”, Elektrodistribucija Zrenjanin i Pekara “Jefta”. Himnu Republike Srbije otpevale su članice hora “Žene mironosice”. Pre plivanja, u hramu Svetog arhangela Mihaila održana je sveta liturgija, nakon koje je osvećena voda iz jezera. Svi učesnici manifestacije formirali su potom svečanu litiju i zajedno otišli do gradskog jezera.
Pobednik u Kleku Miloš Pavlović rekao je da je već navikao na hladnu vodu, i da uvek ima veliku želju da pliva za Časni krst.
“Plivam, pre svega, zbog sebe, zbog zdravlja, nadam se da ću biti ovde i naredne godine. Bitno mi je bilo da učestvujem, kao i drugim plivačima, i nadam se da će nas dogodine biti u još većem broju. Čestitam svima na učešću”
Gradonačelnik Čedomir Janjić je i u Kleku podsetio da je ova tradicija na najlepši način obnovljena
“U mnogim gradovima nema plivanja za Časni krst, a kod nas se, evo, pliva na dva mesta, deseti put u Zrenjaninu i deveti u Kleku. Oboreni su svi rekordi, i što se tiče naših sugrađana koji su došli da pozdrave ovaj čin, do samih učesnika. Čestitam organizatorima, čestitam Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i nadam se da će nas sledeće godine biti još više”, poručio je Janjić nakon Bogojavljenskog plivanja na klečanskom “Šlajzu”
Među učesnicima današnjeg Bogojavljenskog plivanja u Zrenjaninu bilo je i gostiju iz drugih mesta, a iz Novog Sada je stigao Aleksandar Anđelković. Uputio je sve pohvale organizatorima, a potom i zaprosio svoju izabranicu, Jelenu Stopavski, što je u Kulturnom centru Zrenjanina pozdravljeno toplim aplauzom.
Prvo plivanje za Časni krst u Velikom Bečkereku održano je još u drugoj polovini devetnaestog veka, a poslednja bogojavljenska trka pre obnavljanja tradicije održana je 1942. godine. Nakon toga su je okupacione vlasti zabranile, a posleratne vlasti su tu odluku prećutno podržale. Manifestacija je obnovljena 2009. godine, kada je nastupilo 12 plivača, a prvi je do Časnog krsta doplivao Dragan Mojsin iz Zrenjanina.
Po hrišćanskom verovanju, 30. godine naše ere Isus Hristos je tada, u svojoj tridesetoj godini, pozvao Jovana Preteču da ga krsti u reci Jordan. Po Bibliji, odmah po krštenju, a ono je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov, a tada je na rame Isusa sleteo Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem je Isus označio početak svoje misije i propovedi.
Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvešćuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva i naziva se bogojavljenska voda. Vernici se pozdravljaju tradicionalno “Bog se javi!”, uz otpozdrav “Vaistinu se javi!”.

izvor:

izvor:

http://www.zrenjanin.rs/3-45-45-5660/Deseto-Bogojavljensko-plivanje-za-Casni-krst–uz-rekordan-broj-ucesnika


montecito-subota2

DOBRO DOŠLI U PINK PASAŽ

Pret_a_Porter2

Pročitajte još

IMG-20221127-WA0011

SOFIA I MATEJA PROLETEROVI JUNACI NOVOG SADA

Proleter ekipno III mesto! Janković Mateja 7 medalja, Travar Sofia dvostruki Prvak Srbije!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>