27. 03. 2023.
Home / Ostali sportovi / Badnjaci goreli u svim delovima grada
Badnjak_dan_30

Badnjaci goreli u svim delovima grada

Božićne vatre, badnjaci, goreli su sinoć u svim delovima grada i u naseljenim mestima, a neuobičajeno toplo Badnje veče izmamilo je na ulice i pred gradske hramove veliki broj naših sugrađana. Najveće svečanosti, po tradiciji, organizovane su ispred pet pravoslavnih hramova u Zrenjaninu i sedišta pojedinih mesnih zajednica.

Nakon što su božićne svečanosti počele u hramu Uspenja Presvete Bogorodice, nastavljene su u najstarijem delu grada, Gradnulici, u porti hrama Vavenjenja Presvete Bogorodice, u Ulici cara Dušana. Predstavnici Grada Zrenjanina, gradonačelnik Čedomir Janjić i njegovi saradnici, prisustvovali su svečanostima na svim ovim lokacijama.

Mesna zajednica “Sava Kovačević”
Mesna zajednica “Mužlja”
Mesna zajednica “Dolja – Crni šor”
 
Mesna zajednica “Dositej Obradović”
 
Bagljaš – Hram Vaznesenja Gospodnjeg
 
Zeleno polje – Hram Svetog oca Nikolaja
U Kleku je, nakon osvećenja i paljenja badnjaka ispred hrama Svetih otaca, upriličen i vatromet, a nakon toga, u Domu kulture, i prigodni božićni program, koji su pripremili učenici OŠ “Jovan Dučić”, KUD “Pionir”, KUD “Klek” i Crkveni hor iz tog sela. Prisutne je tom prilikom, u ime grada Zrenjanina, pozdravio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.
Danas, na Božić, u hramu Uspenja Presvete Bogorodice održana je Božićna liturgija, a je potom u porti hrama osveštana česnica, dar kompanije “Mrkšićevi salaši”. Najviše sreće da u njoj pronađe zlatnik imala je Mirjana Kesić iz Zrenjanina, i njoj će, po verovanju, godina biti rodna, uspešna i blagoslovena. Najradosniji hrišćanski praznik Zrenjaninci proslavljaju u svojim domovima, uz bogate trpeze i u porodičnom okruženju.

izvor:

izvor:

http://www.zrenjanin.rs/3-45-45-5648/Badnjaci-goreli-u-svim-delovima-grada-(25-fotografija)


montecito-Nedelja2

DOBRO DOŠLI U PINK PASAŽ

Pret_a_Porter2

Pročitajte još

image_6483441 (19)

KARATISTI ZADRUGARA SJAJNI U ARANĐELOVCU I STAROJ PAZOVI

Tradicionalni međunarodni turnir u Aranđelovcu, pod nazivom Aranđelovac open, na kojem je učestvovalo 700 takmiara ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>