26. 09. 2022.
Home / Fudbal / Branko Savić – Fascinirale su me igre Raula, Sale može još jednom u LŠ…
Foto: www.partizan.rs
Foto: www.partizan.rs

Branko Savić – Fascinirale su me igre Raula, Sale može još jednom u LŠ…

Ima neka tajna veza, za sve ljude zakon krut, njome čovek sebe veže kada bira neki put… Poznati stihovi Bijelog Dugmeta u kojima se na neki način mogu prepoznati Nenad Bjeković, Milan Stojanoski, Vladimir Ivić, Zvunimir Vukić, Branko Savić… Svi su oni spremajući se put Beograda i Partizana imali neku „tajnu“ vezu, a da li im je zakon Partizana zaista i koliko bio krut pokušaćemo da saznamo od nekadašnjeg štopera i čoveka koji je kako Žuranal nedavno napisa čuvao oba Ronalda – Branka Savića.

Branko, da li je u to vreme bilo menadžera? Kako bi ti objasnio tu neku da kažemo „tajnu vezu“ transfera iz Proletera u Partizan?

Svakako da je bilo menadžera ali ne u ovolikom broju kao danas. Razlika je u tome što su danas već u mlađim kategorijama igrači vezani za menadžere odnosno za agencije. Nekada su se iz Srbije prodavali igrači a sada talenti. Definicija tajne veze ne postoji, dobre igre su me preporučile Partizanu a svakako da je poziv Nenada Bjekovića sve rešio.

Neko bi možda posumnjao da je na tom polju za vas malo mlađe glavnu reč vodio Nenad Bjeković, ali opet dobar broj fudbalera Proletera završavao je upravo u taboru partizanovog najvećeg rivala – Crvenoj zvezdi?

Na osnovu onog što sam već rekao Nenad je za mene odigrao glavnu ulogu jer je bio moj uzor i nije bilo dvoumljenja, a za druge igrače ne mogu da govorim.

Najbolji primer su ako ne grešim braća Ivić? Obojica uživaju status legendi Proletera, ali su kasnije postali legende Partizana i Paoka, odnosno Crvene zvezde i Olimpijakosa?

Svakako da sam trenirao sa braćom Ivić, sa mlađim Vladom sam u kumstvu, upoznat sam sa njihovim razvojnim putem. Znao sam za njihova opredeljenja ali mi smo tad već uveliko bili profesionalci tako da je put starijeg odveo u Crvenu zvezdu a mlađeg u Partizan.

Definitivno je to bila veoma dobra fudbalska škola koje danas na žalost više nema?

Jeste, Proleter je bio veliki gigant, iznedrio je mnogo vrhunskih fudbalera. Bio je naširoko poznat i imao prepoznatljivu školu. Mnoge generacije su tu stasale, među njima i moja i odatle smo svi imali dobru odskočnu dasku za dalje karijere. Nažalost Proletera danas više nema. Velika je šteta za grad, region a i za celu zemlju jer je ostala bez jednog velikog fudbalskog centra.  

Da li bi projekat projekat Zorana Bambija Tošića mogao nešto da promeni?

Svakako da projekat Bambija podržavamo svi u gradu jer ima iskustva i znanja da okupi sve mlade igrače i da podigne nivo fudbala u Zrenjaninu. Nadamo se da će projekat zaživeti i da će dostići i prestići nivo nekadašnjeg Proletera. Svakako da svi fudbalski ljudi u Zrenjaninu treba da pomognu da se taj projekat ostvari.


Foto: www.crno-bela-nostalgija.blogspot.rs

Da se vratimo na Partizan. U dva navrata si nosio crno beli dres. Reci nam nešto o prvom boravku u Partizanu?

Svakako za mene jedan veliki iskorak u karijeri, jer sam došao u najveći klub u zemlji koji me je oberučke prihvatio i za koji sam u dva navrata odigrao 300 utakmica. Vrlo brzo sam se uklopio i navikao na visoke zahteve tako velikog kluba.

Da li je i koliko teško fudbaleru da se po dolasku iz manje sredine i manjeg kluba privikne na zakon Partizana?

Nije lako, zavisi od mnogih faktora, postoje mnogi primeri gde velika sredina proguta mladog igrača, ali morate da budete spremni i da imate veru u sebe.

Da li je taj zakon zaista krut?

Ne postoji tu nikakav zakon, svi su tu u interesu fudbala odnosno Partizana i vernih navijača. Partizan je veliki klub koji ima dušu, dugu tradiciju, čast je i zadovoljstvo igrati za Partizan, za druge se navija Partizan se voli.

Milan Stojanoski nam se jednom prilikom pohvalio da te je on prodao u Izrael?  Istina ili ne?

Milan Stojanoski je moj veliki prijatelj i zajedno smo igrali gotovo čitavu karijeru počev od Proletera, Partizana i na kraju Izraela, pa ponovnog povratka u Partizan nakon čega su nam se putevi razišli. Istina je da je Milan prvi završio transfer u Izrael i da me je preporučio ljudima iz Beitara, tako da sam mu se vrlo brzo pridružio. Naravno da sam mu zahvalan za to jer smo proveli divnih godinu dana u Izraelu.

Ipak, ni ti ni on se niste dugo zadržali u Izraelu? Usledio je povratak u Partizan i plasman u Ligu šamiona

Tačno, ostali smo samo godinu dana jer je klub upao u finansijske probleme. Usledio je poziv i povratak u Partizan.

Konkurencija u odbrani je bila velika, ali si ipak uspeo da se izboriš za svoje mesto u timu. Mateus vas je često i rotirao. Koliko je tebi, Đorđeviću, Ognjanoviću značio jedan Taribo West u timu?

Partizan je veliki klub kao što sam rekao i naravno da je konkurencija velika, ali isto tako sama atmosfera u timu a i između nas odbrambenih igrača je bila vrhunska. Taribo je bio vrhunski igrač i preneo nam je svoje iskustvo i znanje tako da nam je to mnogo značilo. Njegov doprinos kako na terenu tako i van njega je nemerljiv.


FOTO: www.partizan.rs

Opšti je utisak da Partizan niko nije nadigrao te godine. Kako ocenjuješ učešće i rezultat Partizana odnosno svoj lični učinak u toj sezoni Lige šampiona?

Zaista smo imali najjaču grupu i igrali iznad naših mogućnosti uz podršku vernih grobara i pokazali se u dobrom svetlu. Svakako da je to bio vrhunac moje karijere i naravno da sam zadovoljan svojim igrama kao i igrom celog tima.

Da li je bilo teško u duelima sa Ronaldom i Raulom?

Svakako veliko iskustvo za mene, ali i pre grupne faze imao sam dvadesetak utakmica u Evropi tako da sam bio koncentrisan samo na teren. Fascinirale su me igre Raula i pogotovo za mene najboljeg igrača na svetu Ronalda.

Pored popularnog „Zube“ u dresu Partizana si protiv Sportinga čuvao i Kristijana Ronalda. Protiv koga je bilo teže?

Svakako protiv popularnog ,,Zube” jer je tada mladi Kristijan tek započinjao karijeru, ali se i u te dve utakmice videlo da je vrhunski igrač.


Foto: www.partizan.rs

Ove sezone Partizan je Humskoj u dva susreta kvalifikacija eliminisao Budućnost iz Podgorice rezultatom 2:0… Sutra u Humsku dolazi slavni Olimpijakos. Leonardo će igrati, verovatno će i Suma dobiti koji minut. Tvoje mišljenje, može li Saša Ilić sa Partizanom  još jednom u Ligu šampiona?

Sigurno da može jer Partizan ima iskustvo igranja u Ligi šampiona, verne navijače i odličan tim. Puno znači Sašino znanje i iskustvo, tako da svi verujemo da će Partizan uspeti da se plasira u Ligu šampiona gde mu je i mesto. 

Da li si i sa kim u kontaktu od bivših saigrača?

Milan Stojanoski, Vlada Ivić, Saša Ilić, Nenad Mišković….

Sa Vladom si u dva narata bio saigrač? Da li ste danas u kontaktu?

Sa Vladom se poznajem od detinjstva, mnogo smo vremena proveli zajedno na terenu a i van njega, kako u Proleteru tako i u Partizanu, tako da smo dugogodišnje prijateljstvo pretvorili u kumstvo. Čujemo se i razmenjujemo iskustva.

Nekada si dakle čuvao oba Ronalda… reci nam gde si danas, čime se baviš…

Danas se bavim trenerskim poslom, trenutno vodim Borac iz Sakula, Srpska liga Vojvodina. Pokušavam da upišem UEFA PRO licencu i moji dalji planovi su vezani za trenerski posao.

Već smo rekli da je Zrenanjin nekada bio nepresušni izvor fudbalera. Obzirom na činjenicu da se baviš trenerskim poslom u tom kraju, sigurni smo da si kadar da nam daš svoje mišljenje o današnjem stanju u Zrenjaniskom fudbalu.

Poslednji biser Zrenjaninskog fudbala je Zoran Bambi Tošić. Od njega nismo izbacili vrhunskog igrača jer je u Zrenjaninu jako teška situacija što se tiče fudbala ali svi mi koji smo u fudbalu pokušavamo da podignemo nivo zrenjaninskog fudbala i da ga vratimo na staze stare slave.

Za kraj možda neka poruka momcima iz odbrane Partizana? Očekuju ih teška iskušenja, prvo u Beogradu, a onda i u Atini…

izvor:

izvor:

https://www.mojpartizan.rs/branko-savic-fascinirale-su-me-igre-raula/

Pročitajte još

image_6487327

IVAN MIKALAČKI, FUDBALSKI SUDIJA IZ ZRENJANINA, NA UTAKMICI LIGE ŠAMPIONA MLADIH TIMOVA

Momenat za istoriju fudbala u Zrenjaninu i još jedno u nizu priznanja za kvalitetan rad ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>