15. 05. 2021.
Home / Ostali sportovi / Osvoji Tuzlu noću: Pokaži da možeš!
Foto: Nela Hukić
Foto: Nela Hukić

Osvoji Tuzlu noću: Pokaži da možeš!

Prvi tuzlanski noćni polumaraton biće održan 15. jula, a to nam je povod za razgovor sa Nelom Hukić, članicom organizacionog odobra ove trke.

Nela nam priča o trčanju u Tuzli, organizaciji prve noćne trke u BiH, stazi na kojoj se trči, aktivnostima prije i nakon trke…

Nela, 15 jula organizujete 1. tuzlanski noćni polumaraton. Kako je došlo do ideje da se u ovom gradu organizuje polumaratonska trka?

Atletsko rekretivni klub Rekreativci, ovog ljeta u Tuzli organizuju Prvi noćni polumaraton pod parolom: „Pokaži da možeš!“, utrku sa najvećim porastom popularnosti, koju imaju svi veći gradovi u regionu. Naime, u Tuzli se godinama aktivno trči, ali nije postojao organizovan sistem, sve do 2013. godine, kada se ekipa zaljubljenika u trčanje ozbiljnije počinje baviti ovim hobijem. Nedugo zatim 2014. godine, formiran je i Atletsko rekreativni klub “Rekreativci Tuzla”, čime su članovi pokazali da hobi, kojim samo popunjavate svoje slobodno vrijeme, ipak može prerasti u ozbiljan i organizovan klub. Od samog osnivanja kluba, pa do danas, članovi ARK Rekreativci aktivno rade i na širenju zajednice trkača. U tome nam je u velikoj mjeri pomogla i škola trčanja, koju veoma uspješno realizujemo. Prije samo nekoliko godina, kada je škola trčanja prvi put pokrenuta, na ulicama Tuzle se mogao vidjeti tek poneki trkač, danas se teško može proći gradom bez susreta sa rekreativcima ili polaznicima škole trčanja. Ove godine upisali smo i četvrtu generaciju polaznika i jako smo ponosni na Mirzeta Halilovića, nosioca projekta škole trčanja i njegove uspjehe. Uz sve ovo ranije navedeno, sama ideja organizovanja polumaratona, postojala je od osnivanja kluba, međutim, trebalo je proći vremena pa da klub kadrovski ojača za jedan takav poduhvat. S obzirom na energiju u klubu, članstvo, entuzijazam, ostvarena partnerstva i prijateljstva sa klubovima iz drugih gradova, ove godine Rekreativci su odlučno krenuli u realizaciju projekta polumaratona. Kao što vidite osnovani smo sasvim spontano, prije svega zbog potreba pojedinaca koji se okupljaju oko ove plemenite ideje, a danas naši članovi učestvuju na prestižnim evropskim trkama, polumaratonima i maratonima.


Trkači iz Tuzle u Banjaluci

Gdje će se trka trčati, opišite nam stazu?

Start trke kreće od najljepšeg ljetnog prizora u Tuzli, kompleksa Panonskih jezera i tzv slanih slapova, tako da će svaki od učesnika, dok trči tom dionicom, u zraku osjetiti miris soli što ga asocira na more te imati veličanstven prizor pred sobom, tri prekrazna slana jezera. Nakon tog dijela dionica vodi prema Zapadnom dijelu grada, u kojem se nalaze tržni centri i stara Solana, da bi se se potom, trčeći kroz istorijsku jezgru Tuzle, pored mosta sa kipovima i narodnog pozorišta, kroz park i dalje najljepšom alejom, koja je ukras Istočnog dijela grada, pored stare pivnice i sojeničkog naselja, vratili nazad do Panonskih jezera. Staza je ravna i osigurava dobre uslove za postizanje ličnih rekorda.

Zašto ste se odlučili da bude noćna trka?

S obzirom da su svi proljetni i jesenji termini ranije popunjeni, odlučili smo se za ljetni noćni termin. Namjera nam je da se trkačima iz BiH i regiona organizuje dobra noćna trka, i da se tom prilikom upoznaju sa gradom, sa onim što Tuzla posjeduje, prije svega mislimo na kulturno i istorijsko naslijeđe, Panonska jezera, festival Kaleidoskop i tuzlansko gostoprimstvo, riječi su Edina Hurića, direktora Prvog noćnog polumaratona Tuzla.

Koliko očekujete trkača? Odakle sve trkači dolaze?

U najvećem broju, na 1. tuzlanski noćni polumaraton dolaze trkači iz svih krajeva BiH, ali smo dobili prijave i od učesnika koji dolaze iz Hrvatske i Srbije. Imamo sjajnu podršku prijatelja iz partnerskih klubova. Oni nam daju veliku podršku i to nam je “vjetar u leđa”. Oni su dijelom i zaslužni za organizovanje naše prve trke. S obzirom da je ekipa ARK-a redovna na njihovim trkama, željeli su nam uzvratiti posjetom. Očekujemo oko 500 trkača za trku od 21.1km, i oko 300 učesnika na FunRun trci, koja će se trčati 5km.


Trkači iz Tuzle

Koliko je trčanje razvijen sport u Tuzli, koliko ima rekreativaca na duge staze?

Tuzla važi za veći centar rekreativnog trčanja. Škola trčanja je doprinijela tome da iz godine u godinu imamo sve veći broj trkača na duže staze. Trend rekreativnog trčanja je u porastu. Istorijski gledano, grad Tuzla je grad atletike, grad koji ima olimpijske učesnike, svoje iron man-e, triatlonce, međutim rekreativno trčanje, u ovoj formi nastalo je tek nekoliko godina ranije. No ipak se može reći da je u progresivnom usponu.

Zašto je važno da se trčanje širi i postaje sve popularnije?

Koristi trčanja su mnogostruke, npr. kod regulacije tjelesne težine, bolesti srca, visokog krvnog pritiska,  zatim kod smanjenja rizika od srčanog udara, povećanja kardiorespiratornog kapaciteta, poboljšanja cirkulacije i funkcije cijelog organizma. Trčanje promovira filozofiju zdravog životnog stila i pomaže pri odstranjivanju loših i nezdravih navika. Pozitivne tjelesne promjene, koje se događaju usljed redovnog trčanja, utječu i na poboljšanje kvaliteta sna, raspoloženja, koncentracije, smanjenja tjeskobe i stresa, kao i na zadovoljstvo pojedinca samim sobom i povećanje samopouzdanja. Stoga, ARK Rekreativci Tuzla kod građana nastoje ukazati na važnost koncepta aktivnog životnog stila koji, zajedno uz zdravu prehranu, osnažuje duh i tijelo, te na taj način povećava samopouzdanje i kvalitetu zdravlja i života u cjelini.

Recite nam nešto o pratećem programu trke?

Svi učesnici i posjetioci ovog događaja, tokom boravka u gradu, moći će uživati u kulturnim i zabavnim sadržajima koji se tokom ljeta održavaju u Tuzli. Pored dnevnih aktivnosti i programa koji se realizuju u kompleksu Panonskih jezera, zainteresovani mogu posjetiti istorijsku jezgru grada, Međunarodnu galeriju portreta, Međunarodni atelje Ismet Mujezinović, Muzej solarstva ili uživati u gastronomskoj ponudi, u nekom od restorana u gradu. Za one koji se odluče provesti slobodno vrijeme uz zabavne sadržaje tu je veliki broj lokalnih barova koji uz nastupe lokalnih muzičara i DJ-eva nude potpuni užitak. Na dan utrke održava se međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop, koji okuplja umjetnike iz regiona i svijeta. U koncertnom dijelu programa, te večeri nastupiti će grupe Van Gogh (BG), Sopotproject (BL), No rules, Sassja, Raggulation i Untold iz Tuzle.


Trkači iz Tuzle

Da li ste našli sponzore trke, koliko su vlasti, ali i firme spremne da podržavaju sport ?

Iako smo sa realizacijom projekta, s aspekta sponzora krenuli veoma kasno ipak smo naišli na razumjevanje vodećih ljudi u Gradu Tuzla i Vladi Tuzlanskog kantona, ali i kod javnih i privatnih preduzeća koji su nam svako u svojoj mogućnosti izašli u susret. Naravno svima smo zahvalni jer u današnje vrijeme izdvojili su novac da bi Tuzla imala jedan ovakav događaj.

Kako biste pozvali trkače da dođu u Tuzlu?

Učešćem na prvoj polumaratonskoj trci u našem prekrasnom gradu, postajete dio istorije. Ovo je jedini noćni polumaraton koji se trči ulicama grada u Bosni i Hercegovini. Tokom utrke očekuje vas velika podrška na ulicama Tuzle i mnogo dobre zabave i muzike nakon što prođete kroz cilj. Pokaži da možeš!

Razgovarala Maja Isović Dobrijević

izvor:

izvor:

http://www.6yka.com/novost/125947/trcis-osvoji-tuzlu-nocu-pokazi-da-mozes

Pročitajte još

received_508351686978664

RVAČI PROLETERA JUNIORSKI PRVACI SRBIJE

Na juniorskom prvenstvu Srbije u Kanjiži, mladi rvači Proletera iz Zrenjanina, okitili su se šampionskim ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>