25. 06. 2022.
Home / Fudbal / JEDNO LEPO SEĆANJE……
zeljo_sampion_1972_1

JEDNO LEPO SEĆANJE……

Prije 44 godine Željo pokorio Beograd i postao prvak Jugoslavije

Na današnji dan, prije 44 godine naš Željezničar je u Beogradu potopio domaći Partizan sa 4:0 i tako osvojio titulu prvaka Jugoslavije.

Krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća na mjesto trenera Željezničara dolazi Milan Ribar, jedan od najtrofejnijih trenera u bogatoj historiji velikana sa Grbavice. Pod njegovom palicom su zaigrala Željina djeca i vrlo mladi fudbaleri, a u igru je uveo takozvani “totalni fudbal”. Pod njegovim kormilom Plavi su 1970. završili na četvrtoj poziciji, godinu dana kasnije na drugoj poziciji, a 1972. godine Plavi su pokorili Jugoslaviju i sa tada rekordnim brojem bodova osvojili titulu prvaka.

Plavi su najčešće igrali u sastavu: Janjuš, Kojović, Bećirspahić, Bratić, Katalinski, Hadžiabdić, Jelušić, Janković, Bukal, Sprečo i Deraković.

– Nošeni neviđenim navijanjem i bodrenjem Željinih tifoza, Plavi su asovi tog dana, 11. juna 1972. godine, razmontirali Partizanovu mašineriju i slavili sa 4:0! Čitav je tok utakmice Željo bio superioran i svima je bilo jasno da je Željo novi šampion Jugoslavije, da ovu utakmicu Plavi ne mogu izgubiti. A onda je nastao urnebes…

Milan Ribar slavni trener ovog tima, našao se na rukama svojih igrača na centru Partizanovog stadiona. Dresovi su pobacani Željinim tifozima za uspomenu. Orila se pjesma i urenebesni pokliči: “Željo, Željo, šampion, šampion!”. Iz Sarajeva su javili da je Crvena Zvezda pobijedila Sarajevo na Koševu, ali joj to ništa nije značilo. Novi je prvak, prvi put u historiji naš Željo. I to je ono što je bilo jedino važno, što će ući u historiju i spominjati se vjećno.

Nakon utakmice i općeg urenebesa na stadionu, slavlja i pjesme, uz aplauze i Željinih i Partizanovih navijača sve se to prelijeva na beogradske ulice. Na Terazijama Željini navijači zaustavljaju saobraćaj. Zagrljeni mašu zastavama i pjevaju, deru se iz već promuklih grla: “Šampioni, šampioni!”, a građani Beograda ih sa strane gledaju sa simpatijama i čestitaju, citat iz knjige Plava krv autora Đevdeta Sarača.

Svečana pjesma povodom osvajanja titule prvaka Jugoslavije 1972. godine:

zeljo_sampion_1972

izvor:

izvor:

http://fkzeljeznicar.ba/video-prije-44-godine-zeljo-pokorio-beograd-i-postao-prvak-jugoslavije/20717/#share

Pročitajte još

x289504370_552093959863646_4800596538899691740_n.jpg.pagespeed.ic.ATKjJW9F6e

PEHAR U BANATSKOJ ULICI U ŽITIŠTU

Stanovnici Banatske ulice iz Žitišta, trijumfovali su na Turniru ulica u malom fudbalu u Žitištu, ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>