02. 12. 2023.
Home / Kultura i život oko nas / OHRID – BUREGDŽINICA SA TRADICIJOM I PREPOZNATLJIVIM UKUSOM

OHRID – BUREGDŽINICA SA TRADICIJOM I PREPOZNATLJIVIM UKUSOM

Kvalitetan, bogat i ukusan, sa sirom, mesom, paprikom, pečurkama, zeljem, krompirom, jabukom, višnjom, eurokremom i plazmom, bundevom…. „Njegovo veličanstvo“ burek, zaštitni je znak već decenijama buregdžinice Ohrid u centru Zrenjanina.

Burek je prepoznatljivi proizvod buregdžinice Ohrid čiji je vlasnik od 1965. godine u Zrenjaninu, porodica Najdanovski.

– Prvo je bio Beograd, Inđija, Banatski Dvor, pa od 1965. godine Zrenjanin…Buregdžinica u Zrenjaninu se prve tri godine nalazila na Žitnom trgu, a od 1968. godine smo ovde, na ovom mestu u centru grada, zvanično u Ulici Trg dr Zorana Đinđića broj 5.Posao je započeo i razvio ga, na stari tradicionalan način, moj svekar Ćira Najdanovski, a nastavio ga je moj suprug Nikola…Trudimo se da evo već decenijama, održimo taj tradicionalni i nama tako prepoznatljiv način pravljenja bureka, ali i ostalih specijaliteta…Naravno da smo u skladu sa vremenom i novim trendovima, osim tradicionalnog bureka i pogačica, proširili asortiman koji je karakterističan savremenim dobro snabdevenim pekarama, ali ono što nam je posebno drago, da smo zadržali imidž prave buregdžinice i time se veoma ponosimo – ističe Duda Najdanovski.

18336873_10211193029960718_257827367_n

Uz trajne akcije u Ohridu, da za samo 100 dinara možete kupiti kilogram zamrznutih pogačica ili žu-žu-a, od pre dve godina još jedna lepa ideja postala je zaštitni znak buregdžinice Ohrid.

– Tako nekako spontano, pokrenuli smo besplatni obrok za trudnice i to se pretvorilo u lep običaj.Jedini uslov je da trudnica kasnije kada se porodi, donese sliku svoje bebe i one to naravno čine, tako da na jednom zidu buregdžinice imamo lepu izložbu fotografija tek rođenih beba….

Pročitajte još

Najave programa Kulturnog centra Zrenjanina do 9. 11. 2023.

Najave programa Kulturnog centra Zrenjanina do 9. 11. 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *