09. 12. 2022.
Home / Intervju / KNJIGA ŽIVOT KROZ SPORT U SKLADU SA OSNOVNOM IDEJOM PORTALA SPORTINFO DA SE KROZ SPORT OSLIKAVAJU OSNOVNE VREDNOSTI ŽIVOTA
17028670_10210546547719066_1879480239_n

KNJIGA ŽIVOT KROZ SPORT U SKLADU SA OSNOVNOM IDEJOM PORTALA SPORTINFO DA SE KROZ SPORT OSLIKAVAJU OSNOVNE VREDNOSTI ŽIVOTA

Kako smo i obećali, ekskluzivni intervju sa Sandrom Radenović, doc.dr Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, koja je uz poznatog sportskog novinara Radio Beograda, Miroslava Nešića, autor zanimljive knjige Život kroz sport, koja se nedavno u izdanju Prosvete pojavila u kjnižarama.

Recenzenti knjige su ugledni prof. dr Vladimir Koprivica, redovni profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu i prof. dr Dragan Koković, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, kao i novinar Ivan Cvetković.

– Kada mi je Miroslav Nešić, vrsni sportski novinar i autor popularne emisije Sportski spomenar na Radio Beogradu, predložio da sociološki obojim njegov rukopis, koji je veoma sadržajan i koga čine razgovori sa proslavljenim sportistima i trenerima vođeni tokom njegove radio emisije, sa entuzijazmom sam prihvatila predlog, jer je to još jedan način da sociologija sporta dobije na značaju. Dakle, tako je i nastala naša knjiga Život kroz sport: čine je razgovori sa našim proslavljenim sportistima i trenerima (88 ličnosti), uopšte sportskim stvaraocima koje je vodio, beležio i u posebne celine odvajao Miroslav Nešić i moji sociološki komentari određenih sruštvenih pojava koje su bile razmatrane u toku razgovora – naglasila je na početku razgovora Sandra Radenović.

17012374_10210546541238904_324461657_n

Knjiga koja se u izadnju Prosvete pojavila krejem 2016-te godine, sigurno će biti veliki hit, s obzirom na veliko interesovanje čitalaca.

– Zaista bih volela da to bude tako i nadam se da hoće, s obzirom da smo veliki trud i napor uložili.

Knjiga ima nešto više od 240 stranica, a obogaćena je fotografijama iz Nešićeve arhive koje čitaocima mogu dočarati svet sporta posle Drugog svetskog rata na prostorima bivše Jugoslavije, a na kraju se nalaze i sažete biografije svih intervjuisanih sportista i trenera. Pomenuću neke od intervjuisanih sportista, trenera i profesora: Radmilo Armenulić, Stjepan Bobek, Ivica Brzić, Miroslav Cerar, Vesna Despotović, Dragan Džajić, Lajoš Engler (živi u Zrenjaninu od 1931.), Jelena Genčić, Svetozar Gligorić, Slobodan Kačar, Srđan Kalember, Jelica Kalenić, Momir Kecman, Svetlana Kitić, Dane Korica, Milunka Lazarević, Franjo Mihalić, Vera Nikolić, Slavko Obadov, Nikola Pilić, Branislav Pokrajac, Slobodan Santrač, Ljubodrag Simonović, Cvijeta Stakić, Dragoslav Šekularac, Milutin Šoškić, Zrenjaninci Milorad Stanulov i Zvonko Vujin, kao i Ranko Žeravica koji je rođen u Novom Miloševu nedaleko od Zrenjanina, a u Banatu…

– Razgovori i sociološki komentari su podeljeni u tri poglavlja: „Društveno- ekonomske prilike u kojima smo potekli“, „Politika“, „Sport“ i ukupno 69 potpoglavlja-odeljaka, evo pomenuću samo neka: „Siromaštvo i deca – uskraćeno detinjstvo“, „Međunacionalni odnosi“, „Motivi za bavljenje sportom“, „Vaspitana uloga sporta“, „Uspeh i stvaralaštvo u sportu“, „Sportski neuspeh“, „Odnos sa rivalom“, „Surovost bavljenja sportom“ itd…

16996608_10210546543838969_42324985_n

– Kada je reč o sociologiji sporta kao posebnoj sociološkoj disciplini, pomenuću to da je ona nastala početkom XX veka i da izučava međusobni odnos društva i sporta kao kompleksnog socio-kulturnog fenomena. U fokusu istraživanja jeste sportski događaj i njegovi elementi: sportisti i sportistkinje kao akteri sportskog događaja, zatim, treneri, sudije, nastavnici fizičkog vaspitanja, sportski novinari, sponzori kao posrednici sportskog događaja i sportska publika, navijači i navijačke grupe koje čine treći element sportskog događaja. Brojne društvene interakcije između ovih elemenata sportskog događaja, kao i unutar svakog elementa sportskog događaja ponaosob, jesu inspirativno polje za brojna sociološka istraživanja. Najčešće sociolozi sporta analiziraju uzroke i posledice konflikata između igrača na terenu, ili recimo, sukobe igrača i sudija, ili igrača i trenera, zatim, ponašanje publike na sportskim priredbama i uticaj navijanja-navijaštva na kvalitet i rezultat igre i nadmetanja uopšte. Pomenimo i činjenicu da nasilje na tribinama, huliganizam i tribinski rasizam spadaju među najistraživanije teme u okviru savremene sociologije sporta kako u svetu, tako i kod nas. Sport je ogledalo društva – nije samo jedno opšte mesto ili floskula u širokom polju sociologije sporta. Kao specifičan društveni, kulturni, istorijski fenomen, sport odslikava sve one odnose i društvene interakcije koje su prisutne u jednom društvu. Podsetimo na fudbalsku utakmicu Dinamo – Crvena Zvezda, koja je igrana 13. maja 1990. godine u Zagrebu, na Dinamovom stadionu Maksimir i na „Maksimirsku tuču“ – sukob navijača Crvene Zvezde „Delija“ i navijača Dinama „Bed blu bojsa“ (Bad blue boys). Neki istraživači smatraju da je baš ovaj sukob navijačkih grupa označio početak raspada SFRJ i da je ta sportska priredba pravo ogledalo tadašnjih društvenih odnosa i predstojećih nacionalnih sukoba.

– Svakako da je sport ogledalo i međunarodne politike. Recimo, sankcije međunarodne politike mogu isključiti učestvovanje neke zemlje u svetskim takmičenjima i tako onemogućiti učestvovanje sportista koji su se mukotrpno pripremali za svetska takmičenja. Podsetimo da je ne tako davno, SR Jugoslavija bila isključena iz međunarodnih sportskih takmičenja tokom perioda sankcija od 1992. do 1996. godine. Bez obzira na to što je MOK tražio da se jugoslovenskim sportistima omogući učestvovanje na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine, učešće je omogućeno samo pojedincima u individualnim sportovima i to bez himne, zastave i grba, već pod olimpijskom zastavom i pod nazivom „Nezavisni olimpijski učesnici“.

17028916_10210546545639014_1841686628_n

– U ovoj knjizi, čitaocima smo predočili brojne primere koji jasno ilustruju odnos sporta i pripadajućeg društva kao i odnos sporta i međunarodne politike.Kada je reč o prostoru bivše SFRJ, smatra se da se sociologija sporta konstituiše tokom 60-tih godina dvadesetog veka u brojnim radovima Mira Mihovilovića, a nešto kasnije kroz rad Srđana Vrcana, Radovana Marjanovića i Dragana Kokovića. Najuticajniji sociolog sporta u našoj intelektualnoj i akademskoj zajednici jeste zasigurno prof. dr Dragan Koković ,na čije se radove oslanjaju svi oni, ne tako brojni, sociolozi sporta u nas. Naime, u savremenoj Srbiji, nas, sociologa sporta nema mnogo uprkos ogromnom značaju i prisutnosti sporta kao socio-kulturnog fenomena.

Otuda je ova knjiga koja je pred čitalačkom publikom jedan doprinos popularizaciji sociologije sporta kao posebne sociološke discipline. Istovremeno, ovoštivo jeste i doprinos istoriji domaćeg sporta i šire, istoriji fizičke kulture. U tom smislu, obraćamo se najširoj čitalačkoj publici: ne samo brojnim stručnjacima različitih profila u sportu i fizičkoj kulturi, zainteresovanim i posvećenim studentima Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i srodnih visokošolskih ustanova, a svakako studentima novinarstva, već i svim onim zaljubljenicima u sport i istoriju sporta na našim prostorima.

17029069_10210546549919121_1378855300_n

Ovih dana knjiga je promovisana u Beogradu…

– Tako je…Kako se to kaže ugledala je svetlost dana, nadam se da će čitaoci prepoznati naš trud da donesemo nešto zanimljivo, novo, što će kod njih izazvati ushićenje dok je budu čitali.Volela bih da je promovišemo i u ostalim gradovima Srbije, naravno i u Zrenjaninu, koji ponosno nosi oreol grada sporta i meni lično je izuzetno drag – dodala je uz pozdrav čitaocima portala Sportinfo Sandra Radenović.

Pročitajte još

IMG_20220620_090158_696

FUDBAL, ODBOJKA, ATLETIKA, SUĐENJE, FOLKLOR I DESETKE U INDEKSU

Sanja Njergeš, dvadesetogodišnja devojka iz Banatskog Dvora, krupnim koracima do imidža vrhunske sportiskinje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>