29. 11. 2021.
Home / . / NAGRADE GRADA ZRENjANINA 2016. – DOBITNICI
grad-nagrade-1-vasilije-krestic

NAGRADE GRADA ZRENjANINA 2016. – DOBITNICI

Doktor istorijskih nauka, akademik
PROF. DR VASILIJE Đ. KRESTIĆ
Školovao se u rodnoj Đali, Novom Kneževcu, Zrenjaninu i Beogradu. Na Filozofskom fakultetu brani i doktorat, počinje na njemu da radi kao docent, potom i kao redovni profesor, u oblasti Nacionalne istorije. Uporedo se bavi naučnim istraživanjima i postaje jedan od najznačajnijih istoričara, i van granica naše zemlje. Posebno se fokusira na period 18-20. vek i širi prostor jugoslovenskih zemalja.
Kao izuzetan poznavalac austrijskih arhiva, bio je član ekspertske komisije Srbije za restituciju arhivske građe, odnete iz naše zemlje tokom oba svetska rata. Jedan je od najaktivnijih članova Matice srpske i Srpske književne zadruge.
Autor je 45 knjiga i oko 400 naučnih i stručnih radova. Naročito usredsređen na istoriju Srba u celini, posebno u okviru Ugarske, objasnio je mnoga sporna pitanja i značajno doprineo rasvetljavanju više istorijskih nedoumica i zabluda.
Redovni je član Srpske akademije nauka i umetnosti od 1991. godine.
Uvek s ponosom ističe deo svog života i mladosti koje je proveo u Zrenjaninu. Za naš grad ga vezuju i prve godine službovanja, ali i sportske i muzičke aktivnosti. Rado se odaziva svakom pozivu da dođe u Zrenjanin, kao što je to učinio i danas, ovim svečanim povodom.
Priznanje je dobio za kapitalan naučno-istraživački rad, stvaralaštvo i sveukupnu javnu delatnost u oblasti nacionalne istorije, višedecenijsko zalaganje za duhovno, kulturno i svekoliko jedinstvo srpskog naroda na svim prostorima, i kao dobrotvor i zadužbinar.

grad-nagrade-8-tibor-varadi

Doktor pravnih nauka, akademik
PROF. DR TIBOR VARADI
Rođen je u Petrovgradu, današnjem Zrenjaninu, a neodvojivi deo njegovog odrastanja bio je život uz poznatu i priznatu advokatsku kancelariju dede Imrea i oca Jožefa. Nakon školovanja u Zrenjaninu upisuje Pravni fakultet u Beogradu, na kom i magistrira. Zvanje doktora pravnih nauka stiče na čuvenom Harvardu, i to u svojoj 31. godini. Profesionalnu karijeru gradi i na novosadskom Pravnom fakultetu, gde postaje redovni profesor.
Predaje i na univerzitetu u Budimpešti, predavanja drži i na američkim pravnim fakultetima, i to čini na čak pet jezika. Objavio je preko 250 naučnih radova, od toga 35 knjiga, prvenstveno iz oblasti međunarodnog privatnog prava, međunarodne arbitraže i manjinskih prava. S velikim uspehom zastupao je našu zemlju u sporovima protiv Bosne i Hercegovine, Hrvatske, te NATO država.
Redovni je član Srpske akademije nauka i umetnosti od 2003. godine.
Neraskidivu vezu sa rodnim gradom i zavičajem krunisao je ove godine darivanjem arhivske građe i legat-sobe Narodnom muzeju, dragocenog svedočanstva o životu i radu jedne od najpoznatijih porodica u istoriji našeg grada.
Priznanje dobija za izuzetan doprinos razvoju pravnih nauka, za uspešno zastupanje naše zemlje u međunarodnim sporovima, i kao darodavac dragocene arhivske građe i legata Gradu Zrenjaninu.

 

Lekar specijalista medicine sporta
DR RADMILA PETRIN
Jedna od najpoznatijih odrednica Zrenjanina je – grad sportova. To podrazumeva ne samo odgovarajuću sportsku infrastrukturu i brojne uspešne klubove i takmičare, već, pre svega, zdravstveno spremne sportiste. Kroz sportsku ambulantu, čiji je jedan od osnivača naša dobitnica Nagrade grada, godišnje se stručno i temeljno pregleda preko četiri ipo hiljade sportista iz 90 klubova. Iz te ambulante, duže od tri decenije, kreću sportisti u borbe za medalje, poene, centimetre, sekunde.
Nakon završene Gimnazije u Zrenjaninu, Medicinskog fakulteta u Beogradu i specijalizacije, postaje lekar specijalista medicine sporta u Domu zdravlja u Zrenjaninu. Bila je i klupski lekar Rvačkog kluba “Proleter” i mlade reprezentacije Srbije, a u dva mandata vršila je funkciju predsednika Lekarske komore Vojvodine – odsek medicine sporta.
Sada odlazi u zasluženu penziju, a njenim putem nastavljaju mlađi sportski lekari, koji su od nje sigurno imali šta da nauče.
Priznanje je zaslužila za dugogodišnji rad u oblasti sportske medicine i doprinos razvoju te specifične medicinske grane u Zrenjaninu, gradu sportova i olimpijskih šampiona.

grad-nagrade-4-laslo-suranji

Član Streljačkog kluba za osobe s invaliditetom „Olimp“ Zrenjanin i reprezentacije Srbije, olimpijski šampion
LASLO ŠURANjI
Evo upravo dokaza da je Zrenjanin zaista grad olimpijskih šampiona! Ovog dobitnika Nagrade grada put je ove godine vodio od Novog Bečeja, preko Zrenjanina, sve do dalekog Brazila i Rija. Vratio se sa zlatnom i bronzanom medaljom i novim olimpijskim rekordom, a našoj zemlji doneo prvu medalju u streljaštvu sa Paraolimpijskih igara nakon punih dvadeset godina. Njegovim zlatom ponose se i rodni Novi Bečej i Zrenjanin u čijem klubu „Olimp“ se takmiči, ali je i cela Srbija na najbolji način pokazala koliko joj znače olimpijski šampioni.
Zlato iz Rija kruna je njegove karijere tokom koje je više puta osvajao nacionalni, evropski i svetski kup, uz postizanje aktuelnog državnog i evropskog rekorda.
Današnje priznanje zaslužio je za postignute sportske rezultate, dve osvojene medalje na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru i za doprinos razvoju sporta za osobe s invaliditetom.

grad-nagrade-3-zivanko-radovancev-izvor-fotografije-listzrenjanin

Istaknuti privrednik, dugogodišnji direktor preduzeća “Mlekoprodukt”
MR ŽIVANKO RADOVANČEV
Školovao se u Zrenjaninu i Novom Sadu, gde je završio Tehnološki fakultet i kao jedan od najboljih studenata nastavio usavršavanje, prvo kao asistent, a potom i sticanjem zvanja magistra.
Želja da stečeno znanje primeni u praksi vraća ga 1974. godine u Zrenjanin, na mesto tehničkog direktora preduzeća “Mlekoprodukt”. U tom uglednom kolektivu ostaje do danas. Prolazeći kroz sve faze transformacije i promene vlasništva, uspeva da u potpunosti očuva i tehnološki unapredi kapacitete preduzeća, zadrži stečeni renome i ugled. Puno poštovanje odaje mu i moćna francuska kompanija “Bongren”, koja postaje većinski vlasnik “Mlekoprodukta”, ali njega zadržava na čelu menadžmenta.
Kao vrstan stručnjak u oblasti mlekarske industrije i poljoprivrede u celini, daje doprinos razvoju te izuzetno značajne oblasti u našoj sredini, kao ministar poljoprivrede, kao narodni poslanik u tri mandata, i na odgovornim dužnostima od lokalnog do saveznog nivoa.
Priznanje je zaslužio za doprinos razvoju poljoprivrede regiona – industrije prerade mleka i ukupan doprinos lokalnom ekonomskom razvoju.

Digimax A50 / KENOX Q2

GARNIZON ZRENjANIN – KOMANDA ZA RAZVOJ BANATSKE BRIGADE ZRENjANIN
Od ponovnog dolaska njegovih pripadnika u zrenjaninsku kasarnu uspostavljena je odlična saradnja s lokalnom samoupravom.
Njeni pripadnici aktivno uzimaju učešće u svim gradskim manifestacijama u kojima se evociraju uspomene na značajne datume i događaje iz prošlosti grada.
Ono što je, međutim, obeležilo 2016. godinu, jeste održavanje centralne državne proslave Dana pobede i Dana Vojske Srbije u Zrenjaninu. Nikada se u našem gradu nije u jednom danu okupilo toliko visokih predstavnika republičke vlasti, Vojske Srbije i diplomatskog kora, koji su, prisustvom veličanstvenoj vojnoj paradi, doprineli izuzetnoj afirmaciji našeg grada i sjajnoj slici koja je iz Zrenjanina otišla u svet.
Za besprekornu organizaciju te svečanosti grad je dobio više priznanja, a sigurno je da ona ne bi mogla biti tako pripremljena i održana bez velike podrške i učešća svih pripadnika zrenjaninskog garnizona.
Vojnici su pokazali i svoju odgovornost prema ugroženim kategorijama stanovništva, iniciranjem akcije “Humanost na delu”. Takođe, organizovanjem akcije “Otvoreni dan”, na najbolji način doprineli su negovanju i jačanju veze između građana Zrenjanina, naroda i njegove vojske.
Nagradu je dobio za doprinos afirmaciji Grada Zrenjanina, kroz organizaciju i održavanje proslave Dana Vojske Srbije i Dana pobede i za ukupne aktivnosti u našem gradu tokom 2016. godine.
(Nagradu je primio major Rade Daljević )

grad-nagrade-7-goran-kovacevic-gomex-izvor-foto-instore

KOMPANIJA “GOMEKS” ZRENjANIN
Osnovani su u Zrenjaninu 1995. godine. Od malog trgovinskog preduzeća tokom dve decenije izrasli su u priznati domaći trgovinski lanac i postali regionalni lider u oblasti veleprodaje i maloprodaje robe široke potrošnje. Od lokalne gradske trgovine u Zrenjaninu, kompanija se širi na teritoriju cele Vojvodine, potom i u mačvanski region, da bi počela da pokriva i tržište Beograda, Valjeva, Smedereva i Šumadije.
U sastavu kompanije danas je tačno 140 maloprodajnih objekata, tri savremena distributivna centra i skoro 1.500 zaposlenih radnika, čime se ta kompanija svrstava među najveće poslodavce ne samo u gradu Zrenjaninu, nego i u širim okvirima.
Primer su uspešnog poslovanja domaće kompanije u novim industrijskim zonama grada Zrenjanina i za njih vezuju i svoje poslovne planove. Dva distributivna centra locirana su u zoni “Jugoistok – Ečka”, a već na proleće naredne godine počinje proširenje Rashladno-distributivnog centra i izgradnja hladnjače za smeštaj voća i povrća.
Primer su i društveno-odgovorne kompanije. Generalni su sponzori Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”, a dobru saradnju ostvaruju i sa Sterijinim pozorjem i raznim udruženjima koja neguju kulturnu baštinu. Učestvuje u mnogim društvenim kampanjama kojima pomaže različite marginalizovane grupe građana i pomaže organizaciju različitih manifestacija na nivou grada.
Nagradu je dobila za postignut domet jednog od najvećih poslodavaca i gradske kompanije sa velikim obimom realizovanih i planiranih investicija u Zrenjaninu i širom Srbije.
(Nagradu je primio direktor Goran Kovačević)

Pročitajte još

trs

Proverite da li je vaš trkački orman spreman za zimu?

Oprema za trčanje zimi: Proverite uz ovu čeklistu da li je vaš ormar spreman za ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>