27. 03. 2023.
Home / Ostali sportovi / BILJANA BURSAĆ: ŽIVOT JE MARATON….
bursac-5

BILJANA BURSAĆ: ŽIVOT JE MARATON….

Graciozna mlada dama, Biljana Bursać, Beograđanka, rođena u Hrvatskoj, sa srcem u Zrenjaninu, član Atletskog kluba Crvena zvezda, pobednica je ultramaratona od 50 kilometara, održanog proteklog vikenda od Apatina do Osjeka.

– Ja sam pre svega naučnik, posvećena maksimalno svom poslu, pa tek onda sve ostalo… Po zanimanju sam doktor bioloških nauka, molekularna biologija i fiziologija su moja uska specijalnost i oblasti koje proučavam i u kojima se svakodnevno usavršavam. Rođena sam u Hrvatskoj,ali iako u Beogradu živim već dvanaest godina, Zrenjanin doživljavam kao svoj grad, jer u njemu žive moji roditelji i brat. Trenutno sam zaposlena kao naučni saradnik na Institutu za biološka istraživanja “Sinisa Stankovic” u Beogradu, a oblast mog naučnoistraživačkog rada je ishrana i gojaznost, odnosno ispitivanje uticaja savremenog načina života, pre svega ishrane koja sadrži velike količine šećera i stresa, na razvoj metaboličkih oboljenja kao što su gojaznost i dijabetes tipa 2.

bursac-8

Trčanje je tek odnedavno nova oblast tvog istraživačkog duha?

– Upravo tako, tek od prošle godine, pored naučnog rada, otkrivam sasvim spontano, još jednu veliku ljubav i strast, a to je trčanje. Maratonka sam postala sasvim slučajno, da tako kažem, preko noći, jer za razliku od mnogih koji se mesecima pripremaju za trku života, ja sam bukvalno preko noći odlučila da se oprobam i istrčim maraton. Nakon završenog doktorata, kao krune obrazovanja, truda i zalaganja, tragala sam za novim izazovom i pokretačkom snagom…Pronašla sam maraton, ili je on mene… To sad nije toliko ni bitno, najvažnije je da je meni lepo i da uživam…

bursac-3

– Hrabro i odlučno, kao i u svemu u životu, krenula sam u meni potpuno nepoznatu avanturu, ogrnuta samo vetrom, da tako nadahnuto kažem, ustvari voljom i željom, i svojom “ludom glavom” ….

– I krenulo je…A to kad uhvati, ne pušta…Prosle godine istrčala sam beogradski maraton za 3 sata i 40 minuta i tako postadoh maratonka. Ove godine beogradski maraton sam istrčala za 3 sata i 30 minuta, kao druga Srpkinja i to je za mene zaista veliki uspeh, a da mi je neko pre samo dve godine rekao da ću nakon samo godinu dana “aktivnog trčanja” istrčati šest maratona i osvojiti dva druga mesta na njima, mislila bih da je to samo iluzija i neki lep, sladak san.

– Istrčala sam i trail trku od 33 km na Jahorini prošle godine i osvojila 3.mesto, bila četvrta na državnom prvenstvu u maratonu ove godine i trčala dva maratona za mesec dana u vremenu od 3 sata i 16 minuta…

– Ono što mi je posebno drago, je da sam u mom Zrenjaninu, na prvom zrenjaninskom polumaratonu osvojila drugo mesto u sjajno organizovanoj trci, po izuzetno lepom vremenu, a prijala je velika pažnja ljudi iz organizacije, mojih drugara koji su veliku energiju uložili, kako bi zrenjaninski polumaraton uspeo i ušao na listu događaja koji se ne propuštaju…

bursac-6

– Ultramaraton je moja nova, velika avantura, a to što sam osvojila prvo mesto u trci od Apatina do Osjeka, u ukupnoj razdaljini 50 kilometara, za mene je još uvek samo san i to predivan i veoma uzbudljiv. Kao što rekoh, ja sam pre svega naučnik, kome je posao na prvom mestu, a tek posle trkač rekreativac. I mnogi kažu, sam svoj trener.. Trčim po osećaju, koliko mi se trči i kada mi se trči. Sada je to skoro svakodnevno, jer mi je ušlo pod kožu, „uhvatilo me“ i sada ne pušta, obožavam duge treninge, kada krenem i izgubim osećaj koliko sam presla kilometara, jer patike su te koje me opuštaju i daju snagu za sve životne i poslovne izazove.

– Ne trčim zbog pehara i rezultata, pronalazim u trčanju snagu, novu energiju, osećaj slobode i bezgraničnosti, u svakoj trci ja pobeđujem samo sebe, pravim korak dalje, ali pre svega uživam u svakom kilometru trke… Jedino što je bitno kada prođeš kroz cilj je osećaj koji imaš u sebi! I sve dok je to tako, dok kroz cilj ulazim sa osmehom na licu, ja ću trčati i radovati se životu… Jer život je maraton, a ne sprint…. Zato neka moja poruka bude: probajte da trčite, upoznajte život na pravi način… Bićete srećni i sa osmehom… A tada se otvaraju mnoge stvari, problemi manje pritiskaju…. – poručila je, naravno sa osmehom, Biljana Bursać.

Pročitajte još

image_6483441 (19)

KARATISTI ZADRUGARA SJAJNI U ARANĐELOVCU I STAROJ PAZOVI

Tradicionalni međunarodni turnir u Aranđelovcu, pod nazivom Aranđelovac open, na kojem je učestvovalo 700 takmiara ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>