29. 11. 2021.
Home / Kultura i život oko nas / ”Zlatni ključ” Dunavskog biznis foruma za Grad Zrenjanin
dunavski-biznis-forum_1

”Zlatni ključ” Dunavskog biznis foruma za Grad Zrenjanin

Gradu Zrenjaninu danas je, na 5. Dunavskom biznis forumu u Novom Sadu, dodeljeno posebno priznanje „Zlatni ključ podunavskog regiona“, koje, kako je navedeno u odluci žirija, „simbolizuje otvorenost Zrenjanina prema okruženju, projekte međunarodne saradnje koje grad realizuje i doprinos implementaciji Dunavske strategije“. To priznanje se svake godine dodeljuje zaslužnim gradovima, kompanijama i pojedincima, za njihov doprinos razvoju i jačanju prosperiteta Podunavlja.

„Zlatni ključ podunavskog regiona“ je, iz ruku predstavnika Organizacionog odbora Dunavskog biznis foruma Vlada Markanovića, primio gradonačelnik Čedomir Janjić koji, takođe je navedeno, i lično nosi velike zasluge za pokretanje više infrastrukturnih i drugih projekata u Zrenjaninu, kako bi grad ponovo zauzeo mesto koje mu, po potencijalima, pripada.
Zahvaljujući na priznanju, gradonačelnik Janjić je rekao da mu je drago što drugi prepoznaju napore koje on, njegovi saradnici i gradska administracija čine, kako bi Zrenjanin bio poželjna sredina za investiranje i grad sa dobrim poslovnim okruženjem. Kazao je i da naš grad nije bez razloga danas aktivno učestvovao u radu Dunavskog biznis foruma.
– Jedan smo od vodećih gradova u našoj zemlji po učešću u projektima prekogranične saradnje, koji povlače ne mala sredstva iz tih fondova, a tek sledi realizacija nekoliko velikih projekata s partnerima iz Rumunije i Mađarske – naveo je gradonačelnik i podsetio da Zrenjanin, delom svoje teritorije, izlazi na obalu Dunava, te pripada gradovima koji ravnopravno učestvuju u projektima u okviru Dunavske strategije.
– Zrenjaninci možda i ne znaju da je teritorija našeg grada delom na levoj obali Dunava, između Knićanina i Čente. Zadovoljni smo što imamo priliku da učestvujemo u radu ovog foruma. Aktivno smo se uključili u ekološke projekte u vezi sa našom rekom Begej, čija voda odlazi u Dunav i ušli smo u izradu projekta prečistača otpadnih voda sa područja Zrenjanina. Samim tim ćemo rešiti jedan od gorućih problema u našem gradu. Nije Zrenjanin jedini grad koji nema takav prečistač, ali mi smo krenuli, putem javno-privatnog partnerstva, da to rešavamo i siguran sam da ćemo u tome i uspeti – zaključio je Janjić danas u Novom Sadu.
Trodnevna manifestacija Dunavski biznis forum okupila je u Kongresnom centru Novosadskog sajma eminentne predstavnike zemalja podunavskog regiona, u oblastima poltike, diplomatije, ekonomije, biznisa, nauke i medija. Skup su na otvaranju pozdravili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović koji je istakao da Dunavski biznis forum treba da ukaže na mogućnosti saradnje zemalja kroz koje protiče ta velika evropska reka, a takvih zemalja je četrnaest.
– Pokušaćemo da zajedničke elemente Dunavske strategije koji se tiču ekonomskog razvoja, razvoja saobraćaja, turizma, zaštite Dunava i svih drugih mogućnosti, unapredimo i zadovoljan sam idejom da se Novi Sad, zajedno sa Vojvodinom, kroz petogodišnju tradiciju Dunavskog biznis foruma, postavi kao grad u kom će se definisati mnogi budući prioriteti – rekao je Mirović i dodao da se na ovakvim sastancima susreću ideje, politika, privreda, biznis i ti prioriteti dodatno definišu.
– Vojvodina će podržavati i ubuduće ovakve skupove, sa kojih će, siguran sam, izaći mnogo novih projekata u okviru Dunavske strategije i to je nešto čemu treba posvetiti posebnu pažnju – poručio je Pokrajinski premijer.

Pročitajte još

likovni salon 30X30 iz Arhive

Saopštenje žirija likovnog konkursa 30X30

OTVARANJE LIKOVNOG SALONA 30X30 Izložbeni salon Kulturnog centra Zrenjanina – Četvrtak, 9. decembar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>