02. 12. 2023.
Home / Kultura i život oko nas / VELIKI HUMANISTA I SPECIJALISTA VETERINARSKE HIRURGIJE – DR VET.MED. EUGEN MUC

VELIKI HUMANISTA I SPECIJALISTA VETERINARSKE HIRURGIJE – DR VET.MED. EUGEN MUC

Dvadeset punih godina postojanja veterinarske ambulante „Canis“ u Zrenjaninu i isto toliko godina iskustva specijaliste veterinarske hirurgije dr Eugena Muca, najbolja su potvrda njegovog kvalitetnog rada i prvženosti profesiji kojom se bavi.

cains02

– Protutnjale su ove dve decenije, koliko sam već svakodnevno na terenu, moja specijalnost su psi i mačke i u proseku godišnje uradim hiljadu trista operacija, uglavnom sterilizaciju pasa i mačaka, ali naravno da su veliki izazov složenije operacije, kao što su zahvati na kostima životinja – zahvaljujući se na čestitkama za lep radni jubilej, ističe dr Eugen Muc, vlasnik pomenute specijalizovane veterinarske ambulante.
Ovaj diplomirani veterinar i specijalista veterinarske hirurgije, dugogodišnji je humanitarac i aktivni član humanitarnih organizacija iz Švajcarske, Austrije, Finske, Francuske.

cains09

– Baš sada, u toku je rad na besplatnim sterilizacijama pasa i mačaka, a inače radim azile za čuvenu humanitarnu organizaciju Monike Brukner iz Švajcarske, gde god ona po Evropi ima svoje donacije. Takođe uobičajen mi je rad po celoj Vojvodini, svakodnevno sam na točkovima i u proseku mesečno prevalim i po deset hiljada kilometara.Moje zvanično sedište je u Zrenjaninu, u Knićaninovoj ulici broj 12, gde se nalazi ambulanta „Canis“, mada sam gotovo svakodnevno i u Bečeju, gde je broj operacija pet puta veći, pa na primer dok u Zrenjaninu mesečno uradim četiri, u Bečeju za isti period obavim i dvadeset operacija sterilizacije – nastavlja priču Eugen, čiji stariji sin, dvadesetjednogodišnji Stefan, studira medicinu, a inače je svojevremeno bio odličan mačevalac i osvajač bronzane medalje na Mediteranskim igrama u floretu i zvanično osmi na svetskom prvenstvu u Parizu.

cains05

Mlađi sin Eugena Muca, Kristijan, koji ima 14 godina, takođe se bavi mačevanjem i u floretu je prvak Srbije, a pobeđivao je u Mađarskoj, Sloveniji…

Na opasku da li će sinovi, tj. mlađi, ako je već stariji izabrao da studira medicinu, nastaviti očevim stopama, doktor Muc se samo osmehnuo i šarmatno dobacio.

– Ja sam kriv što stariji nije krenuo na veterinu, bio sam izričito protiv toga… Svoj posao obožavam, ali istovremeno sam ubeđen da nema perspektivu i neku svetliju budućnost…Krivo mi je samo što je Stefan napustio mačevanje, ali on se opredelio da studira i poštujem njegov izbor.Mlađi se još nije odlučio, ali ko zna, možda će i on stopama starijeg brata… Meni je bitno da je u sportu i da osim obaveza u školi, sport i floret bude njegova preokupacija, a ne izazovi ulice,sve brojnijih društvenih mreža, itd… – dodaje na kraju čovek koji je u stanju da za samo pet časova uradi i po deset operacija sterilizacije, a u svetu je poznat i priznat po tome što je u okviru sadržajnog humanitarnog rada, operisao tri medveda, vukove, lisice i još neke manje divlje životinje…

cains06

Pročitajte još

Najave programa Kulturnog centra Zrenjanina do 9. 11. 2023.

Najave programa Kulturnog centra Zrenjanina do 9. 11. 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *