12. 08. 2022.
Home / Kultura i život oko nas / GRADSKA KAFANA STARA ZANATLIJA
Zanatlija 0 naslovna

GRADSKA KAFANA STARA ZANATLIJA

Zrenjanin, Ul. Slobodana Bursaća 20, tel: 381 69 22 30 253

Srbi možda nisu najstariji evropski narod, ali su zato narod sa najdužom kafanskom tradicijom na Starom kontinentu: još 1522. godine Turci su na Dorćolu otvorili prvu kafanu. Posle Beograda, prvu kafanu 1592. godine dobija Sarajevo, London 1652, dve godine kasnije Marselj, u Beču je otvorena 1683. godine, a u Lajpcigu 1694. itd….a i Zrenjanin, ili Bečkerek, Petrovgrad, Nova Barselona, kako već hoćete… je tu negde….

Ali, kažu oni koji se razumeju, nije važno koliko je kafana stara, već kakva je, ima li dušu??? Kako to, kafana da ima dušu, zapitaće se mnogi, koji razmišljaju racionalno, jednostavno….

Ali i odgovor je jednostavan….Nema kafane bez pravog šmeka, duše…Uostalom da skratimo ovo pisanije, naš predlog je konkretan, svratite, kad Vas, naravno put nanese u gradsku kafanu Stara Zanatlija u Zrenjaninu….i sve će Vam biti jasno….
Kafana je ogledalo, duh grada, bat koraka pijanom ulicom u praskozorje, miris vremena i ukus duše….
„ Ja ne lumpujem, razbijajući čašu, lumpujem dušom….“ zapisao je posle pola bureta ispijenog vina, veliki pesnički Bog ravnice, Miroslav Mika Antić…. i bio je u pravu….

„ Bem ti kafanu bez tamburaša, karuce bez čilaša i lumperajku bez glave….“ kazao je jednom, najveći boem srpskog romantizma, Đura Jakšić, koji ako je nešto znao, znao je duh ravnice i mentalitet ravničara….

Zanatlija 1

Kafana je sudnica, govornica, fudbalski teren, parlament u kojem su ratovi otpočinjali i završavali se, ljudi se svađali i mirili, uz svadbeni marš ljubavi, elegiju ostavljenih i ukusnu hranu koja je zaštitni znak kafane kao institucije kulture, umetnosti, zabave, relaksacije, uživanja i opuštanja.

Ako slavite, tugujete, lumpujete… kafana je tu…. Ne kaže se džabe: “Ako je pravilno upotrebljena, kafana je najlepše mesto na svetu”. Gradska kafana Stara zanatlija upravo to želi da bude – najlepše mesto na svetu i ona to jeste!!!
“Za razliku od porodice, u kafani vas vole zbog vaših mana, ne vrlina”.

Zanatlija 17

„Miris starog Banata, jednog vremena prošlog, ali i budućeg, širi se na sve strane…Dočekuju me tamburaši, volim kad mi dušu miluje žica kontrabasa….Sedam, stara drvena stolica škripi, škrguće uz domaću krušku, i dunju, ne mogu da ih razdvojim, pa sam naručio obe u isto vreme, miris vruće lepinje….

Ponjave po podu i zidovima, odvlače mi pogled sa kariranih stolnjaka. Malo iznad glave prigušenu svetlost baca mali, prašnjavi fenjer, pucketa ležerno vatra u kaminu.. Lepo mi je, hoću da budem malo luckast i opijen zanosom… i ne znam kako, ali znam da sam na pravom mestu…..“ zapisao je putnik namernik, jednom svrativši u gradsku kafanu Stara zanatlija i sad je uvek tu…..

Zanatlija 12

Zanatlija 2

Zanatlija 16

Pročitajte još

298365042_389825076607520_4895786164510411608_n

Belvedere 023 – Najukusnije pice u Žitištu

Picerija Belvedere 023 odavno je poznata po svojim sočnim i neodoljivim picama. Ono što ih ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>