24. 09. 2023.
Home / Rukomet / TRI DECENIJE OD ISTORIJSKOG USPEHA OKUPILA SE NAJSJAJNIJA GENERACIJA RUKOMETAŠA PROLETERA IZ ZRENJANINA
image_6483441 (7)

TRI DECENIJE OD ISTORIJSKOG USPEHA OKUPILA SE NAJSJAJNIJA GENERACIJA RUKOMETAŠA PROLETERA IZ ZRENJANINA

Petog i 19. maja sada već daleke 1991. godine, rukometaši Proletera iz Zrenjanina odigrali su dve najznačajnije utakmice u istoriji rukometnog, ali i svih loptačkih sportova u Zrenjaninu, u finalu Kupa evropskih šampiona sa španskim prvakom Barselonom.

Crveno-belim rukometašima sa Begeja, koje je kao trener predvodio zlatni olimpijac Momir Rnić, nedostajao je samo jedan gol za osvajanje titule šampiona Evrope, nakon istorijske pobede u Medisonu 23:21, revanš u Barseloni izgubili su rezultatom 20:17 i Barselona predvođena srpskim asovima Veselinom Vujovićem i Zlatkom Portnerom, zaposela je krov Evrope.

Trideset dve godine kasnije, prvi put okupila se najslavnija Proleterova generacija rukometaša, uz mnogo emocija, evociranja uspomena i počasti saigračima koji više nisu među živima.

– Planirali smo okupljanje pre dve godine, u maju 2021. godine, ali je proslava tada odložena zbog epidemije koronavirusa, a evo sada se okupila većina igrača i tadašnji predsednik kluba Dragan Basta – naglasio je Momir Rnić, jedan od najboljih srpskih rukometaša svih vremena, uz napomenu da klub koji nema prošlost, nema ni budućnost.

Slavnu generaciju Proleterovih rukometaša, pozdravio je gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, uz odatu počast pokojnom kapitenu Jovanu Slavkoviću i golmanima Željku Đurđiću i Željku Bjelici.

image_6483441 (4)

Sastav Proletera, koji je maja 1991. godine igrao u finalu Kupa evropskih šampiona, bio je: golmani Željko Đurđić, Dragan Vrgović i Željko Bjelica, Blažo Lisičić, Nikola Adžić, Vladimir Vidić, Saša Babić, Rastko Stefanović, Goran Arsenić, Zoran Tomić, Stevo Nikočević, Jovan Slavković kapiten, Dragan Kukić i trener Momir Rnić.

Inače, u periodu od 1984. do 1994. godine Rukometni klub Proleter bio je suvereni vladar rukometnih parketa, u domaćim takmičenjima osvojio je dve titule državnog prvaka Jugoslavije 1990. i 1992. godine, četiri titule vicešampiona (1984, 1989, 1991, 1994) i tri puta igrao u finalima nacionalnog kupa. U evropskim takmičenjima, uz titulu vicešampiona Evrope, Proleter je 1990. godine bio i finalista drugog po rangu evropskog takmičenja, EHF kupa, kada je poražen od ruske ekipe SKIF Krasnodar 27:25 i 13:29.
u revanšu, a dva puta je stigao i do polufinala tog takmičenja 1986 i 1992. godine.

foto: grad Zrenjanin

Pročitajte još

DSCF8540

Partner za budućnost – SRL i Voda Vrnjci

U prostorijama Rukometnog saveza Srbije danas je potpisan sporazum o saradnji, prema kojem je Voda ...