08. 06. 2023.
Home / Kultura i život oko nas / U Kulturnom centru Zrenjanina – Veče austrijskog kratkog filma – sreda, 14. 9. 2022. – 20h
Untitled-2

U Kulturnom centru Zrenjanina – Veče austrijskog kratkog filma – sreda, 14. 9. 2022. – 20h

VEČE AUSTRIJSKOG KRATKOG FILMA

– Kulturni centar Zrenjanina

– Sreda, 14. septembar – 20 časova

Kulturni centra Zrenjanina u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom u sredu, 14. septembra organizuje Veče austrijskog kratkog filma. Publika će imati priliku da pogleda pet kratkometražnih ostvarenja. Inače, Pregled austrijskog kratkog filma (nem. Österreichische Kurzfilmschau) projekat je Austrijske filmske akademije i Ministarstva spoljnih poslova Austrije. Svake godine Kulturni forumi širom sveta prave odabir filmova koji su ušli u uži izbor za Austrijsku filmsku nagradu, a među njima može se naći mnogo kratkih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i animiranih filmova, kao i muzičkih spotova.

Raspored zrenjaninskih projekcija i više o naslovima koji će se prikazivati, pogledajte u nastavku:

Film: „Život na rogu“/ Life on the Horn, 2020, 25 min.

Decenijama se otrovni otpad ilegalno odlaže na obale Somalije. Cunami 2004. godine oštetio je zatrovane kontejnere, što je dovelo do širenja bolesti…

Film: „Veš mašina“/ Die Waschmaschine, 2020, 25 min.

U vezi istrošenoj rutinom, prodaja pokvarene mašine za pranje veša preko interneta postaje važno pitanje rasizma i morala.

Film: «Oehl: Preko noći», 2019, 4:38 min

Većina ljudi sada dobro zna kakav je osećaj provesti ceo dan sam kod kuće, slično glavnoj junakinji u veštom crno-belom videu Ruperta Holera, snimanom kao spot za grupu Oehl.

Film: Ista vrsta ribe»/ Fische, 2021, 17 min.

Govoriti o smrti bliskog člana porodice nije lako. Pogotovo ne kada je sestra preuzela brigu o bolesnoj majci, a brat pobegao u inostranstvo iz straha od odgovornosti.

Film: «Noćni čuvar»/ Der Wächter, 2019, 30 min.

Nakon što fabrika u kojoj je radio kao tehničar preseli proizvodnju u inostranstvo, austrijski zavod za zapošljavanje primorava Rafaela da prihvati posao noćnog čuvara, pošto je u njegovim godinama postao suvišan za privredu.

(Informacije o filmovima i projektu preuzete su sa sajta Austrijskog kulturnog foruma.)

Filmovi će se prikazivati u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 20 časova. Svi filmovi su titlovani na srpski jezik. Ulaz je besplatan.

Izvor: Grad Zrenjanin

Pročitajte još

koncert filharmonije 10. 6. 2023.

Koncert Zrenjaninske filharmonije – Kulturni centar Zrenjanina – subota, 10. jun

KONCERT ZRENjANINSKE FILHARMONIJE Nastup filharmonije sa učenicima muzičke škole, izvođenje Betovenove 5. simfonije… – Kulturni ...