09. 08. 2022.
Home / Kultura i život oko nas / BANJSKE ČAŠE IZ 19. VEKA
banjska casa

BANJSKE ČAŠE IZ 19. VEKA

Postavka posvećena Banjskim čašama, u okviru projekta Staklena vitrina meseca, biće dostupna u zrenjaninskom Muzeju od 15. juna do 14. jula, u okviru stalne postavke Zbirke primenjene umetnosti.

Kolevka ovog tipa stakla nalazi se u čuvenim češkim Teplicama i njegov uspon bio je u direktnoj vezi sa razvojem banjskog lečilišta početkom 19. veka. Tokom banjske sezone, odnosno od maja do septembra, Teplice su pulsirale kulturnim i privrednim životom. Sezonski trgovci iz Praga, zanatlije, graveri i prodavci stakla iz oblasti Novog Bora i Kameničkog Šenova dolazili su u Teplice da prodaju svoju staklenu robu gostima banje. Tepličke čaše bile su tražene među bogatom aristokratijom, ali ih je kupovao i građanski stalež. Pored suvenirskog karaktera čaše nose snažan umetničko-zanatski pečat majstora koji su ih radili, a imale su i praktičnu namenu kao čaša za piće sa lekovitih izvora. Najčešći motiv za gravure bile su zgrade banje, prirodni fenomeni, kulturno-istorijski spomenici i različiti simboli.

– Na kamernoj postavci Banjske čaše, koji se realizuje u okviru projekta Staklena vitrina meseca, biće predstavlјeni primerci koji potiču iz Tepličke banje, Rogaške Slatine, Herkulove banje (Mehadia), ali i iz onih sa područja Srbije, kao što su Vrnjačka i Sokobanja. U pitanju su mesta koja su Banaćanima u prošlosti bila najdostupnija – kaže Dejan Vorgić, autor projekta i kustos Zbirke primenjene umetnosti Muzeja u Zrenjaninu, uz napomenu da predmeti na izložbi pripadaju periodu od sredine 19. veka, pa sve do Drugog svetskog rata.

foto: Muzej ZrenjaninPročitajte još

WhatsApp_Image_2022-08-08_at_0944051

MLADI ORGANIZOVALI SPORTSKI DAN U HETINU

Da se i u malom selu Hetin, kod Zrenjanina nešto dešava, potvrsili su mladi stanovnici ...